România, printre cel mai slab cotate state pentru o investiţie în consum pe termen lung

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 decembrie 2022

România, printre cel mai slab cotate state pentru o investiţie în consum pe termen lung

Combinaţia dintre o putere relativ redusă de cumpărare şi un spor negativ al populaţiei printre cele mai mari din lume fac din ţara noastră o destinaţie de ocolit pentru o investiţie bazată pe creşterea cererii.

Printre vecini, doar Bulgaria ne depăşeşte, ţara de peste Dunăre reuşind să rivalizeze chiar cu Vaticanul. Pe un grafic ce are pe axa orizontală numărul de decese la 1.000 de locuitori, iar pe cealaltă axă numărul de naşteri la 1.000 de locuitori, Bulgaria este cea mai îndepărtată pe axa orizontală şi printre codaşele pe axa verticală.

Bulgarii au 22,3 decese la 1.000 locuitori - locul 1 în lume - şi numai 8,4 naşteri, în vreme ce Vaticanul are 21,9 decese şi 4,1 naşteri, dar acolo natalitatea reprezintă execepţia, dată fiind starea de lucruri, oraşul papalităţii fiind dominat de clerul celibatar.

România este printre codaşe, pe locul 11 la mortalitate (16,2 la 1.000 locuitori) şi pe locul 60 la natalitate (10,1 naşteri). Dacă ne referim la graficul amintit mai sus, România este unul dintre locurile cele mai îndepărtate pe axa orizontală şi unul dintre cele mai apropiate de originea axelor pe cea verticală, în apropierea Rusiei, mult sub linia care separă ţările cu spor pozitiv de cele cu declin demografic.

China, de pildă, se află acum în relativ echilibru demografic, cu 7,63 naşteri şi 7,45 decese la 1.000 de locuitori, fiind plasată chiar pe linia de demarcaţie. Similar, SUA cu 11 naşteri şi 9,7 decese la 1.000 de locuitori.

Japonia, Italia, Spania se află, la rândul lor, mult sub linia de demarcaţie (naşteri foarte puţine - 6,93 Italia, 7,5 Spania sau 6,5 Japonia), dar să nu uităm că în aceste cazuri şi mortalitatea este mult mai redusă (doar 9,5 decese la 1.000 locuitori în Spania).

După noi, pe graficul lipsei de atractivitate demografică se află plasate ţările baltice, Serbia, Belarus şi Ucraina, ca şi Monaco, dar principatul este un caz special (mulţi bătrâni bogaţi s-au stabilit acolo).

De ce este importantă demografia?

Cei care ar dori să demareze o investiţie pe termen lung pentru pieţele locale se uită la tendinţele demografice, dar şi la mobilitatea populaţiei. Iar România, ca Bulgaria, şi într-o măsură mai mică statele baltice şi Serbia, sunt ţări din care se emigrează pe repede înainte.

De altfel, pe o proiecţie a ratei de dependenţă (care este ponderea populaţiei sub 15 ani şi peste 64 de ani raportat la populaţia activă, între 16-64 de ani, care ar putea să lucreze), în orizontul anului 2100, în România, acest indicator va ajunge la 84%. Nici celelalte state occidentale nu stau prea bine pe aceste proiecţii şi de aici înţelegem de ce se încurajează intens, pe canale oficiale sau mai puţin oficiale, venirea emigranţilor în Occident.

Care sunt statele cele mai bune pentru investiţii pe termen lung? Evident, cele peste linia care separă sporul natural de declinul demografic şi unde puterea de cumpărare este în creştere odată cu economia: China, India, Filipine, Indonezia etc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. populatia de 19 miliane doar in scriptele mincinoase ale INS, in 2022 daca mai sint 10 milioane in tara-azil.

    Și totuși populația României creste după rezultatele de la ultimul recensământ. Probabil se folosește metoda de numărare folosita de Băsescu la alegerile prezidențiale când candida împotriva lui Geoană.

    Aveti incredere, rezolva Firea situatia! :))

    Ori vei inunda țara ta cu imigranți ieftini și săraci din alte culturi care pe termen mediu va duce la dezastru social și apoi la dispariția națiunii cum face acum Romania,ori poți ademeni înapoi in țară o parte din românii plecați în occident apoi poți crește speranța de viață prin investiții în sănătate și apoi sa mărești vârstă de pensionare in paralel cu amendarea brutală a firmelor care fac discriminări ilegale la angajare,pe piața muncii in general,acea vârstă de max 64 de ani ca vârstă activă e penibilă și Germania acum in următorii ani va mări vârsta de pensionare și va elimina pensionarea anticipata si in paralel va lua masuri pe piața muncii ca oricine sa găsească fără problemă de lucru, evident treaba asta merge acum inca poate 15 ani,pana cand robotizarea generalizata va deveni realitate poate 20 de ani după aceea șomajul va exploda și va fi un dezastru social in multe țări dar cred ca pe termen mediu încă va fi ok va fi un șomaj foarte redus dar tinerii de azi ar trebui sa și facă probleme mari in acest sens cand ei vor ajunge la vârsta a doua,acel venit minim garantat universal nu cred ca va ajunge ca soluție mai ales în țări ca Romania

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb