Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a şantaja lumea, potrivit preşedintelui Ucrainei

I.A.
Internaţional / 26 aprilie 2023

Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a şantaja lumea, potrivit preşedintelui Ucrainei

Dezastrul de la Cernobîl a lăsat o "cicatrice uriaşă", iar Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a şantaja lumea, a declarat astăzi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, în ziua în care se împlinesc 37 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie, relatează news.ro.

Notând că în ceea ce priveşte Cernobîlul, s-a împlinit deja un an de când forţele ucrainene au reuşit să preia din nou controlul asupra instalaţiilor de acolo pe care forţele ruse, într-o mişcare curioasă, le-au ocupat în 2022 încă din primele zile ale invaziei şi au dat dovadă de neglijenţă în manipularea echipamentelor dintr-o zonă încă iradiată, Zelenski a scris pe Twitter: "Trebuie să facem totul pentru a împiedica statul terorist să folosească instalaţiile de energie nucleară pentru a şantaja Ucraina şi lumea".

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că: "tăcerea şi minciunile regimului totalitar sovietic cu privire la această tragedie au dus la consecinţe teribile care au depăşit cu mult graniţele Ucrainei moderne".

Acesta a adăugat: "Astăzi, atacurile barbare ale Rusiei în apropierea instalaţiilor nucleare ucrainene, ocuparea centralei nucleare din Zaporojie şi transformarea acesteia într-o bază militară pun lumea în faţa riscului unui nou dezastru, a cărui amploare ar putea depăşi accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl".

Forţele ruseşti continuă să controleze centrala nucleară Zaporizhzhia, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Centrala a fost deconectată frecvent de la reţeaua electrică ucraineană din cauza bombardamentelor intense ale Rusiei în zonă, ceea ce a generat temeri în întreaga Europă cu privire la un accident nuclear.

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat miercuri că a vorbit cu Zelenski pentru a marca această comemorare a evenimentului din 1986, adăugând că organizaţia sa îşi continuă eforturile pentru a proteja centrala nucleară Zaporojie.

La 26 aprilie 1986, când o explozie a distrus reactorul nr. 4 de la Cernobîl, mai mult de 30 de persoane au fost ucise în apropiere de Pripiat, în Ucraina. De atunci, mii de alte persoane au murit din cauza simptomelor cauzate de radiaţii, potrivit AIEA şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Dezastrul a răspândit un nor de precipitaţii radioactive pe sute de mii de kilometri pătraţi din Ucraina, Rusia şi Belarus. Efectele radioactive ale exploziei au fost de aproximativ 400 de ori mai puternice decât cele ale bombei lansate asupra oraşului Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Generalul de brigada a lui Zelenski,Szerhij Melnyik a declarat

    ziarului spaniol El Pais ca daca occidentul nu trimite SOLDATI 

    nu au nici o sansa in razboiul cu Rusia,degeaba vin bani si arme

    1. Asa este, iar continuarea va fi ca, slugile americanilor de cea mai joasa spetza, Polonia si Romanica vor trimite in Ucraina, la ordin american, zeci de mii de soldati profesionisti sub acoperirea de voluntari(fara ca NATO sa fie implicata), iar rusii vor riposta, lovindu-le nuclear!

    DAR NICI MINCIUNA, IMPOSTURA, CERȘETORIA ... ȘI CRIMA ORGANIZATĂ DE TIP UCRAINEAN ! ...

    Nici o zi fără citate ale marelui ilustru ZELE

    Ukrainean este un stat nazist, mafiot care trebuie izolat nu ajutat… Zelenski este un dictator si un cersetor… Ne am saturat de pretentiile lui.. Gata cu ajutoarele catre ukraineni ca sunt fara obraz… mincinosi, hoti, criminali si xenofobi…

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb