România, evoluţie pozitivă în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)

A.D.
Macroeconomie / 25 septembrie 2024

România, evoluţie pozitivă în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)

Premierul a prezidat cea de-a treia reuniune din acest an a Comitetului Naţional pentru Aderarea României la OCDE, unde au fost prezenţi reprezentanţi ai tuturor instituţiilor de resort implicate în procesul de aderare, potrivit Agerpres.

Obiectivul discuţiilor a fost coordonarea eforturilor instituţionale necesare pentru avansarea procesului de aderare a României la OCDE, cu accent asupra evoluţiilor anticipate în semestrul II 2024 şi începutul 2025. Au fost trecute în revistă stadiul procesului de aderare din perspectiva progreselor din ultima perioadă şi a priorităţilor pe termen scurt, relatează Agerpres.

Marcel Ciolacu a subliniat principalele evoluţii din proces şi a menţionat că, în urma evaluărilor susţinute în cadrul Comitetelor OCDE, România a reuşit să obţină până la această dată cinci avize formale din cele 26 prevăzute, în cadrul Comitetului pentru Concurenţă, Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională, Comitetului pentru Industria Siderurgică, Comitetului pentru Construcţiile Navale şi Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget.

El a solicitat instituţiilor specializate să menţină în atenţie cele peste 20 de evaluări programate până la finalul anului în domenii precum protecţia consumatorilor, afaceri sociale, comerţ, agricultură, investiţii, politici digitale, conduita responsabilă în afaceri, educaţie, politici de reglementare, pescuit, pensii private, sănătate.

Membrii comitetului au analizat şi recomandările prioritare primite de România, în cadrul primei runde de evaluări susţinute în unele Comitete OCDE, în domenii precum: mediu, deşeuri, guvernanţă publică, guvernanţă corporativă, conduita responsabilă în afaceri, pensii private, impozitare. Pentru îndeplinirea acestora sunt avute în vedere întărirea coordonării interinstituţionale, axarea eforturilor pe recomandările cu potenţial legislativ sau normativ, respectiv clarificarea aşteptărilor de aliniere la standardele organizaţiei, prin interacţiunea susţinută cu Secretariatul OCDE, transmite Agerpres.

"Avem o perioadă intensă până la sfârşitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE, pe care este necesar să o pregătim cât mai bine, inclusiv în context electoral. Până în prezent, România a avut o evoluţie pozitivă. Trebuie să menţinem acest ritm şi în perioada următoare, când sarcinile devin din ce în ce mai complexe pentru noi. Nivelul de reprezentare, interacţiunile de fond cu membrii Organizaţiei în cadrul evaluărilor viitoare, atenţia în îndeplinirea recomandărilor prioritare sunt esenţiale pentru a consolida progresele de până acum şi a asigura încadrarea în calendarul de aderare asumat politic", a afirmat premierul Ciolacu.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de parcurs în iunie 2022, document care stabileşte termenii, condiţiile şi procesul de desfăşurare a aderării la organizaţie.

România se află în etapa de evaluare tehnică din partea celor 26 de Comitete incluse în Foaia de Parcurs, eforturile fiind axate pe implementarea recomandărilor prioritare primite din partea acestora şi pe susţinerea evaluărilor sectoriale. Se lucrează în paralel pe toate domeniile generale de politici şi cu toate comitetele/ grupurile de lucru sectoriale incluse în Foaia de parcurs.

Comitetul Naţional pentru Aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, instituţiile şi autorităţile publice cu atribuţii în cadrul procesului de aderare, acesta fiind condus de prim-ministrul României.

Comitetul Naţional stabileşte strategia de acţiune în vederea îndeplinirii condiţiilor prevăzute în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor României la cele ale Organizaţiei şi formulează propuneri pentru rezolvarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare, transmite Agerpres.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb