Echipele din Rusia şi Statele Unite plănuiesc să se întâlnească săptămâna aceasta pentru a discuta despre îmbunătăţirea relaţiilor, după ce războiul din Ucraina a dus legăturile între cele două ţări la cel mai scăzut nivel de la apogeul Războiului Rece, a declarat duminică un diplomat rus de rang înalt, informează Reuters.
După ce forţele ruse au avansat anul trecut la cea mai rapidă rată din Ucraina de la începutul invaziei din 2022, preşedintele american Donald Trump a declarat că doreşte să medieze un acord de pace pentru a pune capăt războiului, pe care îl consideră responsabil pentru moartea unui număr mare de oameni.
Trump şi preşedintele Vladimir Putin au discutat pe 12 februarie despre îmbunătăţirea relaţiilor şi încheierea războiului, iar oficiali din SUA şi Rusia s-au întâlnit pe 18 februarie la Riad pentru a avansa în acest sens.
Sergei Ryabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, responsabil cu relaţiile cu Statele Unite, a declarat că o întâlnire la nivelul şefilor departamentelor va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.
"Suntem deschişi la contactele cu partea americană, mai ales în ceea ce priveşte iritanţii din relaţiile bilaterale", a spus Ryabkov, citat de agenţia de ştiri de stat TASS. "Aşteptăm progrese reale atunci când întâlnirea programată pentru sfârşitul săptămânii viitoare va avea loc."
Trump a afirmat de mai multe ori că este convins că Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski doresc să ajungă la un acord.
De asemenea, Trump a spus pe 12 februarie că nu este realist ca Ucraina să adere la NATO şi a susţinut afirmaţia secretarului american al Apărării, Pete Hegseth, conform căruia Ucraina nu va reveni la graniţele din 2014.
Pe măsură ce războiul intră în al patrulea an, Rusia controlează aproape un sfert din Ucraina - o zonă de dimensiunea statului american Ohio - inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, aproximativ 75% din regiunile Donetsk, Zaporizhzhia şi Kherson şi mai mult de 99% din regiunea Luhansk, scrie Reuters.
Rusia susţine că teritoriile pe care le controlează sunt acum teritoriu rus, sub legea rusă şi protejate de umbrela nucleară a Rusiei, o poziţie pe care Ucraina şi susţinătorii săi din Europa de Vest au spus că nu o vor recunoaşte niciodată şi nu o vor accepta.
În iunie trecut, Putin şi-a expus condiţiile pentru încheierea războiului: Ucraina trebuie să renunţe oficial la aspiraţiile sale de a adera la NATO şi să retragă trupele de pe întregul teritoriu al celor patru regiuni ucrainene revendicate şi controlate în mare parte de Rusia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2025, 19:20)
Populatia Europei asteapta,
pacea si bunastarea,
numai gasca Ursula Pfitzer e pro-razboi
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2025, 20:44)
doar putin vrea razboi
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2025, 21:27)
Ursula si gasca ei de hoti raman fara nici o semnificatie fara razboiul asta plus ca nu mai pot sa bage in buzunar
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2025, 21:29)
Trump si Putin vor pace, UE vrea razboi, parca i din romane stiintifico-fantastice de 2 lei