În luna august, Federaţia Română de Rugby a intrat în top 3 cele mai mediatizate Federaţii Sportive din România. Subiectele principale de interes în presă au inclus selecţia celor 33 de jucători care reprezintă ţara la Cupa Mondială din Franţa, detalii despre pregătirile echipei pentru turneu, precum şi dezvăluirea noului echipament inspirat din portul tradiţional, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.
Top 10 - Cele mai mediatizate Federaţii Sportive din România
Potrivit sursei citate, Federaţia Română de Fotbal (FRF) a fost menţionată în 5.693 de articole, iar vârful de expunere a avut loc pe data de 23 august, în contextul stabilirii meciurilor din play-off-ul Cupei României, tragerea la sorţi având loc la sediul FRF. Meciurile din play-off-ul Cupei României au fost stabilite, astfel că faza grupelor debutează cu etapa 1 pe 27 septembrie 2023, continuând cu etapa 2 pe 1 noiembrie 2023 şi etapa 3 pe 6 decembrie 2023. Sferturile de finală sunt programate pentru 3 aprilie 2024, în timp ce semifinalele vor avea loc pe 24 aprilie 2024. În cele din urmă, Finala Cupei României este planificată pentru data de 15 mai 2024. Un alt subiect care a atras atenţia în mass-media se referă la dublarea premiilor pentru SuperLiga Feminină în acest sezon, aducând fondul total de premiere la peste 300.000 euro, iar pentru sezonul 2024/2025, dorindu-se o creştere suplimentară de 50%.
În august, Federaţia Română de Rugby a urcat de pe poziţia a treisprezecea până pe locul al doilea în clasamentul celor mai mediatizate Federaţii Sportive, având nu mai puţin de 400 menţiuni în materialele jurnalistice. Momentul de maximă vizibilitate a fost pe 18 august, din păcate cu veşti triste, Federaţia Română de Rugby anunţând pe site-ul său oficial, decesul fostului jucător Ştefan Stan la vârsta de 35 de ani, după ce în 2019 suferise un accident rutier grav. Materialele cu privire la stafful tehnic al echipei naţionale de rugby a României care a stabilit lotul de 33 de jucători care va evolua la Cupa Mondială din Franţa, au fost şi ele mult mediatizate. ''Stejarii'' au disputat deja primul meci pe 9 septembrie cu Irlanda, la Bordeaux, apoi au întâlnit campioana mondială Africa de Sud, pe 17 septembrie (Bordeaux), pe 30 septembrie va avea loc meciul cu Scoţia (Lille), iar pe 8 octombrie e programată partida cu Tonga (Lille).
Pe segmentul TV, Digi Sport a fost lider prin difuzarea a 11 materiale în care Federaţia Română de Rugby a fost menţionată.
Federaţia Română de Tenis urcă pe poziţia a treia, cu 336 de materiale jurnalistice în care a fost menţionată, după ce în luna iulie s-a clasat pe locul 5. Creşterea semnificativă a atenţiei mediatice a fost generată în principal de subiecte precum suspendarea Simonei Halep. Euronews România a difuzat cele mai multe materiale în care Federaţia Română de Tenis a fost menţionată.
Federaţia Română de Canotaj, urcă în clasament de pe locul zece în iulie, pe poziţia a patra în august, cu 298 de menţiuni în presă. Pe 28 august, Campionatele Europene U23 de canotaj au fost centrul atenţiei, unde sportivii români au dominat competiţia desfăşurată în Krefeld, Germania, cucerind locul 1 în clasamentul pe naţiuni. Echipa românească a obţinut un total de 9 medalii, dintre care 8 de aur şi una de argint.
În cursul lunii august, Federaţia Română de Ciclism îşi menţine poziţia în topul celor mai vizibile Federaţii Sportive, clasându-se pe locul 5, cu un total de 273 de menţiuni în presă. Un punct culminant în materie de vizibilitate a avut loc în data de 24 august, când din motive independente de organizatori şi parteneri, Federaţia Română de Ciclism, în acord cu Uniunea Ciclistă Internaţională, a decis să reprogrameze Turul României. Această măsură a fost luată pentru a evita suprapunerea competiţiei cu alte evenimente sportive şi pentru a asigura continuitatea acesteia. Noul interval de desfăşurare a Turului României este programat între 18 şi 22 octombrie şi se va derula pe acelaşi traseu de peste 900 km ce va porni din Suceava şi va traversa oraşele Piatra Neamţ, Focşani, Tulcea şi Călăraşi, marea finală urmând a avea loc la Bucureşti, pe bulevardul Kiseleff.
Federaţia Română de Automobilism Sportiv a fost menţionată în 214 materiale jurnalistice în luna august. Materialele cele mai mediatizate au fost în contextul Campionatului Naţional "Super Rally" care va avea loc între 6-7 octombrie la Bucureşti. Evenimentul sportiv va fi organizat atât de Primăria Muncipiului Bucureşti, cât şi de Federaţia Română de Automobilism Sportiv. Alte materiale mediatizate au făcut referire la etapa a patra din Campionatul Naţional de Drift, desfăşurată în cadrul APEX Fest, festival de motorsport aflat la prima ediţie, la etapa numărul 5 CNIA-CNSS-CNVE, Cupa Shopping City Râmnicu Vâlcea 2023, dar şi la anunţul că o nouă ediţie a "Trofeului Straja" la automobilism va avea loc în acest an, la începutul lunii septembrie.
Federaţia Română de Volei intră în top 10, menţionată în 210 materiale jurnalistice. Campionatul European de Volei a fost cel mai mediatizat subiect, naţionala de volei a României ratând accesul în sferturile Campionatului European de Volei feminin CEV EuroVolley 2023, după înfrângerea în faţa Franţei, scor 3-1. Pe de altă parte, echipa naţională de volei masculin a obţinut o victorie notabilă în optimile Campionatului European, calificându-se în sferturile de finală ale competiţiei după un succes obţinut în setul decisiv în faţa Croaţiei, cu scorul de 3-2.
Federaţia Română de Handbal coboară de pe poziţia a treia în luna iulie la locul opt în luna august. Cu un total de 201 menţiuni, atenţia a fost concentrată pe victoria CSM Bucureşti care a cucerit Supercupa României la handbal feminin, după ce a învins-o în finală pe CS Rapid Bucureşti cu scorul de 31-22 dar şi pe declaraţiile Preşedintei Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, care s-a declarat într-o conferinţă de presă, o susţinătoare a ''ordonanţei Novak'', prin care cluburile româneşti sunt obligate să aibă în teren 40% jucători români pe durata unui meci, arată sursa citată.
Federaţia Română de Baschet coboară de pe poziţia a şasea şi ajunge în august pe locul nouă, fiind menţionată în 195 de materiale, cele mai multe fiind în online şi social media, multe referindu-se la realegerea lui Carmen Tocală ca parte din cel mai important for de conducere al Federaţiei Internaţionale de Baschet. Ea a fost realeasă în Central Board pentru un alt mandat pe 4 ani primind astfel votul delegaţiilor de la congresul FIBA de la Manila, unde a fost ales şi un nou preşedinte, şeicul Saud Ali Altani.
Federaţia Română de Atletism ocupă locul zece în topul celor mai mediatizate Federaţii Sportive din România în luna august, acumulând un total de 174 de menţiuni în mass-media. Vizibilitatea a fost generată în principal de performanţa remarcabilă a sportivei române Alina Rotaru-Kottmann, care a câştigat medalia de bronz în proba de săritură în lungime la Campionatele Mondiale de atletism de la Budapesta, cu o săritură de 6,88 metri. Acest rezultat reprezintă cea mai mare performanţă din cariera sportivei, care este legitimată la CSA Steaua.
Topul continuă cu Federaţia Română de Gimnastică, care a înregistrat 159 de materiale în care a fost menţionată. Federaţia Română de Şah urcă în clasament, de la 107 de materiale în iulie, pe locul 12 în august, fiind menţionată în nu mai puţin de 145 articole în presă. Federaţia Română de Oină rămâne în top pe locul 13, având 106 materiale monitorizate, în timp ce Nataţia coboară în clasament, până pe poziţia 14 în august, fiind menţionată în 95 de articole. Federaţia Română de Box este pe 15, având 77 de menţiuni şi este urmată de Federaţia Română de Culturism şi Fitness, clasată în iulie pe locul 20, acum menţionată în 75 de materiale, în timp ce Federaţia Ecvestră Română ocupă locul 17, cu 59 menţiuni în presă. Federaţia Română de Tenis de Masă se află pe locul 18, cu 57 de menţiuni în media. Federaţia Română de Lupte urcă în clasamentul din august şi se evidenţiază prin prezenţa sa în 56 de materiale jurnalistice, urmată de Federaţia Română de Triatlon, care a avut 51 menţiuni în articolele jurnalistice din august.
Vizibilitatea altor Federaţii sportive din România în luna august.
Federaţia Română de Schi Biatlon, a avut 48 de menţiuni în august, iar Federaţia Română de Kaiac-Canoe a fost menţionată în 43 de materiale, în timp ce Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă a avut referinţe în 33 de materiale, aproape de Federaţia Română de Gimnastică Ritmică, cu 32 de materiale jurnalistice, la egalitate cu Federaţia Română de Arte Marţiale, care a fost mediatizată în special în contextul rezultatelor extraordinare ale sportivilor români la Campionatul Mondial de Ju-Jitsu 2023 (Tineret - U16, U18, U21) dar şi JU-JITSU Masters 2023. O scădere a fost înregistrată de Federaţia Română de Polo, care a fost citată în 31 de materiale. În acelaşi timp, Federaţia Română de Dans Sportiv urcă în clasament, fiind menţionată în 28 de articole, la egalitate cu Comitetul Naţional Paralimpic. Federaţia Română de Karate a avut un număr de 26 de menţiuni în perioada monitorizată de mediaTRUST. Federaţia Română de Tir cu Arcul coboară cîteva poziţii în clasament, având 24 de materiale în care a fost menţionată.
În comunicatul organizaţiei se mai menţionează că: "În timpul perioadei monitorizate, mai multe federaţii sportive din România au fost prezente în mass-media, cu toate acestea, numărul de menţiuni şi poziţionarea lor în clasament au variat considerabil. Printre Federaţiile mai puţin mediatizate se numără Federaţia Română de Scrimă, cu 23 de menţiuni şi Federaţia Română de Motociclism, cu 22 de menţiuni. Pe locul următor se află Federaţia Română de Judo, cu 20 de menţiuni în articolele jurnalistice, urmată de Federaţia Română de Orientare, cu 18 de menţiuni şi Federaţia Română de Snooker, cu 16 menţiuni. Federaţia Română de Yachting, Federaţia Română de Tir Sportiv, Federaţia Română de Haltere şi Federaţia Română de Darts au avut acelaşi număr de materiale în august, fiecare câte 13 şi sunt urmate de Federaţia Română de Bridge, cu 12 menţiuni. Alte Federaţii au fost menţionate în ordine descrescătoare, cum ar fi Federaţia Română de Badminton şi Federaţia Română de Pescuit Sportiv (12 menţiuni), Federaţia Română de Aikido (10 menţiuni), la egalitate cu Federaţia Română de Taekwon-do ITF.
În continuare, Federaţia Română de Squash şi Federaţia Română de Karting, au avut 9 menţiuni fiecare, în timp ce Federaţia Română de Modelism şi Federaţia Română de Powerlifting au fost menţionate de 8 ori, respectiv 6 ori. Foarte aproape este Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact, Federaţia Română de Cricket, Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă şi Federaţia Română de Vovinam Viet-Vo-Dao, Federaţia Română de Scrabble, Popice, Patinaj, Golf, Fotbal Tenis CAJ, Federaţia Română de Hochei pe Iarbă, Federaţia Aeronautică Română, Backgammon, care au avut fiecare câte 5 menţiuni în presa lunii august. Cu 4 menţiuni urmează Federaţia Română de Wushu Kungfu, Schi Nautic şi Wakeboard şi Federaţia Română de Minifotbal din România. Cu 3 menţiuni este Federaţia Română de Kempo, urmată de Federaţia Română de Baseball si Softball şi Federaţia Română de Sambo, cu 1 menţiune în presă pentru fiecare. Federaţii precum Radioamatorism, Pangration Athlima, Bob şi Sanie, Bowling, Taekwondo WT şi Chanbara, nu au beneficiat de menţiuni în presă în cursul lunii august, în niciunul dintre mediile de difuzare monitorizate."