Şeful OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, reconsideră angajamentul subsidiarei sale din România, Petrom, urmând să decidă până la finalul anului dacă va mai face investiţia programată de 1,5 miliarde euro în modernizarea a două rafinării, potrivit cotidianului economic austriac Wirtschaftsblatt.
"În România, consumul de gaze a scăzut cu aproximativ 30% ", declară Ruttenstorfer. În timp ce pe alte pieţe scăderea cantităţii de gaze vândute a fost între 5 şi 15 procente, Petrom a înregistrat o scădere cu 27%, în cel de-al doilea trimestru al anului.
"Astfel, a căzut şi ultima mare piaţă de creştere din Europa de Sud-Est", apreciază Philipp Chladek, analist al Raiffeisen Centrobank, citat de cotidianul austriac.
Declinul puternic al industriilor mari consumatoare de energie, precum cea a oţelului sau a îngrăşămintelor, a afectat puternic Petrom, compania desfiinţând nu mai puţin de 4.840 de locuri de muncă.
Întrebarea ce va face OMV în România rămâne în continuare deschisă. Compania austriacă afirmase în repetate rânduri că abia după modernizarea rafinăriilor, Petrom va putea intra cu adevărat în zona de profit, a reamintit Chladek, care se întreabă totodată dacă nu cumva "procesul de recuperare a Europei de Est a ajuns la sfârşit".
Potrivit Wirtschaftsblatt, un lucru este cert, speranţele OMV stau acum în piaţa din Turcia.
OMV negociază, în prezent cu acţionarul majoritar al Petrol Ofisi, Dogan Holding, o eventuală preluare a 41,48% din acţiunile companiei. "Analizăm inclusiv o preluare integrală", a spus Ruttenstorfer. Pentru aceasta, OMV ar putea scoate din buzunarele OMV până la un miliard de euro, pentru care, momemntan, compania nu îşi pune problema finanţării.
Wirtschaftsblatt apreciaza că nici nu este cazul, întrucât gradul de îndatorare al concernului energetic austriac este de doar 28%, în pofida rezultatelor slabe din al doilea trimestru. Analiştii estimează că OMV dispune de până la 5 miliarde euro cash, mai arată site-ul citat.
Nu se poate spune deocadată dacă OMV este interesată de staţiile de alimentare ale Petrol Ofisi. Chladek crede că, prin intermediul Petrol Ofisi, OMV doreşte să obţină licenţe de rafinare în Turcia. OMV intenţionează să vândă aproximativ 200 de staţii de alimentare din Austria, Italia şi Germania. Compania va suplimenta numai staţiile Viva profitabile.