Romgaz anunţă că noul termen pentru punerea în funcţiune a Centralei termoelectrice noi cu ciclu combinat de la Iernut este 2 iunie 2025, transmite news.ro. Compania a prelungit cu şase luni contractul încheiat cu Duro Felguera.
"Romgaz informează acţionarii şi investitorii cu privire la faptul că durata de execuţie a lucrărilor care fac obiectul Contractului de achiziţie nr. 40928/03.04.2023 se prelungeşte, cu respectarea prevederilor contractuale, cu 6 luni. Astfel, noul termen pentru punerea în funcţiune a centralei termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze este 2 iunie 2025", anunţă compania de stat, într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Antreprenorul va finaliza toate lucrările până la expirarea duratei de execuţie a acestora, inclusiv: a) trecerea testelor la terminarea lucrărilor; b) terminarea tuturor lucrărilor şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Contract, astfel încât lucrările să poată fi considerate terminate pentru a fi supuse recepţiei la terminarea lucrărilor; c) îndeplinirea tuturor condiţiilor contractuale referitoare la recepţia la punerea în funcţiune, în vederea aprobării acesteia.
"Totodată, facem precizarea că data finalizării investiţiei, conform Programului Naţional de Investiţii (PNI), a fost prelungită prin HG nr.1489/2024 până la 30 iunie 2025", mai arată compania.
Încheierea contractului pentru finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii "Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze" cu Duro Felguera SA a făcut obiectul raportului curent transmis către piaţa de capital în data de 5 aprilie 2023.
În luna septembrie, antreprenorul care realizează lucrările la centrala pe gaze de la Iernut a companiei naţionale Romgaz a anunţat autorităţile că înregistrează întârzieri în graficul lucrărilor. Dacă anterior ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţa că centrala va fi pusă în funcţiune la finalul lui 2024, în luna septembrie el a precizat că, mai nou, obiectivul "este de a pune în funcţiune cel puţin jumătate din termocentrala de la Iernut anul acesta".
Ministrul Burduja declara în octombrie că termenul maxim acceptabil pentru punerea în funcţiune a centralei de la Iernut era jumătatea anului viitor. Contractul pentru centrala pe gaze de 430 MW a fost semnat în 2016, iar iniţial, centrala trebuia să fie pusă în funcţiune în 2020.
După mai multe întârzieri, un nou contract de lucrări pentru centrala de la Iernut a fost semnat anul trecut cu antreprenorul Duro Felguera, având termen de finalizare 31 decembrie 2024. În urmă cu o lună şi jumătate, ministrul Energiei afirma că proiectul de la Iernut este cel mai important şi aşteptat, având un grafic accelerat de lucrări, iar finalizarea era prevăzută pentru acest an.
"Am parcurs stadiul principalelor proiecte care au şanse să fie puse în funcţiune anul acesta. Iernut, sigur că e cel mai important şi cel mai aşteptat, un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată, cu un grafic accelerat de lucrări", afirma Burduja în luna iulie, când afirma că "avem şanse să îl punem în funcţiune în luna decembrie anul acesta".
În aprilie 2023, Romgaz a încheiat cu Duro Felguera contractul de achiziţie având ca obiect "Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze", valoarea contractului fiind de 344,9 milioane lei, fără TVA.
În 2016, Romgaz semnase un contract cu Duro Felguera şi Romelectro pentru construirea unei noi centrale electrice la Iernut, care trebuia să fie operaţională la începutul anului 2020. În mijlocul anului 2021, Romgaz a anunţat rezilierea acestui contract pe bursă.
Centrala de la Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Capacitatea brută de energie electrică a centralei va fi de 430 MW. Centrala cuprinde patru turbine cu gaz, plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2024, 10:17)
de la Burduja coitire...
Ca si Tarnita , burduja ( cu litera mica) anunta...
Atat.
Corect spus: forma fara fond
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2024, 10:58)
Vad ca tot nu pricepeti...honvezii boicoteaza tot ca nu au interesul sa se faca ceva in Romania. Centrala de la Iernut, in judetul Mures, de 10 ani e blocata, Autostrada Transilvania, facuta cadou de Nastase in 2004 si care trece prin toate judetele cu honvezi, blocata de 20 de ani, Hiroelectrica cu CEO honved, e iarasi pe avarie. Honvezii si hungaristanul vor gazul romanesc deci nu vor sa se faca centrala, la fel cu infrastructura rutiera, Romania devine mai tentanta pentru investitorii din Vest prin, piata, resurse si deschiderea la Marea Neagra
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2024, 11:02)
S-a prelungit termenul pentru Iunie astfel incat gazul din Romania sa mearga in Hungaristan in iarna asta:-)...Iarasi se vor gasi cativa gusteri sa ne spuna ca se golesc rezervoarele de gaz din Romaia din cauza frigului, Moldovei sau Ucrainei:-)
4. fără titlu
(mesaj trimis de Teo în data de 05.12.2024, 11:45)
O firmă privată ar fii penalizat cu milioane de euro pentru întârzierea de 4 ani pe spaniolii care ne-au tepuit. Așa este când firme de stat încheie contracte cu firme fantomă.....la stat nu este nimeni responsabil de pierderea unor sume uriașe de bani
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2024, 22:24)
era si pacat sa nu importam atata energie timp de 8 ani, daca se construia PREA rapid
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2024, 22:26)
in 2030 va fi aproape gata