S&P GLOBAL: Start foarte bun pentru materiile prime, în 2021

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 4 februarie 2021

Start foarte bun pentru materiile prime, în 2021

Avertisment Commerzbank: "Excedentul de lichidităţi riscă să creeze o bulă pe piaţa mărfurilor"

Piaţa materiilor prime a avut o evoluţie pozitivă în prima lună din anul curent, în condiţiile în care sectorul industrial mondial dă semne de redresare după primul val al pandemiei de Covid-19 şi blocajele economice generate de aceasta în 2020, potrivit S&P Global, care adaugă că, în domeniul agricol, unele cotaţii au urcat în baza cererii record din Asia şi a riscului în creştere de impunere a restricţiilor la exportul de cereale.

Conform sursei, indicele major S&P GSCI, care măsoară evoluţia preţurilor mondiale ale materiilor prime, a crescut cu 4,9% în ianuarie.

Preţurile petrolului şi-au menţinut tendinţa de redresare semnificativă în ianuarie anul acesta, indicele S&P GSCI Petroleum, care măsoară evoluţia acestora, crescând cu 7,3% în luna respectivă. Sursa arată că, deşi a existat o oarecare moderare a ritmului creşterii cererii de ţiţei din cauza unui început mai lent al vaccinărilor împotriva Covid-19 în multe regiuni şi a ritmului precaut al reluării operaţiunilor economice, pe piaţa petrolului s-a resimţit faptul că Arabia Saudită a promis reduceri suplimentare voluntare ale producţiei, iar alţi producători majori (grupul OPEC+) îşi menţin constante cantităţile extrase. De asemenea, se aşteaptă că schimbările la nivel politic din SUA să atenueze perspectivele de aprovizionare cu petrol pe termen lung.

Amintim că, anul trecut, S&P Global Platts Analytics estima că cererea globală de petrol va creşte în 2021, dar nu suficient pentru a depăşi nivelurile din 2019, deoarece pandemia de coronavirus va continua să pună presiuni pe cererea de combustibili pentru transport, în special de combustibili pentru avioane.

Indicele S&P GSCI Nickel a crescut cu 6,4% în ianuarie

După un an cu o evoluţie solidă în 2020, indicele S&P GSCI Industrial Metals, care arată dinamica preţurilor metalelor de bază, a crescut cu numai 0,4% în ianuarie. Indicii pe aluminiu şi cupru au consemnat evoluţii nesemnificative, în timp ce S&P GSCI Nickel, care arată evoluţia preţului nichelului, a crescut cu 6,4%, iar S&P GSCI Zinc (pentru preţul zincului) a scăzut cu aproape acelaşi procent.

Cererea de nichel pentru vehiculele electrice a stimulat avansul cotaţiei, în timp ce piaţa zincului a fost influenţată în mod negativ de o creştere neaşteptată a stocurilor din depozitele London Metal Exchange (Bursa Metalelor din Londra) până la nivelul maxim al ultimilor trei ani.

Indicele S&P GSCI Gold, care măsoară evoluţia preţului aurului, a scăzut cu 2,6% în ianuarie, după un avans puternic în 2020, când a înregistrat nivelul maxim istoric.

Consolidarea a fost o tendinţă pentru cotaţia metalului galben în ultimele luni din 2020.

Indicele S&P GSCI Silver, care priveşte preţul argintului, a crescut puternic în ultima zi din ianuarie, cu aproape 4%, ceea ce a făcut ca avansul lunar să fie de 1,9%. Preţul argintului este stimulat de cererea din partea investitorilor de retail.

Indicele S&P GSCI Palladium, care urmăreşte preţul paladiului, a scăzut cu 10% în ianuarie, după un declin de 4,9% în ultima zi a lunii. Acest index a crescut în ultimii cinci ani, odată cu tendinţa globală de reducere a numărului automobilelor cu emisii de carbon. De menţionat că paladiul este utilizat la fabricarea convertoarelor catalitice pentru autovehiculele pe benzină.

Indicele S&P GSCI Corn, privind preţul porumbului, a încheiat luna trecută cu un avans de 13%. În ultima zi a lunii, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a confirmat că statul chinez a rezervat 2,1 milioane de tone de porumb din Statele Unite, aceasta fiind cea mai mare vânzare realizată vreodată de către ţara asiatică. Această cantitate a dus achiziţiile de profil ale Chinei, în numai patru zile, la 5,85 milioane de tone, potrivit sursei, care adaugă că achiziţia depăşeşte livrările de porumb făcute vreodată de SUA într-un an întreg.

Tot pe piaţa agricolă, indicele S&P GSCI Coffee (pentru cafea) şi S&P GSCI Cocoa (pentru cacao) au încheiat luna ianuarie în teritoriu negativ.

Pe segmentul cărnii, indicele S&P GSCI Livestock a urcat cu 0,9%, preţul cărnii de porc şi vită în viu beneficiind de pe urma creşterilor de pe piaţa cerealelor.

Anul trecut, banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. anticipa că lumea va intra pe o traiectorie ascendentă "de lungă durată" în privinţa mărfurilor. Şeful diviziei globale de profil din cadrul Goldman Sachs, Jeffrey Currie, spunea, citat de Financial Times, că fiecare piaţă de materii prime, cu excepţia grâului, se află într-un deficit, aducând în atenţie segmentul petrolului, unde cheltuielile de capital au scăzut cu o proporţie fără precedent, de 40%, în prima jumătate a lui 2020.

Currie susţine că o slăbire a dolarului SUA oferă, de asemenea, un impuls pentru sectorul mărfurilor.

În decembrie anul trecut, Goldman Sachs estima un câştig de circa 27%, în termen de 12 luni, pentru indicele S&P/Goldman Sachs Commodity (GSCI), din care un avans de 19,2% pentru metale preţioase, de 40,1% pentru sectorul energetic şi de 3% pentru metalele industriale. În schimb, pentru segmentul agricol, estimarea a fost negativă, de -1%.

Eugen Weinberg, Commerzbank: "Lichiditatea masivă pusă la dispoziţie de băncile centrale va continua să umfle anumite preţuri ale activelor"

Recenta creştere a preţului argintului, care a trecut de 50 de dolari uncia săptămâna aceasta, atingând cel mai ridicat nivel al ultimilor opt ani, l-a determinat pe Eugen Weinberg, şef al departamentului de cercetare a materiilor prime din cadrul băncii germane Commerzbank AG, să atragă atenţia că am putea asista la bule pe alte pieţe. Acesta a declarat citat de CNBC: "Excesul de lichiditate din sistem va crea, probabil, bule nu numai pe piaţa argintului, ci şi pe segmentul altor materii prime şi al altor clase de active, în viitor".

Reprezentantul băncii germane a sugerat că lichiditatea masivă pusă la dispoziţie de băncile centrale din SUA şi Europa va continua să umfle anumite preţuri ale activelor.

De menţionat că, în SUA, Comisia de tranzacţionare a mărfurilor (CFTC) a informat că "monitorizează îndeaproape" activitatea recentă de pe pieţele argintului, ca urmare a recentelor evoluţii ale preţurilor metalului preţios.

Rostin Behnam, preşedintele CFTC, a declarat potrivit Reuters: "CFTC comunică cu alte autorităţi de reglementare, cu bursele şi cu părţile interesate pentru a aborda orice potenţiale ameninţări la adresa integrităţii pieţelor instrumentelor derivate pentru argint şi rămâne vigilentă în supravegherea acestor pieţe, pentru fraudă şi manipulare".

De precizat că după avansul înregistrat de preţul argintului în prima zi a acestei săptămâni, cotaţia a coborât cu 10% marţi. Ieri dimineaţă, la Comex New York, uncia de argint cu livrare în martie era cotată la 27,09 dolari, la ora locală 09.11, în urcare cu 2,6% faţă de sesiunea din ziua precedentă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ciclul economic 2020 - 2028 = inflatie reala ca la mama acasa.

    fara QE-uri si alte aberatii ...  

    a inceput sa scoata capul , in 1-2 ani va fi foarte vizibila pe piete  

    daca aveti capacitatea , rambursati partial sau total creditele = inflatia va incepe sa se cunoasca in "pretul banilor", in dobanda.  

    1. intai o sa tresalte inflatia volatila (formata din pretul energiei, combustibililor, alimentelor) ...dupa aia la interval de 12-24 luni incepem sa vedem semne evidente pe inflatia de baza (core inflation)

      daca aveti credite inchideti-le sau macar scadeti-le prin rambursari partiale anticipate.  

      NU vreti sa vedeti cum arata dinamica ratelor pe fondul unei inflatii reale!  

      p.s. cand aveam cursurile de moneda si mecanisme economice la ASE efectiv mi-a crescut tensiunea cand am vazut un studiu de caz real pe ratele la imobiliare in Romania in anii 1990-2000 ... ati mai auzit de dobanzi la leu de 200-300% ?!!?!?! Nu va fi asta (acum), e doar cu titlu de exemplu. Dar ganditi-va! ... Nu vreti sa traiti asta!  

      Iesiti repejor din credite (in urmatorii 1-2 ani) ca shoriceii care abandoneaza corabia primii!  

      A renascut inflatia = Long live the King!

      Iesiti, deci, din credite!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb