"SĂ SE REVIZUIASCĂ, PRIMESC! DAR SĂ NU SE SCHIMBE NIMICA!" ASF confirmă că "salariile de lux" nu au scăzut

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iunie 2014

ASF confirmă că "salariile de lux" nu au scăzut

Unul din patru angajaţi ASF este şef

Cum o dă, cum se codeşte, Autoritatea de Supraveghere Financiară nu are de ales şi confirmă, printr-un comunicat transmis ieri, că nu a operat reduceri salariale pentru personalul instituţiei.

Într-un comunicat de o pagină, ASF explică cu lux de amănunte cum se va restructura, după ce informaţiile despre salariile angajaţilor săi, dar şi despre legăturile lor cu mediul politic au scandalizat opinia publică.

Toată cenuşa pe care şi-au pus-o în cap atât prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu, care a propus reducerea cu 30% a salariilor şi şi-a cerut scuze pentru remuneraţia sa, cât şi noul preşedinte Mişu Negriţoiu, care a spus că "are cea mai mare scădere de salariu", par să fi fost doar vorbe în vânt. De fapt, nu s-a schimbat nimic. Toate promisiunile rămân la timpul viitor.

Da, ASF are o nouă organigramă, în care numărul şefilor scade cu 35%, însă aceasta va intra în vigorare din luna octombrie, cu o întârziere de peste un an faţă de promisiunile iniţiale, ce-i drept făcute de fostul preşedinte Dan Radu Ruşanu, actualmente în arest.

Asta nu înseamnă însă că aparatul instituţiei se va reduce, ci numai că personalul de conducere va primi alte funcţii.

"La data de 30 mai 2014, numărul total al angajaţilor din cadrul ASF era de 597 de persoane, dintre care 161 de persoane ocupau funcţii de conducere (şefi departament, directori, directori adjuncţi, şefi serviciu). Noua organigramă (în vigoare de la 1 octombrie 2014) nu afectează numărul total de posturi sau de angajaţi, ci numai funcţiile de conducere, care se reduc la 104 (directori şi şefi serviciu). Angajările sunt strict limitate la funcţiile-cheie care se eliberează în această perioadă", precizează ASF, în comunicatul transmis ieri.

Cu alte cuvinte, Autoritatea ne transmite că, până acum, unul din patru angajaţi avea o funcţie de conducere.

De acum, încolo, însă, numai lapte şi miere: "Începând de săptămâna viitoare, toate posturile de conducere din noua organigramă vor fi analizate prin metoda HayGroup, utilizată atât pe plan internaţional, cât şi în România de către instituţiile de reglementare financiară, bănci centrale - inclusiv BNR, precum şi de către alte instituţii financiare. Pe baza acestei metode se vor efectua analize salariale şi se va conecta în mod eficient sistemul de performanţă cu salarizarea. În continuare vor fi evaluate toate poziţiile din organigramă şi se vor ajusta pachetele salariale potrivit noilor atribuţii, la care se va alinia ulterior întreaga organizaţie".

Autoritatea arată că, anul acesta, salariaţii ASF nu au primit prime de Paşte şi nici prime de vacanţă.

În lipsa unei reduceri salariale, care era aşteptată inclusiv de senatorii din Comisia de buget care anchetează activitatea ASF, reprezentanţii instituţiei au tot insistat că au oprit primele.

Potrivit ASF, sistemul de prime va fi reanalizat, cel mai probabil în luna septembrie, în acelaşi timp cu reaşezarea salariilor pe metoda Hay Group.

Potrivit Autorităţii, consiliul ASF funcţionează pe o schemă de salarii aliniată la prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr.93/2012 şi ale BNR: "Această schemă va fi aliniată la grila de salarii ASF în urma proceselor de evaluare menţionate, dar nu va depăşi nivelul actual. ASF va face publică grila de salarii Hay Group pe cele 3-4 nivele principale de conducere şi execuţie, dar nu îşi propune să facă publice salariile individuale. Cheltuielile totale cu salariile conducerii executive şi a indemnizaţiilor membrilor Consiliului vor fi făcute publice prin Raportul anual al ASF".

Cu alte cuvinte, să ne luăm adio de la transparenţa de la înfiinţarea instituţiei, când Autoritatea a anunţat că preşedintele are un salariu de 14.000 de euro.

În comunicatul de ieri, despre care ASF spune că a fost transmis ca urmare a interesului media, inclusiv o agenţie de presă şi ziarul BURSA, Mişu Negriţoiu transmite mesaje melodramatice angajaţilor săi: "Vreau să le mulţumesc salariaţilor ASF că au înţeles necesitatea acestui proces şi că au acceptat să reevaluăm sistemul de stimulente pe bază de performanţă", după care continuă: "Apreciez faptul că, după mai mult de un an de la înfiinţarea instituţiei, salariaţii ASF mai au încă răbdarea să treacă printr-o nouă transformare şi ajustare care vor încheia procesul de integrare şi aliniere la normele moderne. Conducerea îşi asumă întreaga responsabilitate pentru acest lucru. Suntem convinşi că la sfârşitul anului vom fi o nouă organizaţie, mai performantă, mai eficientă, mai credibilă".

Credem că, în loc de mulţumiri şi scuze către angajaţi, publicul ar fi vrut mai multă "acţiune" de la ASF, în condiţiile în care presa a sesizat discrepanţele salariale din Autoritate comparativ cu restul pieţei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cred ca ar fi interesanta o analiza a evolutiei salariilor in ultimii 10 ani la ASF(...) si ar putea fi puse in oglinda cu evolutia pietelor supravegheate.

    Cred ca pe masura ce pietele supravegheate au scazut salariile au crescut exponential ! 

    Poate ne ajuta doamna Adina Ardelean cu un articol punctual ca de reformat sau tot reformat institutiile astea de supraveghere pana le-au bagat sub pres matrapazlacurile comasandule in asf. 

    1. Comasandu-le dl.broker falit.

      Daca ati fi trecut pe la scoala si v-ati fi respectat clientii nu ati fi ajuns aici. 

      Plus cheltuielile nesabuite ale oamenilor care care se cred competenti ;)

      este foarte buna statistica propusa dar sa aveti in vedere si CNVMR.In timp ce isi cresc salariile,unora le dispar exponential investitiile-ase vedea cazul Harinvest care dupa sase luni bate pasul pe loc. ASF -ul nu aplica legea 297/2004 si se foloseste de investitiile jucatorilor pe piata de capital cand SSIF Harinvest este in incapacitate de plata. Cu cine sa se lupte investitorii care au cotract de prestari sevicii cu un SSIF pe care ASF-ul il transforma in sacietate de vandut legume? SSIF Harinvest s-a volatilizat in eter ca si banii pagubitilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb