Românii din reportajul Sky News, ridicaţi de DIICOT

Andreea Stoica
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 10 august 2016

Sursa foto: Captură youtube

Sursa foto: Captură youtube

Actualizare 16:05 Intermediarul care a ajutat echipa Sky News: "Am fost păcălit, mi-au spus că este un documentar"

Intermediarul care i-a ajutat pe jurnaliştii Sky News să realizeze materialul despre presupuşii traficanţi de arme din ţara noastră spune că a fost păcălit de aceştia, fiind anunţat că este vorba despre un documentar.

Aurelian Szanto a fost audiat astăzi la sediul DIICOT din Bucureşti, în dosarul în care s-au făcut mai multe percheziţii în această dimineaţă.

"Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot teritoriul continentului est-european. Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu traficul de arme, pentru informarea populaţiei. Mi-au spus: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Am avut un prieten care ştiam că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînţeles nu pe gratis. O renumeraţie pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remuneraţia mea de translator", a declarat Aurelian Szanto, potrivit unor surse din media.

Intermediarul susţine că i s-a spus că este vorba despre un reportaj cu personaje fictive, informaţii ce ar fi urmat să fie anunţe la difuzarea materialului.

Acesta a mai spus: "Mi-au declarat: nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe".

(I.S.)

------------

Actualizare 15:10 Ana Birchall (PSD): "Cazul Sky News, un scenariu pus la cale pentru a denigra imaginea României"

În cazul Sky News avem de a face cu un scenariu pus la cale pentru a denigra şi defăima imaginea României, a declarat astăzi preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall, potrivit unui comunicat de presă.

"Conform informaţiilor prezentate de DIICOT, este evident că avem de a face cu un scenariu pus la cale pentru a denigra şi defăima imaginea României. Faptul că acest episod nu este singular ne face să credem că este vorba de o campanie de denigrare şi defăimare, dacă ar fi să ne aducem aminte şi de alte acţiuni, cum au fost cazurile privind presupusele paşapoarte româneşti false de la Galaţi sau «dezvăluirile» privind groapa de gunoi a Clujului. Această înscenare a Sky News, care dăunează grav României şi românilor, este încă o etapă a războiului hibrid purtat în mass-media, prin care se încearcă decredibilizarea autorităţilor statului şi minimalizarea rolului României în asigurarea stabilităţii şi securităţii în regiunea noastră", a afirmat Ana Birchall

Ea a susţinut că imaginea României nu trebuie şi nu merită să fie murdărită de campanii denigratoare de presă, în condiţiilem în care ţara noastră este un partener de încredere al Marii Britanii şi un factor generator de stabilitate şi de securitate în această regiune a Europei.

(G.F.)

-------

Actualizare 14:43

Jurnalistul Adelin Petrişor a obţinut o reacţie din partea postului Sky News, după ce autorităţile române au anunţat că ancheta realizată de postul britanic pare să fie regizată.

Răspunsul a fost publicat pe pagina de Facebook a jurnalistului român, potrivit Digi24.

"Stuart Ramsay şi echipa sa au prezentat o anchetă solidă privind traficul de arme în România şi Sky News sprijină în continuare ancheta", a declarat Lucy Ellison, PR manager la Sky News.

(M.I.)

-------

Actualizare 11:25 Şeful DIICOT: "Se confirmă ce am preconizat, un scenariu pus la care de jurnaliştii britanici"

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat astăzi că în cadrul anchetei se confirmă existenţa unui scenariu în legătură cu materialul difuzat de Sky News, urmând să se facă o conducere în teren, potrivit unor surse din presă.

"La acestă oră se efectuează câteva percheziţii în Mureş şi Bistriţa. Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate şi ridicate şi armele şi s-a descoperit autoturismul. Se va face o conducere în teren. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici", a declarat procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

--------

Cei patru români care apar în materialul de la Sky News au fost ridicaţi în această dimineaţă de DIICOT, potrivit Digi24.

Sunt şapte percheziţii în desfăşurare în Bistriţa-Năsăud şi Târgul Mureş pentru ridicarea armelor dar şi pentru ridicarea celor patru persoane care apar în material.

În cursul nopţii trecute, o a cincea persoană despre care sunt informaţii că ar fi cetăţeanul român care a intermediat relaţia dintre presupuşii contrabandişti de arme şi jurnaliştii de la Sky News a fost deja ridicată şi adusă la audieri la sediul DIICOT din Capitală.

Din informaţii strânse de procurori până în momentul de faţă se pare că armele prezentate sunt arme de vânătoare şi erau deţinute legal.

Jurnalistul britanic, Stuart Ramsay, care a realizat reportajul despre traficanţii de arme respinge acuzaţiile oficialilor români. El susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat "încredere", iar aceştia n-ar fi fost deranjaţi că sunt filmaţi pentru că nu se tem de autorităţi. Ambasadorul român în Marea Britanie declarase că materialul Sky News este "o făcătură".

Stuart Ramsay spune că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.

"Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare", spune jurnalistul britanic, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Declarațiile papagalilor cu Suzuki verde ar putea fi date sub presiunea procurorilor, deontologii de la sky ar putea minți până în pânzele albe pentru că vor deveni papagali în ochii abonaților, din reportaj s-a văzut că reporterul și traficanții erau cu toții papagali, iar din comunicatul sky rezultă că traficanții români le-au inspirat încredere, în timp ce mafioții din Albani, Serbia și Bosnia i-ar fi lăsat eunuci.

    Cum să denigrezi o țară în care traficanții de arme sunt de treabă și cam papagali? 

    vai de capul paznicului fost militar probabil in armata britanica, daca nu e in stare sa recunoasca niste arme de vanatoare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb