Ruşii nu mai vor să investească în "Rafo"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 aprilie 2012

Ruşii nu mai vor să investească în "Rafo"

Acţionarul majoritar al Rafo - compania rusă Petrochemical Holding, cu sediul la Viena - a luat, săptămâna trecută, surprinzătoarea decizie să nu aprobe planul de afaceri pentru modernizarea rafinăriei cu 70 milioane de euro. Fără îndeplinirea acestui plan de afaceri, rafinăria nu va mai putea supravieţui mult timp pe piaţă.

Ion Marian, liderul sindicatului din Rafo şi purtătorul de cuvânt al companiei, ne-a declarat: "Decizia ne-a surprins pe toţi, inclusiv pe administratorii rafinăriei numiţi de acţionarul majoritar şi care au avut mandat să negocieze împrumuturile necesare programului de modernizare. Prin respingerea acestui program eu înţeleg, tacit, că acţionarul vrea să renunţe la Rafo. Aşa că am cerut, încă de ieri (n.r. joi) un punct clar de vedere din partea Petrochemical Holding şi sperăm ca în câteva zile să revină asupra deciziei ca să putem continua retehnologizarea rafinăriei".

Domnia sa ne-a precizat că a mai solicitat conducerii companiei ruse să anunţe dacă vrea să-şi vândă total sau parţial participaţia majoritară (96,5%) de la Rafo: "Nu a existat, până acum, vreo discuţie cu oficialii Petrochemical în care să se pună în discuţie ieşirea lor din Rafo. Dimpotrivă. Patronatul ne-a asigurat tot timpul că are interes să modernizeze şi să dezvolte rafinăria. Recent, oficialii companiei ruse au spus că vor lua în considerare doar varianta vânzării unui pachet minoritar, fără ca Petrochemical să-şi piardă poziţia majoritară, pentru atragerea de capital necesar modernizării".

Administratorii rafinăriei au ajuns într-un stadiu avansat al negocierilor pentru pregătirea împrumuturilor necesare programului de retehnologizare. Pentru ca acest proiect să fie demarat, era nevoie de decizii pozitive în AGA din 18 aprilie. Numai că acţionarul majoritar a respins, joi, iniţierea procedurii de negociere în vederea contractării unui împrumut de 60 milioane de euro de la diverşi creditori externi, negocierea schemei de garantare EximBank în valoa­re de până la 50 milioane de euro, dar şi contractarea unui împrumut de 10 milioane de euro de la Petrochemical Holding.

Ion Marian ne-a menţionat că decizia Petrochemical este cu atât mai surprinzătoare cu cât compania a depus eforturi considerabile pentru scoa­terea RAFO din insolvenţă şi având în vedere că a investit deja 50 milioane de euro în retehnologizarea companiei.

Reprezentantul Rafo a afirmat că pe tot parcursul perioadei de reorganizare judiciară (2005 - 2006), compania, prin administratorii ei, a respectat disciplina financiară, reuşind achitarea integrală a creditorilor. Acest fapt a condus, mai întâi, la ieşirea din insolvenţă în iunie 2010 şi, în continuare, la respectarea disciplinei financiare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Rusii se trezesc greu dar se trezesc !!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb