ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT Societatea civilă, invitată la dezbateri după aprobarea bugetului

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 decembrie 2015

Societatea civilă, invitată la dezbateri după aprobarea bugetului

Mai întâi guvernul tehnocrat Cioloş a anunţat că va supune dezbaterii publicului proiectul de buget.

Apoi nu l-a mai supus dezbaterii publice.

L-a adoptat.

După ce l-a adoptat, l-a supus dezbaterii publice pe youtube.

Presa nu a fost primită în sală. Dacă voia, intra pe Youtube.

Este un guvern cu experienţă europeană.

YouTube nu este european.

Pe YouTube îl poţi asculta pe Florin Salam.

S-a adăugat şi Cioloş.

Florin Salam cântă "Aş da zile de la mine".

Cioloş - "Daţi-mi banii la buget, fără să ştiţi de ce".

Succesul lui Florin Salam îl întrece pe al lui Cioloş. În mod normal, Florin Salam ar trebui promovat în fruntea unui guvern tehnocrat.

Dar Cioloş cunoaşte practicile europene: transparenţă, democraţie, largă participare la actul de conducere, control popular asupra administrării. Un fel de "Liberte, Egalite, Fraternite" dat dracului.

Nu credem că Florin Salam poate institui un regim democratic.

Cioloş poate.

Guvernul a aprobat ieri proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2016, urmând ca documentul să ajungă la Parlament pentru dezbatere.

Cu toate că noul Executiv anunţase că vrea să consulte, în premieră, cetăţenii cu privire la proiectul de buget pe anul viitor, întâlnirea cu "societatea civilă" a avut loc la câteva ore după ce guvernul Cioloş aprobase deja bugetul pe 2016.

Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a transmis luni un anunţ prin care invita cetăţenii să participe la dezbaterea publică privind proiectul de buget pentru 2016, iar formularul de înscriere a fost completat, până la termenul limită (marţi, ora 16) de 170 de persoane, dintre care 73 de cetăţeni, 13 reprezentanţi ai instituţiilor publice şi 84 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale sau societăţi comerciale.

Potrivit datelor furnizate de minister, 123 de persoane şi-au anunţat intenţia să participe la dezbaterea publică, însă întâlnirea de ieri, organizată la Palatul Parlamentului, s-a ţinut după ce proiectul de buget fusese deja aprobat de Guvern. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a spus, totuşi, că participanţii la această dezbatere au trimis propuneri, unele dintre ele fiind incluse în proiectul de buget.

Totodată, jurnaliştii nu au avut voie să participe la dezbatere (n.r. le era permis să fie în sală fără să transmită informaţii), iar Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a oferit un spaţiu "generos" în limita a cinci minute pentru "oportunităţi de imagine la începutul evenimentului", precum şi posibilitatea ca presa să ia declaraţii de la participanţi la finalul dezbaterii, după ora 16. Deşi televiziunile nu au avut voie să ofere transmisiuni în direct, Guvernul a transmis dezbaterea publică pe internet.

Reamintim că lipsa de transparenţă a noului Executiv pe marginea proiectului de buget a fost taxată şi în şedinţa de luni a Comisiei de Dialog Social din Cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Participanţii la discuţiile comisiei au reclamat că reprezentanţii MP au întârziat transmiterea materialelor de informare cu privire la legea bugetului de stat pe anul viitor

Bogdan Hossu, preşedintele sindicatului C.N.S. Cartel Alfa, a spus că materialele (n.r. necesare pentru analiză înainte de şedinţă) ajung cu întârziere la ei, cu mai puţin de 24 de ore până la data convocării la Comisia de Dialog Social.

La rândul său, Sabin Rusu, secretarul general al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi reprezentant al ţării noastre în Comitetul Economic şi Social European, a subliniat necesitatea schimbării modului de desfăşurare a şedinţelor Comisiei de Dialog Social.

"Cred că ar trebui regândit modul de desfăşurare al acestor comisii dacă vrem cu adevărat un dialog social real şi transparent, iar punctul nostru de vedere să îl putem aborda şi susţine ca un document pertinent care să contribuie la acest dialog social", a spus atunci domnul Rusu.

În plus, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a criticat mecanismul de lucru al comisiei pentru Dialog Social din cadrul MFP, spunând că nu este prima dată când se întâmplă astfel de situaţii privind întârzierea primirii materialelor de la MFP.

Bugetul pe anul viitor prevede, printre altele, un Produs Intern Brut de 746,6 milioane de lei, cu o creştere economică de 4,1%, venituri bugetare prognozate la 231,12 miliarde lei, iar cheltuieli estimate la 252 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. stii ce nu prevede? finantarea rostogolirilor la datoria publica, respectiv, cresterea stocului de costuri pe care o convoaca rostogolirea!

    1. Prea tarziu!

      Trebuia sa spui asta cu doua ore inainte sa vezi Proiectul.

      Asa, pe vazutelea, poate oricine... 

      nu citesti bursa cu atentie si nici de suficient timp. o spun - si se intampla in fiecare an - din 2007! n.b. vezi analizele mele pe buget publicate din 2007 in ziarul Bursa.

    Papusarii cred ca merge sa alegi presedintele cu diaspora, sa schimbi guvernul in strada si sa il credibilizezi cu o societate civila scoasa din joben. Idiotii aplauda ca oricum nu platesc taxe si nici nu le pasa in ce parte merge tara.

    Nu 746,6 milioane de lei ci "miliarde"

    Scuzele de rigoare sunt acceptate deoarece aceasta consultare....este de "o premiera"

    Cat priveste remarca carcotasului "X"...n-am inteles nimic...Este o vorba romaneasca...Ce are s..a cu prefectura. Remarc putin o tenta "PSD"isto Pontista. 

    1. Consultarea s-a produs dupa aprobarea bugetului. Premiera ar fi doar reintoarcerea la dezbaterile PCR. ”X” remarca bine ca Romania a schimbat directia, de la est la vest, cu aceleasi progenituri securisto-staliniste si cu acelasi sistem. Floricelele ar fi miile de propagandisti securisti din on-line-ul de limba romana, vasile, leana si costel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb