Rusia şi China îşi extind comerţul cu produse agricole

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 noiembrie 2023

Rusia şi China îşi extind comerţul cu produse agricole

English Version

Food Export Trade din Moscova a obţinut unul dintre cele mai mari contracte din istoria relaţiei comerciale Rusia-China

Rusia şi China, ţări care îşi consolidează legăturile politice, au decis să îşi extindă şi comerţul cu produse agricole, promiţând schimbări pentru piaţa globală a cerealelor, anunţă world-grain.com.

În luna octombrie, Food Export Trade din Moscova, companie rusească exportatoare de cereale, a semnat un contract de 26 de miliarde de dolari, în baza căruia îi va furniza Chinei 70 de milioane de tone de cereale, leguminoase şi seminţe oleaginoase, în următorii 12 ani, potrivit sursei citate.

"Acesta este unul dintre cele mai mari contracte din istoria relaţiei comerciale Rusia-China", a declarat Karen Ovesepian, şeful noii iniţiative Coridorul Terestru pentru Cereale, un proiect de infrastructură menit să faciliteze exporturile de cereale spre China.

În urma unei întâlniri din martie cu liderul chinez Xi Jinping, preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis guvernului său să ia în considerare semnarea unui acord cu Beijingul pentru înfiinţarea unui coridor terestru de transport al cerealor Rusia-China. În cadrul proiectului, Rusia speră să extindă producţia de cereale în Siberia, Urali şi Orientul Îndepărtat, părţi slab populate ale ţării, în care agricultura nu este dezvoltată la fel de mult ca în regiunile europene. Cantităţile suplimentare sunt planificate să fie vândute aproape în întregime Chinei, potrivit sursei menţionate.

"Exporturile ruseşti de cereale spre China sunt deja în plină expansiune", spune Olga Zaharova, şefa departamentului sanitar al autorităţii de reglementare veterinare ruse Rosselhoznadzor. Din 2014, anul în care primele sancţiuni occidentale au lovit economia Rusiei, livrările au crescut vertiginos, de 27 de ori.

În primele nouă luni ale anului 2023, Rusia a exportat 3,52 milioane de tone de cereale în China, comparativ cu 2,2 milioane de tone în anul precedent. "Aceasta este o mare realizare", a ssubliniat Zaharova, vorbind despre creşterea exporturilor din anul curent.

În anii precedenţi, exporturile agricole ruseşti spre China au fost limitate de numeroase restricţii sanitare. În ultimii doi ani, acestea au fost ridicate în mare parte. În 2022, China a permis importul de grâu de primăvară şi orz din Rusia, în timp ce anul acesta, mazărea şi meiul au primit aprobare, a precizat Zaharova. Oficialii veterinari ruşi sunt în negocieri pentru deschiderea pieţei chineze pentru porumb şi orez din Rusia.

Exportatorii de cereale nu sunt singurii care beneficiază de liberalizarea comerţului. În septembrie 2023, China a ridicat o interdicţie de 15 ani asupra importurilor de carne de porc din Rusia. Conform aşteptărilor, mai multe restricţii sanitare vor fi ridicate în viitor.

La sfârşitul anului 2023 sau începutul lui 2024, Rosselhoznadzor anticipează că autorităţile chineze vor anula restricţiile la importurile de rapiţă pentru toate regiunile ruseşti, a mai informat Zaharova, adăugând că, totodată, se lucrează pentru deschiderea pieţei chineze pentru grâu şi orz de iarnă din Rusia.

În deceniile precedente, exporturile ruseşti de cereale spre China nu au fost doar îngreunate de restricţii sanitare, ci şi de costuri de logistică relativ mari şi de lipsa infrastructurii de transport şi logistică.

Rusia menţine cota la exportul de cereale

Rusia caută să menţină cota sezonieră la exportul de cereale la un nivel ridicat, ceea ce probabil nu va afecta livrările, după încă o recoltă majoră de grâu, transmite Bloomberg.

Probabil va fi stabilită o cotă la exportul de cereale de 24 milioane de tone în a doua jumătate a sezonului, din 15 februarie şi până la finalul lunii iunie, a anunţat agenţia rusă de presă Interfax, citând declaraţia viceministrului Agriculturii, Oksana Lut. Nivelul cotei pentru grâu nu a fost specificat, notează Agerpres.

"Nivelul cotei la exportul de cereale este destul de generos", ceea ce înseamnă că, probabil, nu va limita exporturile, a apreciat Dmitri Rilko, directorul firmei ruse de consultanţă IKAR.

În timp ce Rusia a folosit anterior cotele la export pentru cereale pentru a majora livrările interne, Kremlinul imită plafonul introdus pentru 2022, ceea ce înseamnă că va fi un impact redus pe pieţele globale. Evoluţiile reflectă o altă o recoltă majoră pentru ţara care şi-a consolidat poziţia de principal furnizor mondial de grâu după invadarea Ucrainei.

Războiul declanşat de Rusia - inclusiv blocada şi bombardarea porturilor - a împiedicat exporturile ucrainene de produse alimentare. În contrast, traderii ruşi au depăşit dificultăţile financiare şi logistice, reuşind să facă livrări record.

Interfax a precizat că în cota pentru exportul de cereale sunt incluse şi livrările din teritoriile ucrainene ocupate de forţele ruse.

În iulie 2023, Rusia a lansat terminalul de cereale Zabaikalsk, ca parte a Noului Coridor Terestru de Cereale, în valoare de 9 miliarde de ruble (100 de milioane de dolari). Datorită terminalului, Rusia va creşte exporturile de cereale spre China la 8 milioane de tone pe an în următorii câţiva ani, a spus Karen Ovesepian, menţionând că extinderea viitoare a terminalului de cereale Zabaikalsk ar trebui să crească acest volum la 16 milioane de tone pe an.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. In loc sa tinem Rusia in Europa cu energia,materiile prime si alimentele,

    oferim Chinei la pret redus.Pe termen mediu si lung e o politica

    extrem de nefavorabila Europei. 

    1. Pai mujicia nu a mai vrut in Europa…a conditionat exportul de hidrocarburi cu ignorarea ocuparii Ucrainei…ceea ce e inacceptabil pentru tari cu democratii in sec XXI

      Democrații nefuncționale, acaparate de o mana de oameni.

      Ucraina voia să aducă arme nucleare ceea ce era contrar tratatului semnat la destrămarea URSS. 

      Tu, care mai ca esti in dictatura, vorbesti de democratii din secolul 21?

      Cand o sa vad in Europa sau SUA ca un presedinte dupa doua mandate schimba legile sa mai poata candida sine die si prelungeste mandatele pana la pastele cailor, da, poate o sa-mi revizuiesc opiniile...pana atunci insa mujicia nu are ce cauta in Europa

      Stai linistit,rusofobule,

      si in USA si UE iese cine trebuie la alegerile politice,

      numai technicile folosite difera 

    China calareste Rusia, si Rusia mai vrea o data...

    1. Asa o fi,

      dar Europa va cadea economic foarte mult,

      nu cred ca "problema Rusia" merita acest sacrificiu imens 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb