Instalarea elementelor antirachetă în Europa reprezintă "o încălcare gravă" a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), acuză Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe.
"Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare din anul 1987, care are o durată nedeterminată, rămâne valabil. Din păcate, partenerii noştri americani interpretează într-un mod foarte liber obligaţiile pe care le au în cadrul Tratatului INF şi comit încălcări grave şi masive care deja au devenit o practică recurentă. Încălcările includ teste cu sisteme antirachetă şi cu drone interzise prin Tratat", afirmă Mihail Ulianov, conform unui comunicat oficial publicat pe site-ul MAE rus.
"Există motive să credem că instalarea programată a sistemelor MK-41 în Europa ar deveni o nouă încălcare flagrantă a Tratatului. Sperăm că dialogul iniţiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplină a angajamentelor asumate prin acest acord important", a mai afirmat oficialul rus.
"De asemenea, avem preocupări din ce în ce mai mari privind conceptul Reacţiei Rapide la nivel Global, care se apropie de aplicare. Din ce înţelegem noi, obiectivul este stabilirea unor sisteme capabile să neutralizeze imediat elementele de apărare ale oricărei ţări care < nu intră în graţii >, lăsând-o fără timpul sau posibilitatea de a reacţiona. Aceste eforturi sunt cu atât mai riscante cu cât sunt făcute în contextul unei politici care tinde spre exclusivitatea unei părţi şi spre o supremaţie militară covârşitoare, în cadrul planului de a dezvolta un scut antirachetă la nivel global", a mai precizat Ulianov.