ROMANIA THINK TANK ACUZĂ Datoriile televiziunilor reprezintă concurenţă neloială

MAKE
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 1 martie 2004

Romania Think Tank sugerează că tolerarea datoriilor mass-media către stat reprezintă un temei pentru amînarea integrării europene a României

Grupul de studii "Ro-mania Think Tank" a adresat o scrisoare deschisă raportorului Parlamentului European pentru România, baroana Emma Nicholson, sugerîndu-i să exercite presiuni asupra guvernului nostru pentru a sili televiziunile şi celelalte instituţii mass-media să-şi plă-tească datoriile către bugetul statului.

Toleranţa Guvernului în privinţa uriaşelor datorii către stat acumulate de mass-media (în special de posturile de televiziune private cele mai importante) este interpretată de "Romania Think Tank" ca o formă perversă prin care puterea politică îşi asigură manipularea mediatică în favoarea sa. Ţinînd cont că ne aflăm într-un an electoral, RTT consideră că este urgentă eliminarea acestei practici şi îi sugerează baroanei Emma Nicholson să facă în aşa fel încît Guvernul nostru să silească mass-media să-şi achite datoriile pînă la 31 mai.

Scrisoarea grupului "Romania Think Tank" intervine cînd opinia publică încă nu a apucat să uite criza prin care au trecut relaţiile Guvernului nos-tru cu Parlamentul European, ca urmare a intenţiei iniţiale a baroanei Emma Nicholson să propună suspendarea negocierilor de integrare a României, datorită suspiciunii că autorităţile noastre au încălcat angajamentele în privinţa adopţiilor de copii. În perioada crizei, Societatea Academică Română (SAR) a acuzat Guvernul că limitează libertatea presei prin pîrghii fis-cale, astfel că, tolerîndu-le acumularea de uriaşe datorii către buget, îşi asigură obedienţa mass-media. Răz-gîn-dindu-se să mai propună sus-pendarea negocierilor cu Ro-mânia, baroa-na Emma Nicholson a preluat, însă, problema libertăţii pre-sei şi a inclus-o printre cele care urmea-ză să fie monitorizate de Uniunea Europeană.

Întrucît mecanismul manipu-lării mediatice este extrem de perfid, însăşi Alina Mungiu (cea care a abordat subiectul ca reprezentant SAR) a săvîrşit eroarea să propună alternativa ştergerii datoriilor acumulate de mass-media.

La acel moment, "BURSA" a explicat că ştergerea datoriilor mass-media nu i-ar reda libertatea de exprimare, deoarece instituţiile de presă care au acumulat datorii sînt, în realitate, neviabile.

Că sînt ani de zile de cînd ele şi-au urmat planul să-şi finanţeze dezvoltarea pe baza taxelor neplătite. Şi că este corect să punem problema limitării libertăţii presei, dar nu în cazul marilor trusturi de televiziune ai căror acţionari, de altfel, s-au îmbogăţit accelerat de cînd societăţile lor înregistrează pierderi şi acumulează datorii, şi, în plus, nu se plîng niciodată de aşa-zisa "presiune" la care le-ar fi supuse organele de presă, pentru că, de fapt, se află în complicitate cu Guvernul în această "afacere" de manipulare a opiniei publice. Nu!, adevărata limitare a libertăţii presei se manifestă în cazul acelor organizaţii nesupuse, care au făcut efortul să-şi plătească taxele şi care nu au datorii la stat. Aceste organe de presă care au preţuit mai mult ţinuta morală decît cîştigurile murdare, au făcut faţă unor presiuni duble: de o parte fiscalitatea aspră, de cealaltă parte concurenţa acerbă, inegală, exersată de trusturile de presă neplătitoare la buget.

A şterge datoriile mass-media, fără compensarea presei care nu are datorii, nu înseamnă decît dispreţ pentru presa morală, o nouă lovitură dată libertăţii ei. De aceea, scrisoarea deschisă întocmită de "Romania Think Tank" reprezintă o mai corectă abordare a problemei libertăţii presei, sesizînd că toleranţa Guvernului în privinţa datoriilor mass-media distorsionează piaţa şi conduce la concurenţă neloială (concurenţă neloială la care, de exemplu, ziarul "BURSA" rezistă de paisprezece ani, nesupus).

Dezbaterea în sesiunea plenară a Parlamentului European este programată pentru data de 10 martie, iar termenul limită de prezentare a amendamentelor este 4 martie, ora 12.00. Ca să prezinte un amendament, Emma Nicholson va trebui să adune 32 de semnături ale membrilor Parlamentului European.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb