ROMÂNIA: ULTIMA ZI DE URGENŢĂ, PRIMA ZI DE ALERTĂ / LA ÎNCEPUTUL LUNII MARTIE Congresul SUA a deblocat 8,3 miliarde dolari pentru finanţarea combaterii coronavirusului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2020

Congresul SUA a deblocat 8,3 miliarde dolari pentru finanţarea combaterii coronavirusului

Carantina impusă de pandemia de coronavirus a făcut ca rata şomajului din SUA să urce la 14,7% în aprilie, de la 4,4% în martie, după ce, în februarie, acest indicator coborâse la nivelul minim record de 3,5%, conform datelor Departamentului american al Muncii, care arată că economia americană a pierdut 20,5 milioane de posturi în aprilie. Nivelul de luna trecută este cel mai ridicat de după Al Doilea Război Mondial şi depăşeşte recordul de 10,8% înregistrat în noiembrie 1982. Trezoreria SUA preconizează că rata şomajului american va creşte în continuare, fiind posibil să ajungă la 25% în lunile care vin.

Potrivit CEP (Centrum fur Europäische Politik), la data de14 mai, în SUA erau confirmate 4.201,62 de cazuri de Covid-19 la milionul de locuitori, iar rata mortalităţii atingea 254,18 la milionul de locuitori. Conform cifrelor publicate ieri de Universitatea Johns Hopkins, numărul cazurilor de Covid-19 confirmate în SUA era de 1.393.890 cel al deceselor - de 84.239, iar numărul vindecărilor - 243.430.

În luna martie, în perioada blocajului economic generat de carantina impusă de pandemia de coronavirus, SUA au tăiat dobânda cheie cu 150 de puncte de bază, aproape de zero, iar în 29 aprilie au decis să o menţină la acest nivel.

La începutul lunii martie, Congresul SUA a deblocat 8,3 miliarde de dolari pentru a finanţa combaterea coronavirusului, iar ulterior, în 18 martie, au aprobat un pachet de asistenţă socială de 100 de miliarde de dolari, după care, la sfârşitul lunii, a fost aprobat pachetul istoric de asis­tenţă în sumă de 2,2 trilioane de dolari.

Măsurile pentru susţinerea economiei prevăd, de asemenea, împrumuturi de 60 de miliarde de dolari destinate altor sectoare afectate, în special agriculturii, 75 de miliarde de dolari - sprijin pentru spitale şi 25 de miliarde de dolari - pentru consolidarea depistării infectărilor cu noul coronavirus. Noile fonduri s-au adăugat celor 349 de miliarde de dolari cheltuite deja pentru sprijinirea IMM-urilor, care au fost aprobate la sfârşitul lunii martie.

De menţionat că, tot în martie, autorităţile SUA au stabilit un pachet de stimulare de 1,5 trilioane de dolari pentru creditarea interbancară pe termen scurt; Fed s-a angajat să cumpere titluri de trezorerie şi datorii garantate ipotecar de 700 de miliarde de dolari, a activat liniile de swap valutar cu băncile centrale din lume, a lansat un program de asigurare de lichidităţi către gospodării şi afaceri, a creat un program de susţinere a creditrii către IMM-uri, respectiv o facilitate de consolidare a lichidităţii municipalităţilor.

SUA au anunţat că vor să se împrumute cu o sumă record de 3 trilioane de dolari în al doilea trimestru, deoarece pachetele de ajutor financiar destinate atenuării impactului crizei economice provocate de coronavirus au făcut o gaură în buget. Suma este de cinci ori mai mare faţă de recordul trimestrial precedent, stabilit la vârful crizei financiare din 2008.

Acum, preşedintele SUA, Donald Trump, şi alţi republicani fac presiuni pentru reluarea activităţii economice, însă unii experţi spun că este riscantă o relaxare în grabă a măsurilor de distanţare socială, care ar creşte din nou numărul de îmbolnăviri şi ar duce la o nouă îngheţare a economiei.

Chiar preşedintele băncii centrale americane (Federal Reserve - Fed), Jerome Powell, a îndemnat la precauţie în redeschiderea economiei, considerând că există un risc de apariţie a unui al doilea sau chiar al treilea val de îmbolnăviri de Covid-19.

În primul trimestru din 2020, PIB-ul SUA a scăzut cu 4,8%, în ritm anual, iar pentru trimestrul curent este estimat un declin major, de 40%. Aceasta ar fi cea mai proastă evoluţie a economiei SUA după 1947.

În prezent, chiar dacă au fost şi manifestaţii în SUA împotriva măsurilor de carantină, cei mai mulţi dintre americani se tem să revină la viaţa de dinaintea pandemiei. Un sondaj realizat de Pew Research Center arată că 68% dintre cei chestionaţi se tem că guvernele statelor americane vor ridica restricţiile prea curând. Această analiză indică faptul că numai 31% vor eliminarea restricţiilor mai curând.

Chiar dr. Anthony Fauci, expertul Casei Albe pe boli infecţioase, a avertizat zilele trecute că "ar putea fi foarte grave consecinţele redeschiderii economiilor oraşelor şi statelor prea rapid", în condiţiile în care noul coronavirus încă se răspândeşte.

Fauci, director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase şi Alergice din SUA, a declarat, în cadrul unei audieri din Senat, că pandemia de Covid-19 nu este ţinută încă sub control în unele zone.

Însă, Trump, care se gândeşte la alegerile prezidenţiale din SUA, programate să aibă loc în noiembrie, este nerăbdător să redeschidă economia, exprimându-şi încrederea că noul virus va avea o putere mult mai slabă odată cu încălzirea vremii.

Potrivit unei analize realizate de agenţia de ştiri Associated Press, 17 state americane nu îndeplinesc criteriile de referinţă stabilite de Casa Albă pentru relaxarea restricţiilor. Chiar şi aşa, multe dintre acestea - printre care Alabama, Kentucky, Maine, Mississippi, Missouri, Nebraska, Ohio, Oklahoma, Tennessee şi Utah - au început să reia activităţile sau plănuiesc să facă acest lucru. Din 33 de state care au observat o reducere a numărului de îmbolnăviri de Covid-19 în ultimele 14 zile (criteriul necesar reluării activităţii), 25 sunt parţial deschise sau se pregătesc să se redeschidă în câteva zile, conform analizei citate.

Potrivit unui sondaj realizat de University of Chicago Divinity School şi The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, 55% dintre americani dezaprobă protestele faţă de măsurile de carantină, iar 31% aprobă aceste demonstraţii. Totodată, 71% sunt pentru continuarea măsurilor de carantină, adică pentru ca oamenii să rămână în case, respectiv să iasă doar pentru scopuri esenţiale. Totuşi, susţinerea pentru această măsură a scăzut de la 80% cu două săptămâni în urmă.

Într-o strategie a administraţiei SUA, denumită "Redeschiderea Americii", sunt enumerate o serie de precondiţii pentru repornirea economiei sau revenirea la o nouă normalitate, dar multe state americane au relaxat restricţiile, ignorând aceste precondiţii.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a anunţat că anumite afaceri şi activităţi recreaţionale, precum tenisul, drumeţiile sau teatrele de tip drive-in pot fi reluate de astăzi, când expiră ordinul privind statul în casă.

Sectorului auto din SUA se redeschide treptat. Unii furnizori auto din Michigan, o centrală industrială din Midwest, lovită puternic de pandemie, au redeschis uzinele săptămâna aceasta, pregătind reluarea producţiei de vehicule începând cu săptămâna viitoare. Redeschiderea producţiei, aprobată de guvernatorul Gretchen Whitmer, a fost crucială nu numai pentru uzinele auto din Michigan, întrucât foarte mulţi furnizori de piese auto au sediul în jurul hubului automobilistic din Detroit.

Cei trei producători auto mari din Detroit - General Motors Co., Ford Motor Co. şi Fiat Chrysler Automobiles NV - intenţionează să repornească producţia la fabricile din America de Nord pe 18 mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb