"Europa de Est rămâne aproape necunoscută pentru investitorii privaţi din restul continentului, ceea ce bineînţeles că afectează volumul investiţiilor pe pieţele de capital aferente. Majoritatea vesticilor nu au deloc informaţii despre România şi Bulgaria şi este păcat: investiţiile rămân sub potenţialul pieţelor respective", a arătat Karine Hirn, Managing Director la East Capital, cea mai mare companie de investiţii specializată pe piaţa Est Europeană.
East Capital are peste 250.000 de clienţi, majoritar persoane fizice, între care 20.000 sunt clienţi privaţi direcţi, restul fiind clienţi privaţi care investesc via bănci, companii de asigurări de viaţă etc. "Avem un număr din ce în ce mai mare de investitori instituţionali, precum fonduri de pensii şi "funds of funds". Ţările Europei de Est au un potenţial fantastic de investiţii, dar percepţia riscului este superioară riscului real; de aceea, ar trebui schimbată această percepţie prin campanii de informare şi promovare a imaginii pe plan extern", consideră Karine Hirn.
Clienţii privaţi care sunt deschişi "să asculte" despre pieţele est europene au de obicei o experienţă considerabilă în ceea ce priveşte investiţiile şi caută ei înşişi- în mod activ- oportunităţile. Investitori din Suedia, Norvegia, Franţa, Finlanda, Germania, Marea Britanie şi alte ţări vest-europene, dar şi din Japonia şi Statele Unite- sunt atraşi de fondurile administrate de East Capital, în condiţiile în care aceste fonduri investesc exclusiv pe pieţele est-europene. Două dintre fondurile de investiţii managerizate de East Capital cuprind şi România: East Capital Balkan Fund, cu 12,3 % investiţii pe piaţa românească de capital şi East Capital Eastern European Fund, cu 2,1% investiţii în România; ambele au realizat profituri remarcabile în 2006, de 26,7% şi, respectiv, de 28,7%.
East Capital este o societate independentă de administrare a fondurilor deschise de investiţii, specializată în pieţele Est Europene de capital, cu active nete de peste 4,2 miliarde de euro. Sediul central al companiei se află în Suedia, la Stockholm, iar birourile regionale sunt locate în Paris, Tallinn, Moscova, Oslo şi Hong Kong.
Fondurile de investiţii administrate de East Capital sunt East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern European Fund, East Capital Balkan Fund şi East Capital Turkish Fund.
East Capital are o bază de clienţi care trece de 250.000 şi este foarte diversificată din punct de vedere geografic.
Investiţiile East Capital în România depăşesc 140 milioane dolari (109 milioane euro); principalele investiţii sunt în Petrom, Impact, Erste Bank şi SIF-uri, dar piaţa românească prezintă un interes sporit pentru companie după aderarea României la UE.