România are nevoie de lideri responsabili care să explice în spaţiul public care sunt motivele demisiei preşedintelui Klaus Iohannis, care este parcursul schimbărilor de la vârfului statului şi să reafirme angajamentele statului român în privinţa reformelor, potrivit Agerpres.
Conform sursei citate, aceste afirmaşii sunt susţinute de consultantul economic, Adrian Negrescu.
"Imaginea României, perspectiva de rating, atârnă de un fir de aţă. După demisia lui Klaus Iohannis, avem nevoie de lideri responsabili care să explice în spaţiul public care sunt motivele demisiei, care este parcursul schimbărilor de la vârfului statului şi să reafirme angajamentele statului român în privinţa reformelor, a stabilităţii. Am văzut astăzi, din păcate, cei mai importanţi lideri ai statului român - preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, şi premierul României, Marcel Ciolacu, evitând întrebările jurnaliştilor, încercând să fugă, practic, de această situaţie unică în istoria României. Comportamentul lor trebuia să fie complet diferit. Împreună, cei doi, trebuie să iasă în spaţiul public şi să dea semnalul de stabilitate de care au nevoie investitorii. Criza politică a fost principalul argument care a stat la baza retrogradării perspectivei de rating a României şi de aceea cred că este nevoie să iasă în spaţiul public şi să explice situaţia, să dea semnalele de stabilitate şi să reafirme angajamentele fiscale, administrative şi politice asumate în faţa organismelor internaţionale", a declarat luni, pentru Agerpres, Adrian Negrescu.
Potrivit acestuia, în momentul de faţă şi nu este exclus ca, în absenţa acestui demers, să asistăm la o degradare semnificativă a percepţiei investitorilor în privinţa României.
"Faptul că Klaus Iohannis nu şi-a explicat decizia de a demisiona, invocând doar presiunile politice legate de suspendarea din funcţie, creează o senzaţie de instabilitate, de slăbiciune pe care investitorii străini, presa internaţională este puţin probabil să o înţeleagă aşa cum o vedem noi, din ţară. Să nu uităm că România trebuie să împrumute în acest an 50 de miliarde de euro pentru a susţine funcţionarea statului. Dacă nu vom avea grijă de imaginea publică, dacă nu vom strânge rândurile şi nu vom face reforme, marja de împrumut a României se va reduce semnificativ, mai ales că suntem în plin calendar electoral, iar statul riscă să ajungă, din nou, la mâna FMI. Nu cred că îşi doreşte nimeni să aplicăm reformele dure propuse de Fond, care vizează, în principal, creşterea taxelor", a adăugat consultantul economic.
Klaus Iohannis şi-a anunţat, luni, demisia din funcţia de preşedinte al României. El a menţionat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie, mai precizează Agerpres.
Opinia Cititorului