SAGA DUBLĂRII ALOCAŢIILOR COPIILOR CONTINUĂ Respingerea etapizării majorării, pe drumul către CCR

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2020

Respingerea etapizării majorării, pe drumul către CCR

Disputa dintre Parlament şi Guvern privind modul în care vor fi dublate alocaţiile copiilor este departe de a se fi încheiat în ciuda faptului că, în ultimele zece zile, atât Senatul cât şi Camera Deputaţilor au respins ordonanţa de urgenţă prin care Cabinetul Orban stabilea o majorarea graduală, timp de doi ani, a acestor venituri.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Astfel, rămâne în vigoare legea care prevede dublarea alocaţiilor de la 1 septembrie, de la 150 la 300 de lei. Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că o decizie referitoare la dublarea alocaţiilor va fi luată după analizarea recentului act normativ adoptat de Parlament.

Întrebat dacă Executivul va ataca legea de respingere la Curtea Constituţională, Ludovic Orban a spus: "În funcţie de modul în care s-a derulat procedura, în funcţie de elementele pe care le vom identifica vom lua o decizie. Când vom stabili o poziţie oficială, o vom comunica. Din punctul nostru de vedere noi am asigurat dublarea alocaţiilor, am făcut-o etapizat, în funcţie de evoluţiile bugetului, de impactul bugetar. Reamintesc că problema alocaţiilor pentru copii a fost o cenuşăreasă pentru PSD în ultimii 20 de ani. Singura formaţiune care a făcut ceva pentru alocaţiile copiilor a fost PNL. Disperat că pierde voturi şi că pierde majoritate în Parlament, au stabilit o dublare a alocaţiilor, fără niciun fel de fundament, fără nici un fel de analiză asupra evoluţiilor economie. Noi ne-am propus să creşterem alocaţiile în 5 trepte. Va fi făcută cu 20% o creştere în luna septembrie".

Referitor la acest subiect, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a afirmat recent: "Alocaţiile vor fi dublate, asta este promisiunea pe care o fac. Alocaţiile vor fi dublate, bineînţeles, eşalonat, pe etape, dar vor fi dublate".

Amintim că OUG 123/2020, care a fost respinsă de Parlament, a fost adoptată de guvernul Orban în 29 iulie, iar Guvernul a stabilit că dublarea alocaţiilor copiilor se va face etapizat începând cu 1 septembrie 2020. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20%, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Cu două săptămâni înainte, pe 15 iulie, Curtea Constituţională a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocaţiilor copiilor, lege adoptată la iniţiativa PSD la finalul anului trecut şi care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020. Aplicarea legii respective a fost amânată prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Orban, care a susţinut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de şase miliarde de lei, atât cât costă dublarea alocaţiilor de la 150 la 300 de lei pe lună. Când OUG 2/2020 a ajuns în Parlament, senatorii şi deputaţii au respins actul normativ al Executivului, dar Guvernul a atacat la CCR, fără succes, decizia Legislativului.

Camera Deputaţilor a aprobat pe 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, propunerea PSD de dublare a alocaţiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. Deputaţii PNL nu au votat şi au ales să îşi scoată cartelele din aparatele de vot. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis care a spus, în momentul promulgării, că Guvernul este dator să găsească sumele necesare pentru dublarea alocaţiilor copiilor. Ulterior, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. in ritmul asta ne indreptam cu pasi repezi catre categoria junk, nu putem cheltui mult mai mult decat producem....

    Copiii sunt viitorul acestui pamant numit Romania. Nici un copil de acum nu va uita ca in 2020 Partidul National Liberal nu a admis dublarea alocatiilor cuvenite lor prin lege.

    Domnule Lucovid, cedeaza 50 % din veniturile tale, obliga-i pe membrii PNL sa renunte la 50 % din venituri, faceti cheta, actiuni caritabile, cereti pomana, faceti orice, in sprijinul copiilor nostrii, copiilor care sunt viitorul Romaniei. 

    Unul dintre acesti copii va fi peste 20-30 de ani Presedintele Romaniei. Unii vor fi istorici, oameni de stiinta, profesori, doctori. Cum vor percepe ei clasa politica de acum, pnl-ista care a fost departe de a rezolva trebuintele lor, care i-a neglijat, i-a supus lipsurilor si suferintelor.  

    Domnule Lucovid, nu va ganditi la ziua de maine, cumva aceasta zi va trece, ganditi-va la ziua in care, moral, veti raspunde pentru suferintele pe care le pricinuiti. 

    Faceti domnule tot ce puteti pentru copii.

    Ca nu avem nimic mai important de facut. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb