S&P GLOBAL RATINGS ATRAGE ATENŢIA Riscuri pentru băncile de pe pieţele emergente

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 martie 2021

Riscuri pentru băncile de pe pieţele emergente

Instituţiile de credit de pe pieţele respective au ca ameninţări comune deteriorarea calităţii activelor, incertitudinea geopolitică şi a politicii interne, vulnerabilitatea la schimbări bruşte ale sentimentului investitorilor

Pandemia de Covid-19, izbucnită în urmă cu un an, şi consecinţele sale vor continua să domine piaţa creditelor în 2021, potrivit unei analize S&P Global Ratings, care consideră că această situaţie va fi generată de faptul că în perioada următoare se va menţine un grad ridicat de incertitudine cu privire la evoluţia pandemiei şi efectele sale economice.

Dr. Mohamed Damak, director principal al diviziei de servicii financiare din cadrul S&P Global Ratings, declară citat de internationalbanker.com: "Probabil ca băncile centrale de pe pieţele dezvoltate vor derula în continuare o politică monetară extrem de relaxată. Pentru pieţele emergente, cu unele excepţii, acest lucru ar trebui să se traducă printr-o redresare economică mai puternică şi condiţii de finanţare favorabile. Dar, analizând sistemele bancare din zonele emergente, am identificat trei riscuri principale comune cu care se vor confrunta acestea în 2021: o deteriorare preconizată a indicatorilor de calitate a activelor - în condiţiile în care măsurile de urgenţă în privinţa reglementării vor fi ridicate; medii geopolitice volatile şi, în unele cazuri, incertitudine a politicii interne; vulnerabilitate la mişcările bruşte ale fluxurilor de capital".

Sursa a luat în calcul, la crearea scenariului său de bază, imunizarea populaţiei împotriva Covid la scară largă, pe care anumite ţări o pot realiza până la jumătatea anului, ceea ce va contribui la pregătirea drumului pentru revenirea la niveluri mai normale de activitate socială şi economică. Conform S&P Global Ratings, riscurile legate de distribuţia vaccinurilor şi înmulţirea cazurilor de Covid-19 rămân acute pentru pieţele emergente, lucru care poate să întârzie redre­sarea economică şi să extindă riscurile pentru sistemele lor bancare.

Perspective de redresare diferite

S&P Global Ratings a analizat 15 sis­teme bancare din cele mai mari economii emergente: Argentina, Brazilia, Chile, China, Columbia, India, Indonezia, Malaysia, Mexic, Filipine, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Thailanda şi Turcia, estimând că pespectivele de redresare diferă pentru aceste ţări şi, pentru multe dintre economiile enumerate, există încă o cale lungă până la atingerea unui nivel al Produsului Intern Brut (PIB) pre-pandemic.

Dr. Mohamed Damak afirmă: "Redresarea din China, condusă de stat, respectiv alimentată de infrastructură şi sectorul imobiliar, este benefică pentru exportatorii de mărfuri din pieţele emergente, precum Brazilia, Chile, Africa de Sud şi Indonezia, care au legături comerciale puternice cu ţara asiatică. Dar, în acelaşi timp, cheltuielile gospodăriilor din toate statele emergente au fost slabe în ultimul an, cu excepţii notabile în Brazilia şi Turcia. Acest lucru contrastează cu evoluţiile din Statele Unite şi Europa, unde consumatorii stau la baza redresării. Ne aşteptăm ca o creştere a mediei ponderate a PIB-ului în ţările emergente cheie (cu excepţia Chinei) să revină la 5,9% în 2021, de la o scădere de 6,1% în 2020".

Ameninţările pentru recuperarea pieţelor emergente rămân, în special în următoarele câteva luni, extinderea cazurilor de Covid-19 şi noile mutaţii ale coronavirusului.

Potrivit S&P Global Ratings, în unele regiuni, guvernele răspund cu lockdown parţial şi alte măsuri de distanţare socială la situaţia creată de pandemie, împiedicând revenirea la activităţi normale. În plus, recuperarea mai lentă în Europa şi SUA ar putea afecta pieţele emergente expuse comerţului cu aceste ţări. Mai mult, pandemia şi restricţiile conexe ar putea amâna revenirea turismului, conform sursei.

"Deşi carantinarea deplină a pieţelor emergente este puţin probabilă, factorii menţionaţi anterior ar putea întârzia redresarea economică, crescând riscurile pentru corporaţii şi gospodării", avertizează Dr. Mohamed Damak.

"Împrumuturile neperformante vor creşte"

Împrumuturile neperformante vor creşte în continuare şi costurile riscului se vor stabiliza la niveluri ridicate, pe măsură ce băncile centrale vor elimina treptat intervenţiile de urgenţă, iar băncile vor începe să recunoască deteriorarea calităţii activelor lor.

"La fel ca în cazul băncilor centrale de pe pieţele dezvoltate, băncile centrale din ţările emergente au acţionat rapid printr-o combinaţie de eliminare a unor cerinţe de reglementare (în special pentru recunoaşterea creditelor cu probleme) şi injectarea de lichidităţi, ca să ajute băncile să facă faţă contracţiilor economice severe", spune Dr. Mohamed Damak, adăugând: "Per ansamblu, ne aşteptăm ca şocul economic legat de pandemie să fie un eveniment cu rentabilitate, multe sisteme bancare de pe pieţele emergente prezentând în continuare rezultate nete pozitive în 2020-2021. Dar, câteva bănci vor raporta pierderi din cauza expunerilor mai mari la sectoarele cel mai sever afectate. Mai mult, credem că rentabilitatea băncilor de pe aceste pieţe va rămâne probabil sub nivelurile istorice din cauza perioadelor mai lungi cu rate ale dobânzilor globale scăzute şi a creşterii economice mai lente".

Conform sursei, expunerile la întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) vor conduce la deteriorarea calităţii activelor, în special în ţări precum Turcia, Africa de Sud, India, China, Indonezia şi Thailanda.

Sectorul imobiliar (inclusiv cel comercial) este o altă sursă de risc pentru băncile din ţările emergente, notează sursa, precizând: "Riscurile imediate par gestionabile. Dar incertitudinea şi impactul potenţial pe termen lung al pandemiei ar putea aduce modificări structurale segmentului imobiliar comercial prin schimbări ale preferinţelor consumatorilor către cumpărăturile online, acorduri de lucru mai flexibile şi măsuri de reducere a costurilor în cazul afacerilor orientate spre consum".

Supraoferta pre-Covid din China, Thailanda şi Malaysia au agravat riscurile, la fel, expunerile semnificative din Filipine şi Africa de Sud, respectiv expunerea în creştere în Turcia au înrăutăţit situaţia.

S&P Global Ratings arată: "În cele din urmă, datoriile bancare ridicate ale gospodăriilor din unele ţări, alături de pieţele locurilor de muncă care încă au de suferit, vor contribui, de asemenea, la deteriorarea calităţii activelor băncilor din ţările emergente. Vedem că datoriile gospodăriilor sunt ridicate în Malaysia, Thailanda, China şi Africa de Sud. În câteva ţări emergente, gradul ridicat de îndatorare a gospodăriilor este atenuat de contribuţia substanţială a creditelor ipotecare cu risc mai mic".

Conform S&P Global Ratings, creditele neperformante în totalul împrumuturilor sunt estimate pentru 2021 după cum urmează: Argentina - 8% (5,6% în 2020); Brazilia - 4% (2,5% în 2020); China - 2,7% (2,5% în 2020); India - 9,9% (10,1% în 2020); Indonezia - 4% (3,5% în 2020), Mexic - 3,3% (3,5% în 2020); Arabia Saudită - 3% (2,9% în 2020); Africa de Sud - 5,9% (5,6% în 2020); Turcia - 10% (4,1% în 2020); Chile - 2,8% (2,2% în 2020); Columbia - 4,5% (5% în 2020); Rusia - 13,4%, la fel ca în 2020; Thailanda - 6% (4% în 2020); Filipine - 7,7% (5,5% în 2020); Malaysia - 3,9% (2,8% în 2020).

"Dacă riscurile geopolitice sunt sporite, investitorii şi-ar putea îndrepta atenţia către regiuni mai stabile"

S&P Global Ratings nu se aşteaptă ca relaţia SUA-China să se înrăutăţească pe termen scurt, întrucât administraţia noului preşedinte american Joe Biden pare să aibă puncte de vedere similare cu cele ale conducerii anterioare, pe această temă. Tensiunile crescânde între cele două puteri economice ar afecta investiţiile transfrontaliere, lanţurile de aprovizionare şi accesul la proprietate intelectuală şi pieţe, alimentând astfel riscul perturbării afacerilor şi pierderii încrederii investitorilor, potrivit sursei, care adaugă: "De asemenea, revenirea potenţială a SUA în acordul nuclear iranian ar putea supăra Arabia Saudită, alte ţări ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) şi Israelul. Nu este clar cum vor face faţă aceste guverne provocărilor aferente".

Dacă riscurile geopolitice sunt sporite, investitorii şi-ar putea îndrepta atenţia către regiuni mai stabile, notează S&P Global Ratings, precizând: "Acest lucru ar determina creşterea costurilor de finanţare, scăderea apetitului pentru instrumentele regionale sau ieşiri majore de capital extern. Canalele de transmisie către alte pieţe emergente includ preţurile mărfurilor (în principal petrolul) - care sunt susceptibile să crească în caz de conflict, în funcţie de gravitatea acestuia - sau prin schimbări ale sentimentului investitorilor. În opinia noastră, Turcia continuă să se confrunte cu riscuri geopolitice crescânde, inclusiv prin implicarea sa recentă în mai multe conflicte regionale.

De asemenea, Turcia este în contradicţie cu Uniunea Europeană în privinţa activităţilor de explorare a gazelor din regiunea estică a Mediteranei. Deşi perspectiva imediată a sancţiunilor UE sau SUA a scăzut, riscurile rămân. Ne aşteptăm ca relaţia dintre Turcia şi SUA să rămână complexă. Noua administraţie americană pare înclinată să adopte o abordare mai puţin unilaterală a problemelor politice. Cu toate acestea, diferenţele cheie în punctele cheie geopolitice vor persista".

Tensiunile geopolitice dintre Rusia şi SUA continuă să stimuleze incertitudinea şi riscurile pentru băncile ruseşti, potrivit S&P Global Ratings, care susţine: "Scenariul nostru de bază rămâne că economia şi sistemul financiar rus ar putea absorbi şocurile asociate cu o eventuală înăsprire moderată a sancţiunilor. Totuşi, unele sancţiuni mai dure ar putea avea repercusiuni severe".

Incertitudinea politicii interne şi riscurile de stabilitate socială sunt, de asemenea, factori de urmărit, în special în Malaysia, Thailanda, Africa de Sud şi unele ţări din America Latină, conchide sursa.

"Accesul mai uşor la pieţele de capital înseamnă o vulnerabilitate mai mare la schimbările bruşte ale sentimentului investitorilor"

Din cauza impactului pandemiei şi a episoadelor de reducere a apetitului pentru risc al investitorilor, multe pieţe emergente au înregistrat ieşiri de capital în 2020 sau intrări mult mai mici decât în 2019. China a fost excepţia, cu intrări de capital în creştere importantă, conform sursei.

Cu toate acestea, notează S&P Global Ratings, condiţiile de finanţare pentru pieţele emergente au continuat să se îmbunătăţească în ultimele luni, în special datorită abundenţei de lichidităţi globale şi a ştirilor pozitive privind vaccinurile împotriva Covid-19. Aceasta înseamnă că pieţele de capital vor rămâne accesibile pentru ţările emergente cu fundamente bune ale creditului, mai ales că investitorii continuă să vâneze randamente. Accesul mai uşor la pieţele de capital înseamnă, de asemenea, o vulnerabilitate mai mare la schimbările bruşte ale sentimentului investitorilor.

"Acest risc este deosebit de relevant pentru Turcia, care are cea mai mare dependenţă, deşi în scădere, de finanţarea externă a ţărilor din eşantionul analizat", potrivit sursei, care adaugă: "Datoria externă a băncilor turceşti a continuat să scadă. Rămâne de văzut dacă schimbarea recentă a direcţiei politicii monetare a ţării îi va linişti pe investitori.

Potrivit aşteptărilor noastre, condiţiile globale de lichiditate mai favorabile vor sprijini accesul băncilor turceşti la finanţare externă".

În concluzie, S&P Global Rating susţine că vulnerabilitatea la o schimbare bruscă a sentimentului investitorilor rămâne ridicată.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb