Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P) a anunţat, vineri, că ratingurile operatorului reţelei de conducte de gaze din România, "Transgaz", nu sunt afectate de întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti, considerând că firma nu este expusă la consecinţe negative.
"Bonitatea Transgaz este puţin probabil să fie afectată, ca urmare a naturii operaţiunilor sale, aranjamentelor contractuale ale companiei şi reglementărilor", se spune în comunicatul agenţiei.
S&P acordă, în prezent, companiei Transgaz rating BB+, pentru creditele în monedă străină, şi BBB- pentru împrumuturile în lei, ambele cu perspectivă negativă. Compania este controlată de stat, care deţine 75% din acţiuni, şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti, având o valoare de piaţă de 1,44 miliarde lei (342 milioane euro), la preţul de închidere al şedinţei de joi, de 122,50 lei.
Agenţia de rating consideră că riscurile Transgaz legate de întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa sunt scăzute, în condiţiile în care compania este responsabilă doar de asigurarea unui transport sigur şi eficient prin reţeaua pe care o administrează.
"Compania nu are dreptul să intre în obligaţii comerciale pentru a furniza gaze naturale. În afară de veniturile obişnuite, care au reprezentat circa 79% din veniturile totale în 2008, Transgaz este implicată în tranzitul internaţional al gazului rusesc. Contractele bilaterale pentru tranzit au clauze de tip take-or-pay (beneficiarul bunului îl ia sau plăteşte o anumită sumă n.r.), astfel că nu există vreo expunere a Transgaz la reducerea cantităţilor tranzitate", se mai arată în comunicat.
De altfel, cadrul legal asigură în general protecţia Transgaz faţă de riscurile legate de variaţia volumelor transportate şi permite o proiecţie pe o perioadă de cinci ani, cea actuală încheindu-se în 30 iunie 2012, spune S&P.