Rusia şi-a creat propriul "monstru marin"

Ziarul BURSA #Internaţional / 25 aprilie 2019

Rusia a lansat la apă primul submarin nuclear, destinat să transporte drone subacvatice Poseidon, torpile cu capacitate nucleară, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la complexul Sevmaş din Severodvinsk.

Canalele de televiziune nu au avut voie să insiste pe submarinul propriu-zis, un proiect strict clasificat, potrivit Gazeta.ru, deşi unele televiziuni, precum TVC, au transmis reportaje ample despre această lansare la apă. Denumit "monstrul marin' de presa occidentală, submarinul "Belgorod' K-329 încă nu este în totalitate finalizat şi urmează să fie supus unei serii de teste. Se aşteaptă ca acesta să intre în serviciul flotei ruse la începutul anului 2020-2021. Conform tradiţiei, în timpul ceremoniei de lansare, căpitanul de rangul I, Anton Alehin, viitorul căpitan al navei, a spart o sticlă de şampanie de bordul submarinului.

K-329 "Belgorod' este singurul submarin din proiectul rusesc 09852, destinat să transporte drone submersibile "Poseidon', ce vor fi înzestrate cu arme convenţionale şi nucleare, putând să le transporte la mare adâncime, cu viteză. "Belgorod' a fost conceput pe baza proiectului modernizat de submarine din clasa 949A Antei (Oscar II, conform codului NATO), informează Agerpres. Preşedintele rus Vladimir Putin a urmărit ceremonia în cursul unei sesiuni duplex de la şantierele navale din Sankt-Petersburg. "Odată cu apariţia în componenţa flotei a acestui submersibil, Federaţia Rusă îşi va spori capacitatea de studiere a oceanelor lumii, inclusiv a Arcticii", a declarat viceamiralul Aleksei Burilicev, şeful Direcţiei pentru studierea apelor adânci din cadrul Ministerului Apărării rus. "Belgorod' va deveni cel mai mare submarin din componenţa marinei ruse, potrivit Gazeta.ru: deplasamentul - aproape 24.000 de tone, lungimea - 184 m, iar lăţimea - 18,2 m. După dimensiunile sale, acesta depăşeşte chiar şi crucişătoarele strategice ale proiectului 955A Borei-A (lungime - 170 m, lăţime - 13,5 m), celelalte caracteristici tehnice fiind secretizate. Potrivit unor experţi, ceea ce încearcă să prezinte Moscova ca "tehnologie de vârf" este de fapt un proiect de submersibil care amintea iniţial de submarinul nuclear Kursk (K-141, clasa Oscar), care s-a scufundat în august 2000 cu 118 marinari la bord în timpul unui exerciţiu în Marea Barents. Construcţia submarinului prezentat cu emfază de media de stat rusă a început la "Sevmaş' la 24 iulie 1992, iar din 2012 proiectul a fost revizuit, procedându-se la lucrări de adaptare pentru a putea transporta vehicule submarine fără echipaj.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat pentru prima oară că Rusia dezvoltă drone submersibile care transportă arme nucleare în martie 2018, în timpul prezentării mesajului său anual către parlament. Potrivit şefului statului, aceste dispozitive pot lovi portavioane, fortificaţii de coastă, fiind deosebit de periculoase pentru infrastructurile de coastă.

Dronele submarine "Poseidon", botezate "armele Apocalipsei", sunt capabile să se deplaseze cu o viteză de aproape 110 noduri, adică cu peste 200 km/oră. În plus, drona este capabilă de manevrare, schimbându-şi direcţia şi adâncimea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb