RoPay, primul serviciu naţional de plăţi instant cu mobilul

A.D.
Comunicate de presă / 14 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

TRANSFOND, Asociaţia Română a Băncilor şi comunitatea bancară din România anunţă că noul sistem RoPay va fi operaţional de astăzi şi va permite utilizatorilor plata instant cu mobilul în conformitate cu Schema naţională de plăţi, se transmite într-un comunicat la redacţie.

Primele bănci care au intrat în producţie sunt CEC Bank şi Libra Internet Bank.

Urmează la implementare BRD Societe Generale, ING Bank România, BCR şi Banca Transilvania, care vor lansa RoPay anul acesta şi pe parcursul anului viitor.

Dezvoltat de către TRANSFOND, RoPay este serviciul de iniţiere plăţi instant cu mobilul, direct de la un cont bancar la altul A2A, ("account-to-account"), care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias ("proxy") pentru IBAN. Fiecare bancă sau comerciant poate implementa unul sau mai multe tipuri de plată RoPay, în funcţie de propria strategie.

Serviciul RoPay intră în producţie treptat, pe măsură ce băncile participante introduc noi funcţionalităţi. Prima utilizare disponibilă este pentru plăţi P2P ("person-to-person") în proximitate.

RoPay este disponibil non-stop, 24/7, inclusiv în weekenduri şi zilele de sărbătoare legală, garantând astfel accesul continuu la fonduri pentru toţi utilizatorii.

Prin RoPay se pot iniţia plăţi instant între conturi aflate la bănci diferite sau între conturi aflate la aceeaşi bancă, fără utilizarea detaliilor bancare.

Serviciul este pus la dispoziţia consumatorilor finali prin intermediul aplicaţiilor de mobile banking ale băncilor participante şi oferă în utilizare o experienţă de plată (iniţiere şi execuţie) rapidă şi plăcută astfel încât să fie adoptată în cotidian. RoPay îşi propune să devină parte din viaţa fiecăruia dintre noi.

Pentru a utiliza RoPay, este nevoie ca atât plătitorul, cât şi beneficiarul să aibă instalate aplicaţiile de mobile banking ale băncilor unde deţin conturile, iar băncile lor să ofere serviciul. Plăţile sunt procesate instant, în mai puţin de 10 secunde, la cele mai înalte standarde de securitate, asigurându-se protecţia datelor şi tranzacţiilor. Prin RoPay poţi plăti unui prieten sau poţi să-i soliciţi bani, vei putea plăti pentru cumpărăturile online sau la POS la supermarket, vei putea plăti vânzătorului din piaţă sau vei putea să-ţi achiţi biletul de autobuz sau facturile de utilităţi - acestea fiind doar câteva cazuri de utilizare ale serviciului, posibil de implementat de către bănci şi comercianţi.

"RoPay urmăreşte să transforme plăţile în România, fiind o nouă modalitate de plată dezvoltată împreună cu sistemul bancar românesc, permitând iniţierea plăţilor fie între persoane, fie între acestea şi comercianţi, atât în mediul online, cât şi în mediul fizic, cu ajutorul telefonului mobil. RoPay este o alternativă la cash sau la plăţile cu cardul, care ţine pasul cu inovaţiile tehnologice, clientul final fiind cel care alege, în cele din urmă, cum doreşte să efectueze plata, în funcţie de preferinţele sale.

De asemenea, serviciul facilitează plăţile între persoane fizice, oferind un mod rapid, simplu şi gratuit pentru acestea. Standardizarea prin Schema RoPay asigură interoperabilitate şi simplitate pentru consumatori, bănci, procesatori de plăţi şi comercianţi. Pe termen scurt sau mediu, se aşteaptă ca toate băncile să ofere acest serviciu, făcându-l accesibil tuturor clienţilor din România," a declarat Sabin Carantină, Director General al TRANSFOND.

"Viziunea pentru plăţile de retail elaborată de Asociaţia Română a Băncilor devine realitate prin implementarea serviciului RoPay, aliniindu-se astfel la tendinţele şi reglementările europene în materie. Serviciul RoPay, care este un produs naţional, aduce plus valoare consumatorului prin beneficii ce se diferenţiază de alte opţiuni de plăţi, prin viteză, costuri mai reduse şi disponibilitate continuă. Adoptarea acestor tehnologii digitale inovative în serviciile financiar-bancare naţionale adresează un orizont de aşteptare şi cerinţele consumatorilor privind simplificarea accesului la operaţiuni bancare, cu asigurarea securităţii tranzacţiilor, datelor şi fondurilor", a subliniat Bogdan Neacşu, Preşedinte Asociaţia Română a Băncilor.

"Suntem recunoscători că TRANSFOND a ales să dezvolte acest serviciu de plăţi revoluţionar împreună cu Montran. Prin soluţiile de conectivitate oferite băncilor, Montran facilitează aderarea rapidă a acestora la schema RoPay, astfel încât clienţii să beneficieze de această metodă de plată modernă şi eficientă", a declarat Alexander Esca, Chairman &CEO la Montran.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb