Rusia, noi presiuni asupra cumpărătorilor occidentali de petrol

F.M.
Internaţional / 9 noiembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Marile companii energetice ruseşti pun presiuni pe cumpărătorii occidentali de petrol să utilizeze euro în loc de dolari la plată şi să accepte clauze de daune-interese în eventualitatea în care contractele sunt întrerupte, pe măsură ce Moscova încearcă să se protejeze de eventualele noi sancţiuni adoptate de SUA, transmite Reuters.

Mai multe surse din industria petrolieră au declarat pentru Reuters că grupurile petroliere occidentale şi firmele de trading au avut dispute intense cu al treilea, respectiv al patrulea producător de petrol din Rusia, Gazprom Neft şi Surgutneftegaz, cu prilejul negocierilor pentru contractele cu livrare în 2019 care au avut loc în ultimele săptămâni.

"Este aceeaşi tendinţă, industria petrolieră rusească lucrează la diminuarea riscurilor ridicate de noi sancţiuni. În replică, cumpărătorii susţin că nu pot să suporte aceste riscuri astfel că încearcă să găsească o soluţie de compromis", a declarat o sursă de la o companie petrolieră occidentală implicată în negocieri.

Rusia este vizată de sancţiuni din partea SUA şi UE începând din 2014 când a invadat peninsula Crimeea. Sancţiunile au fost extinse treptat pentru a include noi companii şi sectoare, ceea ce a îngreunat eforturile companiilor petroliere ruseşti de a împrumuta bani de peste hotare, de a strânge capital sau a dezvolta depozitele de petrol din zona arctică. Companiile ruseşti se pregătesc în prezent pentru un nou val de sancţiuni, care ar putea fi adoptate în următoarele săptămâni. Firmele ruseşti încearcă să îşi diversifice modalităţile de plată, dincolo de dolari, şi insistă că pentru orice pierderi care ar putea apărea de pe urma sancţiunilor ar trebui să fie responsabili cumpărătorii.

"Practic spun că sancţiunile nu contează. Cumpărătorii trebuie să găsească o modalitate de plată, sau să returneze bunurile achiziţionate, sau să plătească penalităţi", a declarat o sursă de la o mare firmă de trading.

De exemplu, Gazprom Neft a cerut cumpărătorilor să folosească euro la plată şi să suporte responsabilitatea financiară pentru eşuarea contractelor în cazul unor noi sancţiuni.

Rusia furnizează peste 10% din petrolul folosit la nivel mondial astfel că un nou val de sancţiuni drastice împotriva Moscovei ar putea conduce la o creştere semnificativă a preţului petrolului. Toate marile companii petroliere se bazează pe Rusia pentru a-şi alimenta rafinăriile, în special în Europa şi Rusia, şi în consecinţă nu pot renunţa la negocierile pentru noi contracte anuale dacă nu sunt mulţumite de termenii contractuali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb