Rusia îşi va rambursa datoria externă în ruble

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 mai 2022

Rusia îşi va rambursa datoria externă în ruble

Rusia va asigura serviciul datoriei externe în ruble, ca urmare a deciziei SUA de a pune capăt, începând de miercuri, unei excepţii care îi permitea Moscovei să îşi ramburseze datoriile în dolari, a anunţat Ministerul rus de Finanţe, conform Bloomberg.

"Actuala situaţie nu are nimic în comun cu cea din 1998, când Rusia nu avea suficiente fonduri pentru a-şi plăti datoriile", a subliniat în comunicat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, făcând referire la anul în care Rusia a intrat în incapacitate de plată. Acum Rusia se confruntă cu o "situaţie artificială creată de o ţară ostilă", a spus Siluanov. "Avem banii şi suntem dispuşi să ne plătim datoriile", a adăugat Anton Siluanov, conform Agerpres.

Anunţul Moscovei vine la o zi după ce Trezoreria americană a anunţat că nu va prelungi o autorizaţie care a expirat la 25 mai şi care permitea derularea tranzacţiilor necesare pentru efectuarea de plăţi cu privire la datoriile Ministerului rus de Finanţe şi Băncii Centrale a Rusiei. Această decizie creează noi dificultăţi pentru Rusia în încercarea de a-şi plăti datoriile şi a evita să fie declarată în incapacitate de plată.

"Având în vedere că refuzul prelungirii acestei autorizaţii face imposibilă continuarea serviciului datoriei externe în dolari, rambursările se vor face în moneda rusească şi cu posibilitatea convertirii ulterioare în moneda iniţială prin National Settlement Depository (Depozitarul Central din Rusia - n. r.) ca agent de plată", precizează comunicatul Ministerului rus de Finanţe.

Decizia Washingtonului de a pune capăt excepţiei care permitea Moscovei să îşi ramburseze datoriile în dolari a venit cu două zile înainte de următoare scadenţă de plăţi pentru Rusia, care vineri ar urma să ramburseze dobânzi în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru două emisiuni de obligaţiuni. Însă, potrivit agenţiei de presă Itar Tass, autorităţile ruse se aşteptau ca excepţia să fie eliminată, astfel că au transferat banii încă de săptămâna trecută în ideea de a o lua înaintea restricţiilor.

Pe lângă scadenţa din 27 mai, Guvernul rus mai are de onorat 12 plăţi până la finele anului.

Potrivit datelor oficiale, datoria externă a Rusiei se situează undeva între 4.500 şi 4.700 de miliarde de ruble (adică între 78 şi 81 de miliarde de dolari la cursul de schimb actual), echivalentul a 20% din datoria publică totală.

BERD vrea să atragă fonduri suplimentare pentru reconstrucţia Ucrainei

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se pregăteşte să atragă fonduri suplimentare pentru reconstrucţia Ucrainei, în urma invaziei Rusiei, după ce s-a angajat să cheltuiască în această ţară un miliard de euro în 2022, transmite Reuters.

Uniunea Europeană a estimat costul total al pagubelor suferite de Ucraina între 500 şi 600 miliarde de euro.

"Ne aşteptăm să obţinem finanţare de la donatori în special pentru reconstrucţie, deoarece acum doar asigurăm finanţare de urgenţă pentru a sprijini economia ucraineană", a afirmat preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso, la Forumul global al pieţelor organizat de Reuters.

Donatorii înţeleg că sunt necesare fonduri suplimentare, a declarat Renaud-Basso în marja Forumului economic mondial (WEF) de la Davos, conform Agerpres.

Oficialul a adăugat că este important ca o parte din fondurile alocate Ucrainei să fie acordate mai degrabă sub formă de granturi decât împrumuturi, pentru a evita împovărarea ţării cu datorie suplimentară.

De asemenea, BERD majorează investiţiile în sectorul agricol din diverse ţări, concentrându-se pe finanţare pentru majorarea importurilor de cereale, construirea de spaţii de depozitare şi capacităţi de producţie şi sporirea accesului la îngrăşăminte, după ce criza din Ucraina a afectat aprovizionarea globală cu alimente, a explicat Renaud-Basso.

Oficialul a precizat: "Am lansat săptămâna trecută un plan de acţiune cu alte bănci de dezvoltare în care precizăm ce face fiecare în acest domeniu".

Războiul, inflaţia, înăsprirea politicii monetare şi deficitul de alimente sporesc şansa unei recesiuni globale, a avertizat Renaud-Basso, deşi BERD nu previzionează o astfel de evoluţie.

"Va depinde de durata războiului şi de soluţiile găsite la criza alimentară, dar pe ansamblu perspectivele sunt sumbre", a conchis preşedintele BERD.

Banca rusă Sberbank a efectuat o plată în ruble a cuponului pentru euroobligaţiuni subordonate denominate în dolari, la cursul de schimb al băncii centrale, conform Reuters.

"Din cauza sancţiunilor impuse Sberbank de către Statele Unite şi Regatul Unit, infrastructura financiară internaţională împiedică banca să efectueze plăţi către investitori, aşa cum se prevede în documentaţia de emitere", a informat banca într-un comunicat, potrivit news.ro.

Sberbank a menţionat că are două emisiuni subordonate de euroobligaţiuni restante: o emisiune de 2 miliarde de dolari scadentă în octombrie 2022 şi o emisiune de un miliard de dolari scadentă în mai 2023, cu plăţi de cupoane datorate de două ori pe an.

-------------------

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a urcat cu 1% ieri, la ora locală 15.51, până la 2.315,40 puncte, iar RTS - denominat în dolari - a coborât cu 3,5%, la 1.228,76.

Acţiunile gigantului gazelor Gazprom erau în urcare cu 0,8% la ora 15.52, atingând 267,96 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 1,6%, la 365,05 ruble.

Titlurile grupului bancar Sberbank s-au depreciat cu 0,6%, la 122,86 ruble la ora 15.53.

-------------------

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iunie era de 85 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a crescut la 86,69 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.35 atingea 85,7 euro.

-------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a urcat cu 0,9% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 114,63 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a crescut cu 1,1%, la 110,99 dolari barilul la ora locală 08.37.

-------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a coborât cu 0,6%, la 1.861,10 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.34, cea spot - tot cu 0,6%, la 1.854,73 dolari/uncie.

-------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a scăzut cu 2,7% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.34, ajungând la 11,23 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 1,7%, la 7,59 dolari/buşel.

Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina, a declarat viceministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, pentru Interfax, informează Reuters şi AFP.

Din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol. ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul, conform Agerpres.

Rudenko a cerut în acest context ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei, ca o condiţie pentru evitarea unei crize alimentare mondiale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la declanşarea ofensivei ruse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu ii ajung miliardele de euro si dolari pe care le primeste in conturile nou deschise la Gazprom de cei care au cedat santajului pentru gaz si petrol?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb