S&P 500 - cea mai mare scădere din ultima jumătate de an; se văd urmele ursului?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 aprilie

S&P 500 - cea mai mare scădere din ultima jumătate de an; se văd urmele ursului?

English Version

John Flood, Goldman Sachs: "Există încă suficiente rezerve de lichiditate pe care investitorii să le plaseze în acţiuni"

Tom Lee, Fundstrat: "Piaţa nu are nevoie de reduceri ale dobânzilor din partea Fed pentru a se descurca bine"

Mona Mahajan, Edward Jones Investments: "Pieţele «bear» tind să apară când economia se află sau intră într-o recesiune; în clipa de faţă nu vedem aceste condiţii"

Tesla, Meta (Facebook), Alphabet (Google) şi Microsoft sunt "magnificii" care îşi vor anunţa în această săptămână rezultatele obţinute în primul trimestru

Piaţa de acţiuni americană se confruntă cu cea mai mare scădere din toamna anului 2023 încoace, apărută într-un context marcat de o inflaţie peste estimări, ceea ce a diminuat masiv aşteptările privind reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală în viitorul apropiat, precum şi de intensificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

La finele săptămânii trecute, indicele S&P 500 avea o scădere de 5,5% faţă de recordul istoric din martie, după o creştere viguroasă de 27%, demarată în octombrie-noiembrie anul trecut, în vreme ce pentru Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, declinul era de 7% faţă de recordul de la începutul acestei luni.

Indicele Preţurilor de Consum din Statele Unite a crescut în martie cu 3,5% în dinamică anuală, atât peste nivelul din februarie de 3,2% cât şi peste estimările economiştilor chestionaţi de Dow Jones, de 3,4%. De asemenea, indicele a fost peste aşteptări în dinamică lunară cât şi în ceea ce priveşte inflaţia de bază (ce exclude preţurile energiei şi alimentelor), conform CNBC.

Economiştii şi-au redus estimările la doar două tăieri de dobândă din partea Rezervei Federale în acest an, prima fiind aşteptată în septembrie. Mai mult decât atât, câţiva analişti de pe Wall Street sunt de părere că este posibil ca banca centrală a Statelor Unite să nu opereze nicio reducere de dobândă în 2024, faţă de şase reduceri cât se estima la începutul anului, conform Reuters.

Acum, întrebarea pe care şi-o pun investitorii este dacă perspectiva ca Rezerva Federală să menţină dobânzile ridicate pentru mai mult timp şi sporirea tensiunilor din Orientul Mijlociu pot să oprească traiectoria ascendentă susţinută a pieţei americane din ultima vreme, iar scăderea actuală să se transforme într-o piaţă "bear" de durată, definită generic printr-un declin de cel puţin 20% faţă de un maxim recent.

Cum interpretează nume importante de pe Wall Street ultimul raport al inflaţiei?

Tom Lee, şeful departamentului de cercetare al firmei de analiză şi strategii de piaţă Fundstrat spune că, analizate în profunzime, datele legate de inflaţie arată în realitate un progres al dezinflaţiei (n.r. decelerarea creşterii preţurilor), conform Business Insider.

"Vă vine să credeţi sau nu, ultimul raport CPI (n.r. al Indicelui Preţurilor de Consum) a fost de fapt foarte bun", a spus Lee la câteva zile după publicarea datelor în 10 aprilie, subliniid că, multe componente ale indicelui revin la tendinţa pe termen lung.

S&P 500 - cea mai mare scădere din ultima jumătate de an; se văd urmele ursului?

"Forţele dezinflaţiei sunt cu adevărat puternice, pentru că am avut cel mai mare procent de componente (n.r. ale indicelui) a căror inflaţie a fost de sub 3% în dinamică anuală. Cu alte cuvinte, sunt tot mai multe elemente care se apropie de tendinţă", a explicat strategul.

În plus, Lee a subliniat că principalul motor al inflaţiei din martie a fost preţul mai mare al asigurărilor auto, care de fapt reflectă creşterea preţurilor din industria auto din timpul pandemiei. "Acest nivel mai ridicat al CPI s-a datorat, aproape exclusiv, asigurărilor auto. Or, asta ne spune că este doar o problemă de sincronizare, nu structurală", a afirmat strategul, citat de Business Insider.

În opinia echipei Edward Jones Investments, rapoartele recente legate de inflaţia din Statele Unite nu prezintă niciun element care să sugereze că anumite tendinţe dezinflaţioniste s-au încheiat, iar inflaţia s-a reaprins într-un mod semnificativ sau susţinut. "De altfel, ultimele rapoarte privind piaţa muncii, ce arată o tendinţă de relaxare a câştigurilor salariale, susţin acest punct de vedere", a scris Mona Mahajan, strateg de investiţii la Edward Jones Investments, în ultima sa analiză săptămânală.

George Ball, Sanders Morris Investment: "În prezent, investitorii sunt mult mai conştienţi de riscurile geopolitice în luarea deciziilor"

Potrivit opiniei generale de pe Wall Street, traiectoria de creştere pe termen lung a pieţei acţiunilor nu va fi deraiată de ajustarea aşteptărilor privind acţiunile Fed sau de tensiunile din Orientul Mijlociu, dar există elemente care pot acutiza scăderea curentă şi aduce o volatilitate mai mare a preţurilor.

În esenţă, reacţia totuşi temperată a pieţelor la evenimentele din Orientul Mijlociu arată că investitorii şi-au dat seama că răspunsul Israelului faţă de atacul Iranului a fost de o manieră care să minimizeze escaladarea conflictului. "Cu toate acestea, în prezent investitorii sunt mult mai conştienţi de riscurile geopolitice în luarea deciziilor", a spus George Ball, preşedintele Sanders Morris Investment, citat de CNBC.

Pe de altă parte, deşi impactul tensiunilor geopolitice este dificil de cuantificat, acestea tind să se manifeste în primul rând în pieţele de mărfuri, îndeosebi în piaţa petrolului în cazul conflictului din Orientul Mijlociu, este de părere Mona Mahajan de la Edward Jones Investment.

S&P 500 poate să ajungă la 5.700 de puncte până la sfârşitul anului, cu 15% peste nivelul actual, crede Tom Lee de la Fundstrat

Tom Lee, unul dintre optimiştii de pe Wall Street, estimează că S&P 500 poate să ajungă la 5.700 de puncte până la sfârşitul anului, ceea ce echivalează cu o creştere de aproape 15% făţă de nivelul indicelui de la finele săptămânii trecute, de 4.967 de puncte.

"Piaţa nu are nevoie de reduceri ale dobânzilor din partea Fed pentru a se descurca bine", a spus strategul într-un interviu acordat recent la CNBC, presupunând că economia americană va rămâne robustă iar inflaţia va continuă să scadă. "Economia pare că îndeplineşte condiţiile, până acum", a punctat Lee.

Conform datelor FactSet, profiturile companiilor din S&P 500 sunt pe cale să raporteze o creştere de cel puţin 7% pentru primul trimestru al anului. De asemenea, economia s-a menţinut robustă, fiind aşteptată o creştere de 2,9% în primele trei luni ale anului, conform estimărilor Atlanta Fed, scrie Business Insider.

"Nu avem nevoie ca Rezerva Federală să taie de trei ori dobânda", a spus Lee.

În opinia sa, sigurul risc pentru piaţa acţiunilor este ca inflaţia să se dovedească mult peste aşteptări, astfel încât Fed să opereze o nouă majorare de dobândă. "Ar fi scenariul care ar zgudui cel mai mult pieţele", a spus strategul, adăugând că, totuşi, acesta ar fi un "tail scenario" (n.r. cu sensul de eveniment rar, a cărui probabilitate de apariţie nu poate fi estimată adecvat printr-o distribuţie normală).

James Demmert, Main Street Research: "Am intrat într-o nouă piaţă «bull», condusă de puterea inteligenţei artificiale"

James Demmert, directorul de investiţii al Main Street Research, spune că o scădere a pieţei era iminentă de ceva timp, în condiţiile în care, de şase luni nu a mai existat o retragere a indicelui S&P 500 de 8-10%.

În opinia sa, declinul de acum a fost declanşat de tensiunile din Orientul Mijlociu, randamentele în creştere ale obligaţiunilor şi întârzierea reducerii dobânzilor de către Fed. Amplitudinea scăderii va depinde de cât de tensionată va deveni situaţia în Orientul Mijlociu, dar acest lucru nu poate deraia tendinţa ascendentă a pieţei pe termen lung.

"Chiar dacă în acest moment ştirile sunt înfricoşătoare, credem că am intrat într-o nouă piaţă « bull» condusă de puterea inteligenţei artificiale. Aceasta poate dura încă 7-9 ani, deoarece se aşteaptă ca AI să genereze creşteri semnificative de productivitate pentru companii la nivel general, ceea ce va consolida profiturile corporative", a spus Demmert, citat de Business Insider.

Strategii Goldman Sachs estimează că S&P 500 poate ajunge până la 6.000 de puncte, în acest an

John Flood, şeful operaţiunilor de vânzare şi tranzacţionare a acţiunilor americane la Goldman Sachs, crede că există condiţiile necesare ca acţiunile să îşi continue creşterea până la finalul anului, conform Insider.

Printre elementele ce vor susţine aprecierea, Flood menţionează evoluţia istorică a pieţei după finalul sezonului de impozitare (care în acest an a fost 15 aprilie), răscumpărările mai mari de acţiuni realizate de companii şi încrederea investitorilor reflectată prin intrările în fondurile pieţei monetare. "Există încă suficiente rezerve de lichiditate", a spus Flood, indicând către intrările de 1,6 trilioane de dolari în fondurile pieţei monetare începând cu 2023, bani pe care investitorii pot să-i plaseze în acţiuni.

De asemenea, sentimentul actual al pieţei nu este încă la niveluri extrem de optimiste, un semn promiţător că o retragere masivă nu este iminentă, a completat Flood.

Într-un alt raport, strategii de la Goldman au punctat că acţiunile mai pot creşte în acest an, indicând o ţintă de până la 6.000 de puncte pentru indicele S&P 500, datorită "excepţionalismului" marilor nume din tehnologie, conform Business Insider.

Mona Mahajan, Edward Jones Investments: "Pieţele «bear» tind să apară atunci când Fed creşte dobânzile"

Mona Mahajan de la Edward Jones Investments punctează că, ţinând cont de creşterea de peste 25% pe care S&P 500 a marcat-o începând cu toamna anului trecut, o perioadă de consolidare şi marcare a profiturilor era aşteptată.

"Încă nu vedem corecţia recentă transformându-se într-o piaţă «bear» profundă şi îndelungată (cu scăderi de peste 20% în multe sectoare), în principal din două motive:

În primul rând, pieţele «bear» tind să apară atunci când economia se află sau intră într-o recesiune. Or, în clipa de faţă nu vedem aceste condiţii. În realitate, economia continuă să rămână robustă, iar ultimele cifre privând vânzările cu amănuntul din Statele Unite arată, încă, un consumator sănătos.

În al doilea rând, pieţele «bear» tind să apară atunci când Fed creşte dobânzile. În opinia noastră, deşi inflaţia s-a dovedit persistentă, nu vedem încă condiţiile necesare ca aceasta să se reaprindă într-un mod durabil. Credem că Fed va avea răbdare şi, probabil, următoarea sa mişcare va fi o reducere a ratei dobânzii", a scris strategul de investiţii în ultimul său raport săptămânal.

S&P 500 - cea mai mare scădere din ultima jumătate de an; se văd urmele ursului?

Anthony Saglimbene, Ameriprise Financial: "Lipsa unor perspective pozitive, de creştere pentru companii, poate reprezenta factorul care să pună presiune pe acţiuni"

Raportările financiare din această săptămână ale unora dintre cele mai mari companii de tehnologie, între care "magnificii" Tesla, Meta Platforms (Facebook), Alphabet (Google) şi Microsoft, pot reprezenta un test important pentru tendinţa ascendentă a pieţei, conform Reuters.

"Din punct de vedere psihologic, rezultatele peste sau sub aşteptări sunt importante", a spus David Katz, director de investiţii la Matrix Asset Advisors. "Există o mulţime de ştiri bune incluse în preţul multora dintre aceste companii".

Conform unor declaraţii ale strategilor de la UBS din data de 8 aprilie, aşteptările sunt ca, pentru şase dintre cei şapte magnifici, cu excepţia Tesla, profiturile colective să crească cu 42,1%, în primul trimestru.

Per ansamblu, estimările sunt ca profiturile companiilor din S&P 500 să crească cu 0,9% în primul trimestru, conform datelor FactSet.

S&P 500 - cea mai mare scădere din ultima jumătate de an; se văd urmele ursului?

"Într-un mediu cu multă incertitudine privind politca Fed şi înteţirea tensiunilor geopolitice, lipsa unor perspective pozitive, de creştere pentru companii, poate reprezenta factorul care să pună presiune pe acţiuni", a spus Anthony Saglimbene, strateg-şef de piaţă la Ameriprise Financial, citat de Reuters.

Şi Mona Mahajan face referire la raportările marilor nume din tehnologie despre care spune că fac parte din sectoare cu volatilitate mai ridicată, care tind să scadă mai mult în perioade de depreciere ale pieţei. "Pe de altă parte, anunţarea unor rezultate financiare solide şi a unor estimări favorabile poate da un implus pozitiv sectoarelor bazate pe tehnologie şi pieţei în ansamblu", a scris strategul de la Edward Jones Investments, în ultimul său raport săptămânal.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. In final conteaza un singur lucru - evoluția profitabilității companiilor. Este destul de curios cum de dobânzile ridicate nu au afectat sever profitabilitatea. Poate au un lag mai mare sau poate nu o vor afecta deloc. Daca profitabilitatea se va menține decenta in acest an, atunci se deschide calea pentru noi creșteri - nu la fel de mari că cele de până acum, dar creșteri.

    1. o da, bursele au crescut strict pe baza de lichiditate pompata de fed si alte banci centrale , cel putin in ul;timii 18 ani. dc pui graficul lichiditate peste graficul s&p e corelare perfecta.

      Observație parțial adevărata. Pe termen lung singurul care contează pentru prețul acțiunilor este profitabilitatea companiilor. Restul sunt lucruri secundare și conjuncturale. Da, in ultimii ani preturile acțiunilor au crescut pe baza lichidității introduse în piețe și economii de băncile centrale, dar aceasta lichiditate s-a văzut în profitabilitatea companiilor. Sigur că pot exista excepții episodice, dar pe termen lung evoluția profitabilității contează cel mai mult.

      Este adevarat, am avut 18 ani de ”easy money”, dar in ultimii 2 ani am avut dobanzi mari si s-a scos lichiditate din piete prin QT. Eu as spune ca situatia este complicata in SUA si ca ne apropiem de un moment de inflexiune:

      - Pe de o parte, consumul inca rezista bine si somajul este la cote minime istorice. Pana acum companiile au reusit sa transfere inflatia catre clienti si sa-si creasca profiturile. Majoritatea companiilor s-au refinantat in trecut cu dobanzi mici si pe termen lung. Majoritatea creditelor imobiliare s-au refinantat la dobanzi mici asa ca populatia (clasa de mijloc) rezista bine.  

      - Pe de alta parte avem cam 20% din companii care n-au avut inspiratia sa se imprumute pe termen lung la dobanzi mici si fixe. Acestea au tot amanat si acum trebuie sa se refinanteze la dobanzi mari. Este posibil sa avem un val brusc de insolvente si nu ma refer numai la zona de CRE (commercial real estate).  

      - De asemenea, mare parte din rezervele financiare din pandemie s-au terminat. Creste consumul cu cardul de credit si cresc si restantele. Segmentul sarac al americanilor (low FICO) se descurca tot mai greu. Din octombrie, populatia trebuie sa-si plateasca si ratele la creditele pt studii. 

      Parerea mea, care poate fi gresita, este ca FED se cam joaca cu focul mai ales ca este un an electoral in SUA. Recesiunea poate sa apara brusc, iar valul de insolvente (mai ales in zona companiilor mici) va duce la cresterea brusca a somajului.

      asta vor ei s credem ca qt scoatem lichiditate si bla bla. de fapt, pe de o parte scot si pe de alta pompeaza. si la americani, si mondial. globakl M2 e la maximul istoric, 103 T usd, de la 71 T usd in 2019 la fel si bursele la maxim.

      Fed a scazut M2 in 2022 cam cu 1 T usd(dupa ce crescuse cu 6 T in 2020-2021, de la 15 T la 21 t), dar in 2023 nimic zero sta linie orizontala. In schimb China pompeaza bani, Japonia pompeaza bani, Turcia evident, cred ca si rusii pt razboi, BNR ul pompeaza bani etc si total, pe mondial se printeazaa bani. Si cum bursele americane sunt cu investitori internationali garla , voila, maxime. de fapt acum s-a retras vreo 7% , dar vin cei cu buy the dip parca vad.  

    Cred ca recesiunea e dupa colt. Ma refer la US. La noi, cine stie, am avut deja t4 2023 negativ fata de t3 2023, -0,5% sa vedem t1 2024. Tot raliul s-a bazat pe faptul ca FED va scadea dobanzile, si va lansa economia. Dar se pare ca , imediat ce FED pomeneste macar de scaderi dobanzi, lumea se repede sa cumpere case, si iar au crescut chiriile, si inflatia, acum 3,5%. Plus petrolul, dar aia e probabil reversibila dupa razboiul Israel -Hamas.

    Consumul din ultimii ani ,da a fost foarte mare, dar creditele de consum au crescut foarte mult. Si delicventele la fel. In fapt, sunt miliarde de dolari la fiecare banca in "write downs"(pierderi din credite ce nu le mai poti recupera niciodata), pe trim 1 2024. Consumul se bazeaza pe credit. Si creditul nu arata bine. Mai e sin inversarea bondurilor, si alte semnale, cresterea somajului de la 3,4 la 3,8, nu e mult deocamdata dar cei 0,4% nu mai au bani de consum. Deci nu cred ca "ne lansam pe orbita", "no landing" si etc.  

    1. Sell in May and go away.

    "Jamie Dimon, cel mai puternic bancher din SUA şi şeful gigantului JPMorgan,

    îi trezeşte la realitate şi pe cei mai optimişti: Este o greşeala colosală să mai  

    visaţi la un boom economic. Ameninţările la adresa economiei sunt peste tot, 

    iar guvernele lumii nu văd asta şi cheltuie bani iresponsabil", 

    pe inarmare si razboi,in loc sa sprijine economia reala !!! 

    Datoria USA( nu FED-ului privat) a ajuns la 33 000 miliarde $.

    In SUA nu o sa vina nici o recesiune anul asta.Are grija baba yelen si fedul.Dupa alegeri la anul este alta poveste.Scaderile de acum sint perfect normale si prevazute de analiza ciclurilor.Daca nu izbucneste razboiul -un mare daca- pesemne ca piata amrericana va face un top secular la sfirsitul lui 2024 prima jumatate a lui 2025.Apoi va urma o piata bear nasoala.va recomand sa vedeti graficul postat de Harry Dunn pe X pe 26 ian 2024 Vedeti ce prevedea el in 2018 si cum vede acum ca vor evolua lucrurile.

    1. exact asa mi-a dat si mie: acelasi grafic! :)))

      am scris in iarna(dec) ca am vandut tot cu exceptia snp

      acum ii vine randul si lui 

    Vad ca si aurul si-a luat-o-n barba.. ieri o banca nationala, Tailanda dc tin bine minte, si-a anulat o licitatie ca n-a venit nimeni cricri, si azi, s-au prezentat doar 2 firme, si au cumparat doar 20% din cantitate. Asta spune ceva despre cerere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb