România interzice instituţionalizarea copiilor cu vârsta de până la 3 ani

V.B.
Politică / 17 septembrie 2014

Actualizare 19:36 Gabriela Coman (Protecţia Copilului): "Locul copiilor nu este în instituţie"

Locul copiilor nu este în instituţie, consideră Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), adăugând că a susţinut "cu convingere" propunerea legislativă, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Locul copiilor nu este în instituţie. Acesta este motivul pentru am susţinut cu convingere propunerea legislativă ce vizează creşterea vârstei minime de instituţionalizare de la 2 ani la 3 ani şi mă bucur că ea a fost aprobată într-un timp relativ scurt. Îmi doresc ca pe viitor chiar şi această limită să fie extinsă", a declarat şefa ANPDCA.

Efectele instituţionalizării copilului sunt dezastruoase pentru evoluţia ulterioară a acestuia, se mai arată în comunicat. Conform studiului Bucharest Early Intervention Project (BEIP) realizat de universităţile americane Harvard, Minnesota şi Tulane încă din anul 2000, în parteneriat cu Fundaţia SERA România, copiii instituţionalizaţi de la naştere au modificări ireversibile la nivelul substanţei cenuşii din creier.

Ţara noastră este una dintre puţinele state europene care avea deja reglementată interdicţia plasării în instituţie a copilului care nu a împlinit vârsta de 2 ani, aprobarea prezentei propuneri legislative extinzând această limită de plasare de la 2 ani la 3 ani.

Astăzi, Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea alin. (1) şi (2) ale art. 64 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Potrivit modificărilor aprobate, plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 3 ani într-o instituţie este interzis. Acesta poate fi plasat numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Singura excepţia prevăzută este pentru copilul care prezintă handicap grav şi este dependent de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate.

"Sunt asigurate, astfel, premizele unei dezvoltări armonioase pentru aproximativ 250 de copii cu vârsta între 2 şi 3 ani, care anual erau plasaţi în instituţii", conchide ANPDCA.

---

Actualizare 16:35 UNICEF salută adoptarea legii

UNICEF "salută iniţiativa Parlamentului României, cu sprijinul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) de a interzice instituţionalizarea copiilor sub 3 ani", se arată într-un comunicat remis azi redacţiei.

Organizaţia susţine că revizuirea legii "transmite un mesaj puternic: copiii sunt o prioritate şi România continuă să fie una dintre ţările lidere în regiune în ceea ce priveşte implementarea de reforme cheie pentru copiii vulnerabili".

"Ca urmare a Conferinţei Regionale organizate de UNICEF în decembrie 2012 pe tema interzicerii instituţionalizării copiilor sub trei ani, România este una dintre primele ţări care îndeplineşte acest angajament. Revizuirea legii este în concordanţă cu cele mai noi recomandări ale Uniunii Europene şi internaţionale", este punctul de vedere al organizaţiei, care consideră că această lege va fi "un alt exemplu de bună practică" în ceea ce priveşte protejarea copiilor vulnerabili pe care ţara noastră îl va împărtăşi cu altele din Europa şi nu numai.

Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în ţara noastră, a declarat: "Sub coordonarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a iniţiatoarei legii, deputata Gabriela Podaşcă, împreună cu Ministerul Muncii şi ANPDCA, România a făcut un pas important în ceea ce priveşte protejarea drepturilor copilului. Prin intermediul acestei iniţiative, România îşi demonstrează din nou potenţialul de a deveni un lider în regiune în ceea ce priveşte protejarea drepturilor copilului. Suntem gata să sprijinim Autoritatea Naţională şi Direcţiile Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în implementarea acestei legi la nivel naţional şi local începând cu ianuarie 2015 şi pe mai departe pentru a continua procesul de dezinstituţionalizare cu scopul de a nu mai avea niciun copil în instituţii tradiţionale până în 2020".

Totodată, UNICEF face apel la creşterea investiţiilor în servicii sociale la nivel local, pentru a preveni separarea nenecesară a copiilor de familiile lor.

"Pe baza experienţei internaţionale şi locale, există evidenţe care arată că un asistent social în fiecare comunitate, adesea împreună cu un asistent medical şi un mediator şcolar, contribuie la realizarea drepturilor copiilor la mediu familial, educaţie şi sănătate", conchide comunicatul.

UNICEF este prezent la noi şi în alte 190 de ţări şi teritorii, pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale guvernelor, persoanelor fizice, corporaţiilor şi a fundaţiilor.

---

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi propunerea legislativă iniţiată de Gabriela Podaşcă (deputat PSD), prin care se interzice instituţionalizarea copiilor cu vârsta de până la 3 ani, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Modificarea unui singur articol, articolul 64 din legea 272/2004, le oferă celor peste 700 de copii instituţionalizaţi cu vârsta între 2 şi 3 ani şansa de a fi crescuţi într-un mediu familial", a declarat Podaşcă.

Deputatul social-democrat a afirmat în plenul Camerei: "735 de copii se uită astăzi la dumneavoastră cu speranţa că veţi vota pentru ca ei să nu mai trăiască într-un centru de plasament, ci lângă o mamă şi un tată. Mai mult decât orice, un copil are nevoie de căldura unui cămin, are nevoie să simtă că aparţine unei familii. De aceea, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ei este să susţinem dezinstituţionalizarea."

Conform studiilor derulate în centrele de plasament din ţară, copiii care îşi petrec primii trei ani din viaţă în regim rezidenţial ajung să aibă severe deficienţe intelectuale, de ataşament şi de comunicare, se mai arată în comunicat.

"Pentru un copil instituţionalizat, problemele nu se opresc la vârsta de 3 ani, ci îl pot urmări toată viaţa. De aceea, trecerea la serviciile familiale este realmente o investiţie pe termen lung, o investiţie în dezvoltarea normală a copiilor", a mai spus Gabriela Podaşcă.

Datele oficiale confirmă faptul că riscul de a fi plasaţi în instituţii este de trei ori mai mare pentru copiii sub 3 ani. În acest sens, Podaşcă a subliniat: "Dreptul copilului mic de a creşte în familie constituie o prioritate, motiv pentru care Ministerul Muncii susţine dezinstituţionalizarea tuturor copiilor până în 2020. Trebuie să facem în continuare demersuri pentru a transpune interesul superior al copilului în politici de protecţie socială care să vină în întâmpinarea nevoilor acestora".

În ceea ce priveşte costurile serviciilor de tip familial oferite copiilor de până la 3 ani, deputatul PSD a adăugat: "Avem atât resursele financiare, cât şi resursele umane pentru a face această schimbare. Cei peste 12.000 de asistenţi maternali sunt capabili să preia aceşti copii din instituţii. În plus, din experienţa anilor trecuţi, costurile pe care le implică asistenţa maternală sunt foarte apropiate sau chiar mai mici decât cele pe care le presupune îngrijirea într-un centru de plasament".

"Astăzi, România a dat un exemplu de bună practică întregii comunităţi europene, devenind una dintre puţinele ţări care interzice instituţionalizarea copiilor cu vârsta de până la 3 ani, alături de Serbia şi Croaţia. Este o realizare cu care ne putem mândri", a concluzionat Gabriela Podaşcă.

Propunerea legislativă prevede majorarea de la 2 la 3 ani a vârstei până la care copiii pot beneficia de plasament exclusiv în familia extinsă, substitutivă sau la asistentul maternal. Proiectul a primit un larg sprijin din partea membrilor legislativului, fiind adoptat cu majoritate de voturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb