"ROMÂNIAFILM" PREZINTĂ... UN FILM PROST: Dezmembrarea reţelei de cinematografe

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 23 martie 2011

Dezmembrarea reţelei de cinematografe

Cinematograful din Slatina a fost reparat.

Restul de 316 cinematografe ale "RomâniaFilm", nu.

Reparaţiile de la cinematograful din Slatina reprezintă, în terminologia autorităţilor, "reabilitarea vieţii culturale".

Acesta este un program aprobat la sfârşitul lui 2008.

Atât a putut să facă, în doi ani: Slatina, un cinematograf.

Nu vine nimeni în el.

Slătinenii îşi downloadează filmele de pe net.

Transferul cinematografelor, din administrarea Regiei "RomâniaFilm", în gospodărirea autorităţilor locale, s-a dovedit un film prost.

Procesul, iniţiat de Guvern pentru "reabilitarea vieţii culturale" şi adoptat de Parlament la finele lui 2008, are un nivel de reuşită de doar 30%.

Din cele 317 săli şi grădini de spectacol cinematografic adminis-trate de "RomâniaFilm", doar 97 au fost preluate, până în prezent, de administraţiile locale, potrivit datelor Ministerului Culturii, remise la solicitarea redacţiei.

Oficialii ministerului au subliniat: "De reţinut este că, din 97 de săli predate, doar una a fost reabilitată, şi prezintă proiecţie de film, sala din Slatina. Restul e tăcere".

Ministerul Culturii, sub autoritatea căruia funcţionează "RomâniaFilm", susţine că transferul activelor - care ar fi trebuit finalizat până la jumătatea lui 2009 - a fost blocat din două motive: lipsa banilor şi litigiile.

Primul episod: lipsa banilor

Administraţiile locale au fost obligate ca, în maxim patru ani după preluarea activelor RomâniaFilm (cu activ şi pasiv), să realizeze inves-tiţiile necesare pentru reabilitare şi modernizare.

Doar că, "din informaţiile existente la nivel public, unităţile administrativ-teritoriale nu deţin fondurile necesare pentru susţinerea funcţionării sălilor şi grădinilor de spectacol", ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Culturii.

Interesant este că aspectul pare să fi fost ignorat de la bun început de autorităţile centrale, în lege fiind specificat că "proiectul de act normativ nu are implicaţii bugetare".

Guvernul a dorit să "reabiliteze viaţa culturală" fără bani?

OK.

Dar, atunci, măcar pricepere...

Partea a doua: litigiile

Litigiile au apărut după ce mai mulţi cetăţeni au revendicat, în instanţă, o parte dintre activele aflate în administrarea "RomâniaFilm", pe Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada comunistă.

Cetăţenii au deschis procese întrucât bunurile din domeniul privat al statului, administrate de "Româ-niaFilm", trec, prin lege, în domeniul public al statului, în administrarea Consiliilor Locale.

Domeniul public al statului este, conform Constituţiei, "inalienabil", iar şansele de dobândire a imobilelor revendicate ar fi devenit nule, în contextul în care legea interzice Consiilor Locale să mai transfere, ulterior, bunurile primite din domeniul public, în domeniul privat, pentru eventualele retrocedări.

Controale de la Guvern

Reprezentanţii Ministerului Culturii susţin că Guvernul nu a asistat pasiv la situaţia creată: "Avem cunoştinţă de faptul că în urma unui control realizat la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor < RomâniaFilm >, Corpul de Control al Primului Ministru a dispus Prefecturilor să verifice respectarea prevederilor legii de transfer - Legea 303/2008. Rezultatul acestui control nu ne-a fost comunicat".

Întrebaţi dacă au constatat cazuri în care administraţiile locale au schimbat, după preluare, utilizarea sălilor de cinematograf, pentru posibile afaceri imobiliare, reprezentanţii Ministerului Culturii ne-au precizat: "Cu privire la trecerea bunurilor preluate de autorităţile locale de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor < RomâniaFilm > < RADEF > din domeniul public, în domeniul privat, nu avem ştiinţă. Dar putem menţiona cazul cinematografului < Bucureşti > din Piteşti, a cărei administrare şi destinaţie au fost schimbate, aflându-se, la acest moment, în administrarea Filarmonicii din Piteşti".

RADEF - final de poveste?

Situaţia descrisă afectează activitatea "Româ-niaFilm" şi pune într-o lumină întunecată cinematografia din ţara noastră.

"Consecinţele sunt de fapt nişte costuri pe care Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor < RomâniaFilm > le suportă pentru susţinerea acestor litigii", spun reprezentanţii Ministerului Culturii.

Desigur, banii pe care "RomâniaFilm" a fost pusă în situaţia să-i plătească ar fi fost mult mai necesari pentru "reabilitarea vieţii culturale", iar nu pentru "finanţarea vieţii judiciare".

Cu toate că sălile regiei care, la momentul transferului, fac obiectul unui contract de închiriere pot fi privatizate, viitorul "RomâniaFilm" are iz de telenovelă.

Actul normativ iniţiat de Guvern specifică că, după încheierea procesului de predare a activelor, RADEF se reorganizează din regie autonomă, în societate pe acţiuni.

Actul normativ al Guvernului a ieşit din Parlament doar cu menţiunea că, după finalizarea trans-ferului, RADEF se reorganizează şi atât.

Nu ştim în ce.

Între timp, Ministerul Culturii a pregătit un proiect de Ordonanţă de urgenţă despre care susţine că, "dacă se va concretiza, atunci va rezolva problemele existente la acest moment".

Întrebaţi despre viitorul RADEF după încheierea transferului activelor, reprezentanţii Ministerul Culturii au conchis: "Răspunsul este sec şi simplu. Va rămâne doar amintirea antologică < RomâniaFilm prezintă >".

Scenaristului nu i-a plăcut un happy-end.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb