S-A CONSTITUIT NOUL CSM Valul mare de pensionări ale magistraţilor - risc ridicat pentru sistemul judiciar

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 6 ianuarie 2023

Valul mare de pensionări ale magistraţilor - risc ridicat pentru sistemul judiciar

Preşedintele Klaus Iohannis i-a încurajat, ieri, pe noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii să ia atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice şi a precizat că principala prioritate pentru acest an este asigurarea resursei umane pentru a avea celeritate şi calitate în actul de justiţie.

"Începutul oricărui mandat, cu atât mai mult al unuia care priveşte o autoritate de rang constituţional, reprezintă un prilej de evaluare, de reflecţie, un moment zero pentru proiectarea şi construirea unei viziuni.

Radiografia ultimilor ani este una complexă. Cu toate provocările majore ale acestor ani, instituţiile statului român au găsit totuşi resursele şi puterea pentru a consolida parcursul democratic al ţării. (...) Începeţi mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicaţii directe asupra celerităţii şi a calităţii actului de justiţie.

Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide şi echilibrate a carierei judecătorilor şi a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea aşteaptă transparenţă, integritate şi profesionalism de la membrii sistemului judiciar. (...) Pachetul legilor justiţiei asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze în parametri optimi şi să vă sprijine în activitatea pe care o desfăşuraţi.

(...) Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice.

Sunteţi mediatori ai intereselor din sistemul judiciar şi vă revine misiunea, deloc uşoară, de a urmări mereu interesul public şi binele cetăţenilor, beneficiarii actului de justiţie", le-a transmis Klaus Iohannis membrilor CSM, pe care i-a asigurat că le va fi un partener de dialog instituţional şi un susţinător al independenţei justiţiei, al modernizării sistemului judiciar, al protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, precum şi al continuării luptei împotriva corupţiei.

La rândul său, judecătorul Corina Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a spus că noul CSM se va confrunta cu cel mai ridicat nivel de exigenţă al cetăţenilor, prin prisma noului pachet de legi ale justiţiei, şi că rolul magistraţilor este de a aplica legea, în timp ce rolul Consiliului este de a lua măsurile necesare pentru funcţionarea corectă a sistemului judiciar.

"Rezolvarea promptă a problemelor de credibilitate cu care se confruntă sistemul judiciar ar putea reprezenta o prioritate a noului CSM. Ridicarea MCV marchează o sporire a responsabilităţii, nicidecum a diminuării ei şi de aceea trebuie să creştem nivelul activităţii judiciare şi să consolidăm cele mai înalte standarde de integritate şi independenţă. (...) Avem o preconizată reformă a pensiilor de serviciu care ne prejudiciază, (...) în condiţiile în care ne confruntăm cu o pensionare masivă a magistraţilor, care poate afecta calitatea actului de justiţie. (...) Soluţiile legislative care privesc statutul nostru trebuie să fie constituţionale şi acceptate de societatea în care trăim. Numărul mare de pensionări va spori în perioada următoare cu efecte privind încărcătura asupra magistraţilor care rămân în sistem şi asupra celerităţii actului de justiţie", a afirmat Corina Corbu.

CSM constituit ieri este al patrulea de la modificarea legislativă care a intervenit în anul 2004. Noua componenţă a CSM va acţiona până la 6 ianuarie 2029, fără posibilitatea reînnoirii mandatului.

Conform legislaţiei, CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al României.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile. Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului.

Componenţa noului CSM este: judecători - Daniel Grădinaru (ÎCCJ), Denisa-Angelica Stănişor (ÎCCJ), Gheorghe-Liviu Odagiu (preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia), Elena Raluca Costache (vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti), Ramona Graţiela Milu (Curtea de Apel Braşov), Mihaela-Laura Radu (preşedinte al Tribunalului Bucureşti), Narcis Erculescu (Tribunalul Dâmboviţa), Claudiu-Marian Drăguşin (Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti), Vasile-Alin Ene (Judecătoria Ploieşti); procurori - Daniel Constantin Horodniceanu (Parchetul ÎCCJ, fost şef al DIICOT), Emilia Ion (procuror general adjunct la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti), Bogdan Silviu Staicu (procuror-şef al Parchetului Tribunalului Bucureşti), Claudiu Constantin Sandu (Parchetul Tribunalului Braşov), Marioara Cătălina Sîntion (Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti); reprezentanţi ai societăţii civile - Fănel Mihalcea (fost procuror, membru al Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi) şi

Ioan Sas (avocat). Acestora li se adaugă cei trei membri de drept ai CSM: ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României.

Preşedinte al CSM a fost ales ieri judecătorul Daniel Grădinaru, iar vicepreşedinte al CSM - procurorul Daniel Hordoniceanu, fost şef al DIICOT. Daniel Grădinaru este judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al Secţiei penale. Anterior, a fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti, în perioada în care instituţia era condusă de Lia Savonea. A făcut parte din completurile care i-au achitat pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe Sebastian Ghiţă. Daniel Constantin Horodniceanu este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Horodniceanu a mai condus biroul teritorial Iaşi al DIICOT în perioada 2006-2009 şi 2012-2015, şi a fost procuror-şef al DIICOT în perioada 2015-2018.

Cei doi vor asigura conducerea CSM până la începutul anului viitor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu multi sau putini magistrati, tot aia e.

    Dosarele marilor corupti ajung la prescriptie si aia mici care fura gaini, infunda inchisoarea! 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb