Rusia desfăşoară o campanie de sabotaj în Europa: Recrutări secrete şi atacuri asupra infrastructurii

D.A.
Internaţional / 21 octombrie

Rusia desfăşoară o campanie de sabotaj în Europa: Recrutări secrete şi atacuri asupra infrastructurii

O anchetă jurnalistică a scos la iveală o campanie de sabotaj desfăşurată de Rusia pe parcursul a mai mult de un an, începând cu 2023, conform dovezilor. Agenţii ruşi recrutează cetăţeni europeni pentru a comite acte de sabotaj, cum ar fi spionajul, incendierile, atacurile asupra infrastructurii şi chiar asasinate, relatează Reuters.

Ancheta a plecat de la un mesaj trimis pe Telegram şi promovat pe mai multe reţele de socializare pro-Kremlin cu o ofertă de plăţi în criptomonedă în schimbul unor servicii de sabotaj.

O ofertă publicată cu o săptămână înaintea anchetei includea şi un mesaj care face referire la incidente recente din România - "Probabil aţi văzut deja ce s-a întâmplat în România. Le este teamă că veţi fi mai mulţi... Şi sunteţi mai mulţi. Doar spuneţi-ne privet (bună ziua)".

O echipă de reporteri de la ONG-ul Organised Crime and Corruption Reporting Project s-a înscris în această ofertă şi a reuşit astfel să monitorizeze acest proces de recrutare. Ei au creat profilul fals al unui bărbat cu pseudonimul "Ivanov" şi au discutat cu un recrutor. Acesta oferea până la 10.000 de dolari în criptomonedă pentru o serie de acte, inclusiv spionarea bazelor militare, incendierea de vehicule şi chiar crimă, conform Reuters.

Oficialii occidentali raportează o creştere alarmantă a acestor incidente de sabotaj începând cu anul 2023, menţionând că aceste acţiuni sunt parte dintr-o strategie mai amplă a Rusiei de a submina încrederea publică în guvernele europene şi de a descuraja sprijinul pentru Ucraina. De asemenea, ştirea subliniază că aceste atacuri sunt menite să provoace insecuritate şi să destabilizeze relaţiile NATO - UE. Rusia neagă în mod constant implicarea.

Pentru Ivanov, următorul pas era să se filmeze într-o zonă izolată a pădurii testând un cocktail Molotov şi să trimită imaginile agenţilor săi.

Incidentele provocate de cei înscrişi includ spargeri la staţii de tratare a apei, inclusiv în zona Europei de Nord - Suedia şi Finlanda, incendieri de vehicule şi atacuri asupra companiilor de apărare.

Mai multe ţări, inclusiv Estonia, Polonia, Letonia, Lituania şi Marea Britanie, au arestat până în prezent actori suspectaţi de sabotaj.

Până în prezent, Telegram şi alte platforme de social-media au luat măsuri împotriva activităţilor ilegale. Spionii ruşi sunt detectaţi din ce în ce mai bine, iar măsurile de securitate la graniţe au redus unele riscuri. Cu toate acestea, oficialii se aşteaptă la o escaladare a acestor atacuri în viitor, scrie Reuters.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb