Rusia a preluat, la finele săptămânii trecute, controlul companiei petroliere "Bashneft", deţinută de oligarhul Vladimir Evtuşenkov, prin conglomeratul "Sistema", ceea ce a provocat îngrijorări în rândul investitorilor.
Vineri, un tribunal din Moscova a ordonat sechestrarea acţiunilor deţinute de "Sistema" la compania "Bashneft", motivând această decizie prin încălcarea legislaţiei la momentul privatizării companiei, în 2009. Cu o zi înainte, justiţia rusă a refuzat eliberarea pe cauţiune a lui Vladimir Evtuşenkov, aflat în arest la domiciliu, pe fondul suspiciunilor de spălare de bani la momentul achiziţiei "Bashneft".
"Sistema" a preluat în 2009, de la autorităţile locale din regiunea Bashkortostan, un pachet de aproape 80% din acţiunile "Bashneft" pentru 2,5 miliarde de dolari şi a transformat această companie în cel de-al şaselea mare producător de petrol din Rusia. Însă, procuratura rusă contestă contractul de privatizare, susţinând că vânzarea "Bashneft" a fost făcută prin încălcarea legii, drept pentru care a cerut revenirea companiei în proprietatea statului.
Cazul a provocat îngrijorări în rândul investitorilor. Aceştia se tem că preşedintele Vladimir Putin vrea să-şi extindă intervenţiile în economie, în condiţiile în care Rusia este afectată de sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina.
"Sistema" a anunţat, vineri, că se află în proces de clarificare a situaţiei, dat fiind că anunţul privind confiscarea "Bashneft" a dus la declinul preţului acţiunilor conglomeratului.
Menţionăm că, deşi Evtuşenkov nu s-a implicat în politică, acest caz al său este comparat cu cel al fostului director al companiei petroliere "Yukos", Mihail Hodorkovski, care a fost condamnat la închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală, în urmă cu un deceniu.
Anul trecut, Hodorkovski a fost eliberat. Compania "Yukos" a fost divizată, iar majoritatea activelor sale au ajuns în proprietatea producătorului petrolier de stat "Rosneft".