Valoarea tranzacţiilor înregistrate ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de numai 12,8 milioane lei, circa jumătate din rulajul ultimei zile bursiere de săptămâna trecută, şi cu mult sub valoarea medie zilnică a anului, de 47,59 milioane lei.
Indicii au marcat creşteri, opt din cele nouă coşuri de acţiuni ale pieţei noastre de capital încheind sesiunea de tranzacţionare cu aprecieri ale cotaţiilor,
în ton cu evoluţiile din pieţele europene unde, totuşi, în ansamblu, avansurile au fost mai consistente decât la BVB.
Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Evoluţii preponderent pozitive în prima şedinţă de tranzacţionare din săptămână. BET a înregistrat cel mai mare avans dintre indici, având o creştere de 0,64%, în timp ce la polul opus, singurul indice pe minus, a fost BET-FI cu o corecţie de 0,45%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 2,65 milioane euro, lichiditatea fiind în zona de minime ale acestui an. În ceea ce priveşte suma transferurilor, avem doar trei emitenţi ce au depăşit pragul de un milion lei valoare tranzacţionată, respectiv: Banca Transilvania (TLV), 3,07 milioane lei, BRD - Groupe Societe Generale (BRD), 2,19 milioane lei şi SIF Oltenia (SIF5) 1,08 milioane lei. Din indicele BET, BRD - Groupe Societe Generale a înregistrat cea mai bună evoluţie, de 1,93%, la data ce coincide şi cu raportările financiare pe primul semestru. Nuclearelectrica (SNN) s-a aflat în topul negativ al evoluţiilor de astăzi (n.r. ieri) cu o corecţie de 1,57%".
În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania, cotaţia titlurilor instituţiei de credit având o creştere de 1%, la 2,02 lei.
Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au urcat la preţul de 11,62 lei, pe cel de-al doilea rulaj al sesiunii bursierei, dar sub media zilnică a anului pentru emitent.
Ieri, grupul bancar a raportat pentru primele şase luni ale anului un profit net de 414 milioane lei, în scădere cu 47,3% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat influenţat de costul riscului negativ, ce încorporează perspectiva economică deteriorată apărută în contextul crizei declanşate de pandemia de Covid-19, după cum reiese din raportul instituţiei.
Poziţia a treia în clasament valorii tranzacţionate a fost ocupată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), cotaţia SIF5 având un declin de 2,29%, la 2,13 lei.
Titlurile OMV Petrom (SNP) au încheiat şedinţa bursieră la preţul de 0,31 lei, în stagnare, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 0,76 milioane lei.
Indicele compozit BETPlus a avut o creştere de 0,61%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,43%.
Indicele BET-NG, ce urmăreşte evoluţia sectorului energetic şi a utilităţilor, a urcat cu 0,35%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 0,14%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Artego" (ARTE): +5,00%
2. "Bittnet Systems" (BNET): 2,10%
3. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): +1,93%
4. "Digi Communications" (DIGI): +1,78%
5. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +1,77%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Transilvania Construcţii" (COTR): -14,86%
2. "Electroputere" (EPT): -9,52%
3. "Bermas" (BRM): -6,90%
4. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): -4,32%
5. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -4,20%