"Romcarbon" Buzău a investit 35 miliarde de lei în 2003

Iulia Grosu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2004

Societatea "Romcarbon" a achiziţionat, anul trecut, imobilizări corporale în valoare de 35 miliarde de lei. Cele mai importante investiţii au fost o linie de extruder polistiren expandat, care a costat 11 miliarde de lei, o instalaţie electrică de polistiren expandat, în valoare de 2,2 miliarde de lei şi un formator de polistiren expandat, în sumă de 4,8 miliarde de lei. Societatea a beneficiat de fonduri nerambursabile de 495.000 USD pentru dotarea unei secţii noi, se arată într-un raport al companiei. 3 miliarde de lei din fondurile alocate investiţiilor au reprezentat sume restituite de APAPS pentru ratele achitate la contractul de vînzare-cumpărare de acţiuni. Investiţiile vor continua în 2004, valoarea lor fiind estimată tot la 34,6 miliarde de lei.

Compania este certificată ISO 9001/2000

Pentru asigurarea calităţii produselor sale, "Romcarbon" a implementat şi certificat un sistem de asigurare a calităţii conform ISO 9001/2000.

Societatea activează în domeniul fabricării plăcilor, foliilor, tuburilor şi profilurilor din material plastic. Cele mai importante grupe de produse ale societăţii, cu o pondere semnificativă în cifra de afaceri sînt filtrele auto - 31,6%, urmate de PVC prelucrat - 20,37%, materiale de protecţie a căilor respiratorii - 11,66% şi polietilenul prelucrat - 11,27%. Polipropilenul prelucrat, polistirenul prelucrat, cărbunele activ şi conductorii electrici sînt grupe de produse cu o pondere mai mică de 8% în totalul cifrei de afaceri. Compania a introdus anul trecut în fabricaţie produse noi, respectiv foliile din polietilen expandat, ambalajele din polistiren expandat şi folia stretch din polietilen. Produsele sînt livrate pe piaţa internă. Principalii beneficiari sînt "Constam Metal" Buzău, "Auto Ro" Sinaia, "Autocolor 96" Buzău, "Volan Total Serv Auto" Bucureşti, SNP "Petrom", "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea.

Concurenţa este reprezentată de întreprinderile mici private, care realizează o gamă mai mică de produse, la costuri relativ scăzute şi produsele similare din import. Societăţile concurente pe segmentul filtrelor auto sînt "Electrometal" Oradea, "Crisco corporation", "Hexol Lubricants", UAMT Oradea. În domeniul producţiei de materiale de protecţie, "Romcarbon" este concurată de "Renania Trade", "Danger" Braşov, "Drager" România Bucureşti. Competitorii pe piaţa polietilenului sînt "Moldoplast" Iaşi, "Moviplast" Craiova, "Prodintermed" Piteşti şi "Tehnoplast" Focşani. Alţi producători de PVC din ţara noastră sînt "Cardinal" Bucureşti, "Oltgrup" Rîmnicu Vîlcea şi "Moldoplast" Iaşi. Concurenţii în domeniul producţiei de polistiren sînt "M&M Product" Braşov, "Dutonplast" Cîmpulung Muscel, "Petruzalek" Bucureşti, iar pentru cablu şi conductori - "Romcab" Tîrgu Mureş şi "Pirelli România" Slatina. "Romcarbon" se aprovizionează cu materii prime şi materiale de la "Arpechim" Piteşti, "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea, "Constam Metal" Buzău, "Romcolor" Bucureşti, "Arteca" Jilava, "Petrocart" Piatra Neamţ, "Petrom", "Brigexim" Bucureşti.

"Romcarbon" a contractat credite pentru finanţarea producţiei

Societatea a închiriat în anul 2003 spaţiul aferent secţiei de polipropilenă către "Living Plastic Industry", pe o durată de 5 ani, pentru o chirie de 15.000 de dolari/lună. Compania a contractat 3 linii de credit, în valoare de 20 miliarde de lei, 500.000 de euro şi 450.000 de euro, toate pentru finanţarea producţiei.

Rezultatele companiei s-au menţinut la acelaşi nivel cu cele din anul anterior

"Romcarbon" a încheiat anul 2003 cu un profit de 1,8 miliarde de lei, la acelaşi nivel cu cel obţinut în 2002. Veniturile totale şi cheltuielile aferente ale companiei au înregistrat acelaşi ritm de creştere de 4%, pînă la 299 miliarde de lei, respectiv 297 miliarde de lei. Cifra de afaceri a urmat tendinţa celorlalţi indicatori şi a crescut cu 4,5%, pînă la 277 miliarde de lei. Activitatea de exploatare s-a încheiat cu un execedent de 10 miliarde de lei, uşor mai scăzut cu 8% faţă de anul anterior. Veniturile generate de activitatea de exploatare s-au ridicat la 298 miliarde de lei, obţinute cu un efort financiar de 288 miliarde de lei. Activitatea financiară a generat pierderi de 8,7 miliarde de lei, mai mici cu 10% comparativ cu anul anterior.

Conducerea companiei apreciază că lichiditatea societăţii ar putea fi afectată pe viitor de blocajul financiar, nivelul dobînzilor bancare şi evoluţiile cursului valutar.

Pentru menţinerea continuităţii activităţii de producţie, societatea este nevoită să accepte încasări sub forma compensărilor, se menţionează în raportul companiei.

Creanţele companiei au înregistrat o creştere pronunţată în cursul anului 2003, de 56%, pînă la 39 miliarde de lei. Datoriile totale au consemnat o evoluţie asemănătoare, majorîndu-se cu 44%, pînă la 104 miliarde de lei.

Societatea şi-a desfăşurat activitatea cu un număr mediu de 827 de angajaţi, în scădere cu 28% comparativ cu anul anterior. Reducerea numărului de salariaţi a generat creşterea productivităţii cu 34%, pînă la 335 milioane de lei/salariat.

Profitul va fi repartizat pentru investiţii

Acţionarii societăţii au decis în Adunarea Generală de la jumătatea lunii aprilie să repartizeze 1,3 miliarde de lei pentru surse proprii de finanţare. Acţionarii au mai aprobat vînzarea unei suprafeţe de teren de 6.000 metri pătraţi şi a căii ferate a companiei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb