Rusia a primit confirmarea adevăratei valori a sancţiunilor promise de Statele Unite şi UE

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2022

Rusia a primit confirmarea adevăratei valori a sancţiunilor promise de Statele Unite şi UE
Călin Rechea

A trecut puţin timp de când autorităţile americane şi europene avertizau Rusia că se va confrunta cu "sancţiuni din iad" în cazul unui atac asupra Ucrainei.

Printre acestea se afla şi opţiunea "nucleară" a deconectării ţării de la SWIFT, sistemul global de plăţi interbancare, care ar fi făcut imposibilă inclusiv plata pentru gazele naturale exportate de Rusia.

Victoria Nuland, subsecretar de stat în guvernul american, a declarat pentru Financial Times că există 18 scenarii de acţiune în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, al căror scop este "să ofere o durere ascuţită într-un timp foarte scurt".

Doar câteva zile mai târziu a apărut o ştire în Handelsblatt, conform căreia vârful de lance al sancţiunilor, deconectarea de la SWIFT, a fost dat jos. Pe baza unor surse guvernamentale anonime, cotidianul german scrie că "sancţiunile SWIFT au fost scoase din calcul de SUA şi UE", deoarece "excluderea generală a Rusiei din SWIFT este prea delicată pentru negociatori".

Ştirea a fost preluată şi de Bloomberg, care mai arată că sunt luate în considerare sancţiuni punctuale contra principalelor bănci din Rusia, în condiţiile în care "Germania caută excepţii de la sancţiuni, astfel încât să fie posibile plăţile pentru importurile de petrol şi gaze". Bloomberg mai aminteşte că orice răspuns al Uniunii Europene trebuie să fie aprobat în unanimitate de ţările membre.

Dar de ce ar mai lua Rusia în considerare atacarea Ucrainei, posibilitate oricum negată vehement de Kremlin, dacă deja a înfrânt Europa?

Afirmaţia îi aparţine lui Jonathan Holslag, profesor de politică internaţională la Universitatea Liberă din Bruxelles şi lector la Colegiul de Apărare NATO, şi apare în titlul unui articol recent de pe site-ul Euobserver, "Even without war, Russia has defeated Europe already".

În opinia profesorului belgian, preşedintele Vladimir Putin a pus Europa în faţa unei realităţi dureroase, aceea a incapacităţii de autoapărare, în condiţiile în care nu se mai poate baza pe salvarea din partea Statelor Unite.

"Este puţin probabil ca invazia să fie opţiunea preferată a preşedintelui Putin", mai scrie profesorul Holslag, din cauza costurilor foarte mari, care "vor fi la fel de devastatoare şi pentru Europa".

În relaţia bilaterală cu Europa, Rusia nu este doar un exportator de petrol şi gaze, ci reprezintă şi o destinaţie importantă pentru exporturile Europei, după cum scrie profesorul belgian, care mai accentuează faptul că "în timp ce Kremlinul pregăteşte decuplarea graduală de Europa, o astfel de opţiune rămâne de neconceput pentru majoritatea europenilor".

Un dezechilibru cel puţin la fel de mare se înregistrează şi din punct de vedere al acceptării unui conflict militar din partea populaţiei. Profesorul Holslag consideră că "în timp ce o parte importantă a populaţiei Rusiei ar susţine o intervenţie în Estul Ucrainei, cetăţenii multor ţări europene vor accepta greu moartea soldaţilor pentru apărarea unei ţări stranii de la periferie".

Chiar dacă ar fi acceptată sacrificarea soldaţilor europeni pentru apărarea Ucrainei, mai există şi aspectul deosebit de important al dezechilibrului de la nivelul forţelor armate. Holslag scrie că forţele terestre ale Europei Occidentale s-au degradat până la nivelul unor forţe de menţinere a păcii, cu o putere de foc net inferioară Rusiei şi deosebit de vulnerabile în faţa "capacităţii imense a Rusiei de a desfăşura un război electronic".

Jonathan Holslag mai avertizează că "războaiele curate nu există în vocabularul strategic al Rusiei". Spre deosebire de accentul pus pe eficienţă în Europa, "sacrificiul, redundanţa şi rezistenţa la un război de uzură reprezintă factori importanţi pentru forţele armate ale Rusiei". Mai mult, Europa nu dispune de dotarea militară necesară pentru o confruntare directă, inclusiv la nivelul avioanelor de vânătoare avansate care ar putea penetra apărarea rusească sau a rachetelor de croazieră, după cum mai scrie Holslag.

În articol, profesorul de la Universitatea Liberă din Bruxelles mai face afirmaţii deosebit de îngrijorătoare pentru autorităţile politice din Europa. "Am auzit oameni de afaceri europeni foarte importanţi cum îşi manifestau simpatia faţă de stilul de conducere al lui Putin până la punctul în care aveai impresia că sunt mult mai atraşi de un conducător puternic decât de liberalismul occidental", subliniază Holslag.

Care este rolul aliaţilor de peste Ocean în acest tablou sumbru? Unul mic şi total insuficient pentru a preveni invazia Ucrainei.

Profesorul Holslag subliniază că Statele Unite se află în proces de refacere a arsenalului de rachete cu rază lungă de acţiune, însă acestea vor fi trimise mai degrabă în Pacific, în condiţiile în care "Washington-ul nu îşi permite un război cu Rusia acum când China a devenit aşa de puternică".

Concluzia lectorului de la Colegiul de Apărare NATO este deosebit de dură: "este limpede că la startul noului turneu dintre marile puteri Europa nu se aliniază ca o echipă unită şi puternică, ci ca o mulţime de pigmei dolofani puerili".

Şi asta nu este tot. Profesorul belgian a uitat să spună că această adunătură de pigmei manifestă înclinaţii totalitare extrem de evidente şi astfel îşi anulează posibilul avantaj oferit de implicarea cetăţenilor pentru apărarea democraţiei şi libertăţii.

Ştirea din Handelsblatt despre eliminarea deconectării de la SWIFT din lista sancţiunilor care ar putea fi aplicate Rusiei reprezintă, probabil, o confirmare a ceea ce Moscova ştia deja în privinţa adevăratei valori a sancţiunilor promise de Statele Unite şi UE.

Acum autorităţile Rusiei nu trebuie decât să aştepte şi să fie atente să nu se împiedice de pigmei, care sunt gata oricând să strige că li se calcă nimicnicia în picioare.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Pe mine ma uimeste faptul ca pt politicienii europeni nu e o urgenta crearea unei armate comune puternice care sa impuna respect si care sa asigure pace.Daca nici acum nu e evidenta aceasta slabiciune atunci inseamna ca suntem fara speranta si urmatoarea tema care va produce dezbateri aprinse va fi daca ingerii au sau nu sex.....

    1. Este inutil sa ai o armata comuna atunci cand ai 27 de interese de politica externa partial diferite, chiar divergente. Este timpul sa intelegem ca UE nu are leadership si viziune strategica.

      UE este, din pacate si dincolo de vorbele mari, in esenta, o ”intreprindere” comerciala. Asa zis-ul leader, Germania, prin fortarea tranzitiei green, a transformat UE in prizoniera gazelor rusesti. Germania isi inchide toate reactoarele intr-un mod inconstient de rapid chiar si pentru interesele proprii, dar si fara sa-i pese ca distruge membrii mai saraci ai UE prin preturile enorme la energie. 

      Da si balenele albastre ar fi un subiect de urgenta pt bruxelles

      Si cine se va inrola in armata UE sa apere "valorile", sa moara pentru ele, comunitatea lgbt, imigrantii?

    Eu nu inteleg ce nu intelegeti voi Rusia SE SIMTE AMENINTATA - pe buna dreptate - de avansul arsenalului american si NATO inspre granitele sale si a cerut garantii de securitate Nu i-au fost acordate, asa ca E DREPTUL EI sa actioneze cum crede de cuviinta pentru a-si asigura apararea prezenta si viitoare Amplasarea de rachete hipersonice in Ucraina e de neconceput si de neacceptat pentru orice om cu bun simt

    1. Russia is the global leader in hypersonic missiles and, by the time other countries catch up, is likely to have developed technology to counteract these new weapons, President Vladimir Putin said.12 dec. 2021

      Pai sa actioneze daca poate ... dar Rusia nu e asa proasta, stie ca ca Nato nu are nevoie sa traga un foc ca sa prabuseasca federatia. Asa a facut si cu URSS, uriasul cu picioare de lut. Iar sfarsitul lui Putin va veni din interior, de la polulatia saraciata si lipsita de cele mai elementare drepturi ... similar cu Gaddafi, Sadam si restul dictatorilor. Acum fac pe nebunii in Ucraina, ca vezi Doamne sunt atacati, amenintati, sperand sa mai obtina ceva, o pomana de la UE sau SUA, pe principiu daca vreti liniste platiti ...

      Daca a inceput sa ne explice Putin ce rachete bune au, e clar ca sunt maro la fund ... ai auzit vreodata vreun presedinte american sa se laude sau sa ameninte pe cineva cu tehnologiile lor? SUA au un buget al inarmarii cat jumata din tot PIB-ul Rusiei, 40% din cate se cheltuie peste tot in lume pe inarmare (inclusiv China, Rusia, etc.), crede cineva ca ei nu au armament super performant sau ca tremura de frica la rachetele lui Putin?

    Istoria se repeta. Si Stalin in 1939 a inceput razboiul de iarna cu finlandezii pentru ca vroia garantii de securitate privind Leningradul si a dorit sa impinga granita catre vest. Si atunci Vestul, in afara Germaniei naziste, era confuz si divizat si nu s-a reusit din considerente economice si de filii sa se ia masurile care ar fi stopat ridicarea tiraniilor impuse de Hitler si Stalin.

    Multumesc autorului pentru informare, nu cunosteam aceste detalii.

    Este util ca cineva, precum profesorul Belgian, a avut curajul sa spuna adevarul, sa arate adevarata realitate din UE la nivel military, social si politic. Ni se tot serveste propaganda cu valorile UE, in timp ce simtim cenzura "progresista" cum se tot infiltreaza in vietile noastre, putin cate putin, ca si broasca pusa la fiert incet, la foc mic sa nu simta. UE devine tot mai obosita, o tot da inanite cu valori si ramane de caruta lumii. Inca nu au ajuns majoritari alogenii in Europa, dar la scara istorica nu mai este mult - doua, trei generatii. Apoi va urma dezintegrarea si haosul, sprijinit din afara UE. 

    D-le. Unu, unde trăiți și în ce lume? Nu vedeți încotro se îndreaptă UE? Doar să nu ai mintea la locul ei, să crezi că UE ar crea o armată europeană gata de intervenție. Ganditi-va că ar aplica aceleași diferențieri și în cadrul acestor trupe, ca și în celelalte domenii. Ei au de gând să creeze o armată și o poliție europeană, dar care să fie folosită împotriva propriilor cetățeni, împotriva demonstranților. Să nu mai spun din cine ar fi formată. Nu mai anchiesati cu propaganda aceasta occidentală. Sunt mai răi chiar și decât rușii. Probabil sunteți puțin mai tânăr și nici nu aveți surse mai bogate și mai diverse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb