Rusia interzice tranzacţiile cu acţiuni sau capital social pentru 45 de bănci străine

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 octombrie 2022

Rusia interzice tranzacţiile cu acţiuni sau capital social pentru 45 de bănci străine

Printre acestea, sunt afectate diviziile Intesa, Credit Suisse, Raiffeisen, Citi, OTP Bank şi UniCredit Banca Rusiei menţine dobânda-cheie la 7,5% Cea mai mare bancă din Rusia îşi extinde capacităţile terminalelor financiare

Rusia a decis, săptămâna trecută, să interzică tranzacţiile cu acţiunile sau capitalul social aparţinând unui număr de 45 de bănci sau divizii bancare, fie că acestea sunt deţinute de entităţi din ţări pe care Moscova le consideră "neprietenoase", fie că sunt controlate prin capital străin, informează Reuters.

În condiţiile în care Occidentul şi aliaţii săi îi impun Rusiei mai multe restricţii financiare de la incursiunea sa militară în Ucraina, Moscova a generat, la rândul său, obstacole pentru companiile străine care vor să se retragă din ţară. În anumite cazuri, Rusia a confiscat chiar activele unor afaceri aparţinând ţărilor occidentale şi aliaţilor.

Decizia recentă privind cele 45 de bănci vine după ce, la 5 august, preşedintele rus Vladimir Putin a emis un ordin de interzicere a tranzacţiilor cu participaţii ale entităţilor care operează în sfera energiei şi sectoarelor financiare, deţinute de entităţi din ţări "neprietenoase", cu excepţia cazului în care se acordă o aprobare specială. Publicată pe 26 octombrie, lista actuală cu interdicţii include diviziile ruseşti ale Intesa Sanpaolo (Italia), Credit Suisse (Elveţia), Raiffeisen (Austria), Citi (SUA), OTP Bank (Ungaria) şi UniCredit (Italia), conform Reuters.

În septembrie, autorităţile ruse au pregătit o listă a băncilor străine care au nevoie de aprobarea preşedintelui Putin pentru a-şi vinde activele locale.

Reuters aminteşte că, la scurt timp după anunţul guvernului rus din iulie - privind blocarea băncilor să părăsească Rusia, HSBC a ajuns la un acord cu Expobank pentru închiderea operaţiunilor locale. Totodată, la începutul acestei luni a apărut informaţia potrivit căreia grupul bancar rus Gazprombank îşi va întrerupe operaţiunile în Elveţia, după o revizuire strategică.

Banca multinaţională americană Citi, care are o expunere de opt miliarde de dolari în Rusia, intenţionează să-şi închidă aproape toate serviciile bancare instituţionale, deoarece nu poate să îşi înstrăineze afacerile locale.

Banca centrală a Rusiei pune capăt ciclului de reduceri ale dobânzilor

Banca centrală a Rusiei şi-a menţinut vineri dobânda-cheie la 7,5%, punând capăt unui ciclu de reduceri de luni de zile, deoarece a observat o creştere a aşteptărilor inflaţioniste, anunţă Reuters.

Imediat după ce Moscova şi-a trimis forţele armate în Ucraina, pe 24 februarie, banca centrală şi-a majorat dobânda-cheie la 20%, de la 9,5%, ca să atenueze riscurile la adresa stabilităţii financiare. De atunci, a mai redus dobânzile de şase ori, iar la reuniunea de politică monetară din septembrie a omis să aducă în atenţie analiza necesităţii unor reduceri viitoare. Menţinerea dobânzii la 7,5%, decisă vineri, a fost în concordanţă cu previziunile analiştilor.

"Aşteptările inflaţioniste ale gospodăriilor şi întreprinderilor sunt mari şi au crescut uşor în comparaţie cu lunile de vară", a informat instituţia financiară într-un comunicat, precizând: "Banca Rusiei consideră că mobilizarea parţială va fi un factor de descurajare a cererii consumatorilor şi a inflaţiei în orizontul lunilor următoare. Cu toate acestea, efectele sale ulterioare vor fi pro-inflaţioniste, deoarece se adaugă restricţiilor de pe partea ofertei".

Amintim că preşedintele Vladimir Putin a ordonat luna trecută o "mobilizare parţială" pentru campania militară din Ucraina. Sute de mii de bărbaţi au fost chemaţi în armată sau au fugit în străinătate începând cu 21 septembrie. Disponibilitatea redusă a forţei de muncă este o constrângere pe partea ofertei, care ar putea creşte presiunea inflaţionistă pe termen lung.

Inflaţia din Rusia, pe care banca centrală o ţinteşte la 4%, a ajuns la 12,9% în prezent, potrivit Ministerului Economiei de la Moscova. Banca centrală şi-a ajustat prognoza privind inflaţia la sfârşitul anului la 12-13%, de la 11-13%.

"Conform previziunilor Băncii Rusiei, având în vedere orientarea politicii monetare, inflaţia anuală va scădea la 5 -7% în 2023, după care va reveni la 4% în 2024", menţionează instituţia.

Analiştii de la VTB My Investments spun că semnalul dat de banca centrală de la Moscova este unul neutru. Aceştia adaugă: "Nu ne aşteptăm la modificări ale dobânzii de politică monetară în lunile următoare, dar în acelaşi timp vedem factori pro-inflaţionişti dominând orizontul de timp de un an".

Banca centrală a Rusiei şi-a îmbunătăţit prognoza privind PIB-ul din acest an până la o contracţie de 3-3,5%, faţă de o scădere estimată la 4-6% anterior. La sfârşitul lunii aprilie, Banca Rusiei estima că PIB-ul va scădea cu 8-10% în 2022.

Banca prognozează o nouă contracţie în 2023, înainte ca PIB-ul să revină pe creştere în 2024-2025.

Următoarea reuniune de politică monetară a Băncii Rusiei este programată în 16 decembrie.

După ce Refinitiv şi Bloomberg au părăsit Rusia, Sberbank va oferi servicii de date şi analize

Cel mai mare creditor din Rusia, Sberbank, şi-a extins capacităţile terminalului său SberCIB astfel încât acesta să ofere servicii asigurate anterior de furnizorii de date care şi-au suspendat operaţiunile în Rusia din cauza războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

În condiţiile în care companiile din Occident au părăsit Rusia, societăţile de pe această piaţă au căutat modalităţi de înlocuire a firmelor care pleacă. Platforma de date Refinitiv a London Stock Exchange Group (LSEG) şi rivalul Bloomberg şi-au suspendat serviciile, inclusiv produsele financiare oferite în Rusia. LSEG distribuie ştiri şi comentarii de la Reuters. Thomson Reuters, societatea-mamă a Reuters News, deţine un pachet minoritar la LSE, după ce bursa londoneză a cumpărat Refinitiv de la aceasta.

În noul context, Sberbank a informat că platforma sa include acum materiale analitice şi de cercetare, precum şi analize zilnice pentru tranzacţii cu mărfuri, finanţare şi forex. Platforma Sberbank, cunoscută anterior ca Sberbank Markets, a fost folosită de 5.000 de clienţi corporativi, conform anunţului făcut de banca rusească.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 110 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior la 115 euro, iar la ora 13.06 atingea 110,25 euro.

......................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,9% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 96,09 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a coborât cu 1,1%, la 88,07 dolari barilul la ora locală 09.08.

......................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,9%, la 1.649,90 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 09.06, cea spot - cu 1,1%, la 1.645,92 dolari/uncie.

......................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 1% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,30 dolari/buşel la ora locală 08.44, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,4%, la 6,79 dolari/buşel.

......................................

Aproape 31.000 de companii din Europa au proprietari ruşi, arată un raport publicat recent de Comisia Europeană, transmite DPA. Aceste companii sunt active în special în sectoarele: imobiliar, construcţii, hoteluri, finanţe şi energie, se precizează în raportul Executivului comunitar.

Raportul evaluează riscul spălării banilor şi al finanţării terorismului în Uniunea Europeană, cu un capitol special dedicat consecinţelor invaziei ruseşti din Ucraina.

Cel puţin 1.400 din cele 31.000 de companii sunt deţinute de 33 de persoane fizice, care recent au fost vizate de deciziile privind îngheţarea activelor adoptate, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei de UE, în contextul războiului din Ucraina, notează Agerpres.

Documentul Comisiei Europene atrage atenţia asupra faptului că unii oligarhi ruşi ar putea să ascundă faptul că sunt proprietari sau controlează companii europene, prin intermediul unor firme înregistrate în afara UE sau al unor acţionari locali mandataţi.

Implementarea deciziilor de îngheţare a activelor ar necesita punerea în aplicare eficientă a regulilor de transparenţă privind beneficiarii, se arată în raportul Comisiei Europene. De asemenea, Executivul comunitar susţine că este nevoie de un schimb mai bun de informaţii şi o detectare şi monitorizare "adecvată" a activelor ascunse de autorităţile fiscale.

"Companiile fantomă pot fi create relativ uşor, de aceea continuă să fie utilizate pentru a fi tranzitate sute de milioane de euro prin tranzacţii opace. Prin utilizarea unor companii fantomă, infractorii pot ascunde originea şi destinaţia fondurilor, pe lângă ascunderea beneficiarului real", precizează studiul Comisiei Europene.

Fondurile respective ar putea fi utilizate atât în scop personal, cât şi pentru destabilizarea unor ţări întregi, se mai arată în raportul menţionat. De aceea, scoaterea la lumină a fluxurilor de bani murdari contribuie nu doar la apărarea democraţiei şi siguranţei cetăţenilor UE, dar ajută şi la contracararea influenţei autocraţiilor, subliniază Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb