Rusia a prezentat ONU o nouă versiune a rezoluţiei antiteroriste

Ioana Dogaru
Internaţional / 19 noiembrie 2015

Rusia a prezentat miercuri Consiliului de Securitate al ONU o nouă versiune a proiectului său de rezoluţie antiteroristă, informează AFP.

Ambasadorul rus Vitali Ciurkin a estimat în faţa jurnaliştilor că "nu există o competiţie între cele două texte", nici măcar "pe departe".

Potrivit ambasadorului francez Francois Delattre, textul rusesc prezintă "uşoare modificări" în raport cu cel prezentat la sfârşitul lui septembrie de Moscova. Este o "contribuţie pe care noi o vom studia cu atenţie", a declarat acesta pentru presă.

Ambasadorul francez a mai subliniat că se continuă elaborarea unui proiect de rezoluţie "scurt, ferm şi centrat pe lupta împotriva inamicului nostru comun Daech" (acronimul arab al grupului Statul Islamic /SI/), care a revendicat atentatele de vineri de la Paris.

Parisul speră să obţină adoptarea acestui text în zilele următoare cu scopul de a furniza un "răspuns unit al comunităţii internaţionale", relatează AFP.

Vitali Ciurkin a precizat că proiectul rusesc fusese revizuit pentru a ţine cont de atentatele de la Paris, care s-au soldat cu 129 de morţi şi că acesta este de acum înainte centrat pe lupta împotriva SI.

"Noi considerăm că este necesar un efort concertat al comunităţii internaţionale", a subliniat el, estimând noul text rusesc ca fiind acceptabil "pentru toţi cei care vor într-adevăr să lupte împotriva terorismului". El a fost "primit pozitiv" de Consiliu, a afirmat ambasadorul rus.

El a amintit că pentru Moscova, ISIS nu este singurul grup terorist care operează în Siria şi că Rusia doreşte în continuare să asocieze regimul sirian eforturilor antiteroriste, punct de puternic dezacord cu ţările occidentale.

"În termenii legalităţii internaţionale, un acord cu guvernul sirian este foarte important", a explicat el. "Guvernul sirian este unul dintre elemente în lupta împotriva teroriştilor" şi a-l ţine la distanţă duce la "slăbirea" unei riposte unite, a adăugat el.

Proiectul rusesc, prezentat de Vladimir Putin personal cu ocazia reuniunii Adunării Generale a ONU la sfârşitul lui septembrie, propunea o largă coaliţie împotriva ISIS, asociindu-i regimul Bashar al-Assad.

Textul cerea tuturor ţărilor să-şi "coordoneze acţiunile" împotriva terorismului "cu consimţământul statelor pe teritoriile cărora sunt efectuate astfel de activităţi", referinţă clară la Siria şi Irak.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Esenta ar fi pedepsirea economica, militara si politica a statelor care sustin terorismul indiferent care ar fi acestea. Daca nimeni nu ii finanteaza, DAESH la cat de prosti sunt, nu au cum sa mai faca deranj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb