Rusia vrea să intre în Crimeea

V.B.
Internaţional / 1 martie 2014

Rusia vrea să intre în Crimeea

Update 18:10 Băsescu, şedinţă de lucru cu structurile de securitate naţională

Preşedintele Traian Băsescu, a convocat astăzi, la ora 19, într-o şedinţă de lucru, structurile de securitate naţională, pentru discutarea situaţiei din Crimeea, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Menţionăm că această şedinţă este una de lucru, şi nu una a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT - n.r.)", se mai arată în comunicat.

---

Update 17:50 Băsescu califică drept "agresiune" intervenţia militară a Rusiei în Crimeea

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, astăzi, printr-un comunicat, că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, "poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei".

Şeful statului "urmăreşte cu deosebită atenţie evenimentele în derulare în Peninsula Crimeea, dar şi din regiunea Harkov, Donetsk şi Odesa".

"Apariţia unor grupări civile dar şi a unor formaţiuni militare nerevendicate care au ocupat clădirile autorităţilor legitime şi semnalele repetate ale unor tendinţe separatiste ameninţă stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritorială şi securitatea regională. România este preocupată de respectarea deplină a statalităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional", se mai arată în comunicat.

Băsescu solicită ca mişcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi să se înscrie în limitele documentelor bilaterale privind staţionarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov şi a tuturor elementelor notificate ulterior de către autorităţile ucrainene.

Preşedintele României insistă asupra faptului că "orice diferend politic între administraţia regională a Crimeii şi puterea centrală a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forţă, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituţionale ale Ucrainei".

În ceea ce priveşte protejarea minorităţilor, Băsescu este de părere că "aplicarea fermă a normelor internaţionale şi a bunelor practici în domeniu reprezintă singurul izvor de reglementare a drepturilor minorităţilor naţionale şi trebuie să reprezinte o obligaţie a fiecărui stat, şi nu motivul unei intervenţii armate externe".

---

Update 17:44 MAE "regretă profund" deteriorarea situaţiei din Crimeea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) "regretă profund deteriorarea situaţiei din Crimeea, importantă regiune din sudul Ucrainei", conform unui comunicat publicat astăzi pe site-ul instituţiei.

"Păstrarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei reprezintă, din punctul de vedere al României, ca şi al comunităţii internaţionale, elemente de bază, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România urmăreşte activ, cu deosebită atenţie şi îngrijorare, evoluţiile care pot altera parametrii statalităţii ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii", se arată în comunicat.

Ministerul consideră că este necesară respectarea întocmai a regimului juridic în vigoare, acceptat de către statul-gazdă, cu privire la staţionarea trupelor străine în Crimeea.

"Evitarea unei situaţii de vid de autoritate, de natură să afecteze capacitatea de menţinere a ordinii publice, este absolut necesară în această perioadă, pentru garantarea siguranţei şi integrităţii cetăţenilor ucraineni, indiferent de etnia acestora. În acelaşi spirit de profundă preocupare, MAE consideră că prevenirea violenţelor de orice natură trebuie urmărită în mod constant de către autorităţi şi cetăţeni", se mai arată în comunicat.

---

Update 17:27 Parlamentul rus a aprobat în unanimitate trimiterea de trupe in Crimeea

Legislativul de la Moscova a aprobat, cu 87 de voturi pentru, nicio abţinere, şi niciun vot contra, trimiterea de trupe în peninsula Crimeea, din Ucraina.

---

Parlamentul Rusiei dezbate, astăzi, posibilitatea ca Federaţia Rusă să intervină militar în peninsula Crimeea, din Ucraina, pentru a proteja populaţia locală vorbitoare de limba rusă, precum şi obiectivele militare din zonă, transmit surse mediatice din Republica Moldova.

Senatorii ruşi acuză Occidentul de duble standarde şi de faptul că ar fi provocat o lovitură de stat la Kiev, sub pretextul democratizării. Membrii camerei superioare (Consiliul Federal) a Parlamentului consideră că Moscova este obligată să îşi apere "fraţii" din Ucraina de "fasciştii naţionalişti".

Armata Ucrainei este în stare de alertă maximă în urma acţiunilor militare ale Rusiei în Crimeea. Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării de la Kiev, care a adăugat că Moscova a trimis recent în regiune 6 mii de soldaţi.

Crimeea este o republică autonomă în componenţa Ucrainei, cu parlament şi constituţie proprie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb