Rusia a început retragerea echipamentelor sale militare din Siria

Ioana Dogaru
Internaţional / 15 martie 2016

Rusia a început retragerea echipamentelor sale militare din Siria, a indicat marţi Ministerul Apărării din această ţară, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara retragerea celei mai mari părţi a contingentului militar rus din Republica Arabă Siriană, relatează AFP şi RIA Novosti.

"Tehnicienii au început să pregătească avioanele pentru zboruri de lungă durată spre bazele lor din Federaţia Rusă", precizează ministerul într-un comunicat, adăugând că personalul militar este pe cale să încarce echipamentele şi materialele la bordul aparatelor de zbor, precizează sursele citate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni seara, spre surpriza generală, retragerea principalei părţi a contingentului militar rus din Siria, în momentul în care la Geneva se desfăşurau negocieri intersiriene cu privire la viitorul ţării, transmite Reuters.

"Sarcina pusă în faţa Ministerului Apărării şi forţelor armate a fost în general realizată, aşa că am dat ordin Ministerului Apărării să înceapă de mâine (marţi) retragerea celei mai mari părţi a contingentului nostru militar din Republica Arabă Siriană", i-a ordonat Putin ministrului apărării Serghei Şoigu, conform imaginilor difuzate de televiziunile ruse.

Cu toate acestea, pentru a permite supravegherea regimului de încetare a ostilităţilor, partea rusă va menţine pe teritoriul sirian un punct de mentenanţă a avioanelor, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Preşedinţia rusă nu a precizat ce tipuri de avioane vor asigura această supraveghere, dar de la intrarea în vigoare a armistiţiului la 27 februarie, militarii ruşi au recurs la drone desfăşurate la baza aeriană rusă din Hmeimim, în provincia Latakia (nord-vestul Siriei). Moscova nu a precizat nici dacă avioanele sale de luptă vor rămâne la cele două baze ale sale din Siria.

De altfel, Moscova va păstra un contingent de cel puţin 1.000 de militari la bazele sale aeriene din Tartus şi Hmeimim, conform presei ruse.

De la 30 septembrie 2015, când a debutat campania aeriană a Rusiei în Siria, peste 50 de avioane de luptă ruseşti au vizat mii de 'ţinte teroriste' în cele cinci luni raiduri intense. Forţele aeriene ruse au permis armatei siriene să acumuleze victorii, după ce vara trecută aceasta s-a confruntat cu mari probleme în teren.

Totuşi, Occidentul a acuzat Rusia că şi-a direcţionat în special loviturile, mai ales în primele luni ale campaniei, asupra rebelilor, oponenţi ai regimului sirian, mai degrabă decât asupra poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Kremlinul a indicat că decizia preşedintelui rus a făcut obiectul unui acord cu omologul său sirian, Bashar al-Assad: 'Liderii au subliniat că intervenţia forţelor aeriene ruse a permis schimbarea radicală a situaţiei în lupta contra terorismului, dezmembrarea infrastructurii combatanţilor (inamici) şi le-a dat o lovitură importantă'.

Anunţul Kremlinului a luat prin surprinderea atât SUA şi cancelariile occidentale, cât şi opoziţia siriană.

"Trebuie să vedem exact care sunt intenţiile Rusiei", a reacţionat cu prudenţă Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, subliniind că pentru moment este dificil de evaluat impactul deciziei ruse asupra negocierilor de la Geneva sau a "dinamicii" războiului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Unii au invatat din greselile trecutului, au invatat sa se si retraga dupa atingerea telului, in comparatie cu altii, care nu pot intelege si concepe asa ceva, care din 1945 nu stiu decit sa se extinda in numar de baze, mai accentuat si agresiv din 2000 incoace ... fara a atinge un scop util si constructiv oriunde-n lume ar fi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb