Saga Frăţilă - Moldovan la SIF Transilvania continuă în detrimentul acţionarilor de bună-credinţă

Mori Savir
Piaţa de Capital / 22 - 24 august 2020

Saga Frăţilă - Moldovan la SIF Transilvania continuă în detrimentul acţionarilor de bună-credinţă

În lunile iulie şi august a.c. SIF Transilvania, ca acţionar majoritar la două companii hoteliere - ARO PALACE din Braşov şi THR Marea Neagră din Mangalia, l-a desemnat pe Constantin Frăţilă în consiliile de administraţie al celor două societăţi, acesta fiind ales şi preşedinte CA (a se vedea rapoartele curente publicate la BVB din 30.07.2020 - simbol ARO şi 12.08.2020 - simbol EFO).

Voturile SIF Transilvania în calitate de acţionar majoritar s-au exercitat ca urmare a hotărârii Directoratului SIF Transilvania, condus de Marius Moldovan.

Dar Frăţilă Constantin este în continuare membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania, calitate din care a participat la desemnarea componenţei actualului Directorat condus de Marius Moldovan (n.n. desemnarea s-a realizat în luna aprilie a.c., însă este contestată în instanţă).

Cu alte cuvinte, Constantin Frăţilă l-a numit director pe Marius Moldovan şi îi supraveghează activitatea în conducerea efectivă a SIF Transilvania, iar Marius Moldovan l-a numit pe Frăţilă în conducerea a două companii importante din portofoliul SIF3 şi îi supraveghează activitatea.

Cine este şeful cui?!

Este un exemplu tipic de conflict de interese, de încălcare a prevederilor legale referitoare la conducerea dualistă a societăţilor comerciale şi a celor care reglementează activitatea AFIA (a se vedea în acest sens art. 153 indice 9 din Legea societăţilor nr. 31/1990, dar mai ales art. 12, 14 şi 51 din Legea AFIA nr. 74/2015 sş art. 30 şi 33 din Regulamentul UE 231/2013 referitor la AFIA).

În baza prevederilor legale de mai sus şi a legislaţiei secundare, SIF Transilvania a avut politici interne care preveneau astfel de conflicte de interese, interzicând expres unui membru în Consiliul de Supraveghere să fie numit în conducerea societăţilor din portofoliu (cu excepţia celor reglementate şi supravegheate de ASF, cum este Bursa de Valori Bucurşsti, unde SIF-ul oricum are deţineri sub pragul de semnificaţie).

Odată cu accederea lui Fraţilă în Consiliul de Supraveghere al SIF3 la începutul anului 2020, aceste politici interne au fost abrogate de membrii CS coagulaţi în jurul său (Andănuţ, Moldovan şi Petria), fiind vizibilă, astfel, premeditarea acestui grup, deschiderea drumului către abuz şi către obţinerea de foloase personale de către Constantin Frăţilă în detrimentul societăţii.

Interesant este faptul că Fraţilă a dorit şi a obţinut conducerea unor mari societăţi din portofoliul SIF Transilvania care au obiect de activitate concurent cu al unora din afacerile sale personale - domeniul hotelier.

Cum acţionează cu onestitate, integritate şi independenţă în gândire membrii actualului Directorat al SIF Transilvania, dacă au acceptat să desemneze un supraveghetor în fruntea companiilor din portofoliu?!

Ce face ASF-ul, care are la dispozitie art. 51 din Legea AFIA nr. 74/2015 pentru a sancţiona contravenţional astfel de fapte fără precedent pe piaţa noastră de capital, instituţie care a ales, în schimb, să-i sancţioneze pe membrii CS ai SIF 3 Szabo, Carapiţi şi Luţac, care s-au opus acestor practici frauduloase?!

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. ...

    Fratila e genul de om care crede că lui i se cuvine totul

    Ce e fercalezilor? Va e frica de ce iese la iveală? Zecile de milioane ciordite de fercalezi printr-un sistem corupt, din care s-au sifonat banii pt bunăstarea clanului!

    1. Hahah... Fercală a condus Aro, 20 ani, iar compania cu 4 hoteluri și alte active face mai puțin de 10 mil euro, sub managementul magistral al lui Bugfleettt fără warren.. bravo Fercală, ești unic!

      ...

      ...

      ...

      Inca un comentariu platit care mai e si platit degeaba, pentru ca nu spune nimic, decat cuvintul fercalez.

      A avut programe de investiții de peste 20 milioane de euro, in ultimii ani, iar capitalizarea pe bursa a EFO, este de 14 mil euro! Deci cine a furat mai Fercală ?? Cine acționează impotriva acționarilor??? Minciunile tale fercalezule sunt devoalate permanent de cifre! Restul este propaganda de politician expirat din anii de trista amintire ...

    Se pare ca im curând vor apărea marile realizări a lui Fercală , garantez ca Fratila va face lumina si ca vom afla cu toții de ce se mai zbate Fercală !

    Încă in libertate ! 

    1. Acest articol nu este despre Fercala. Acest articol este despre Fratila si cum calca el legea. A vorbi despre Fercala, cand, de fapt, este vorba despre Fratila, este semn de gandire corupta.

      Nu știu când o sa aibă Fratila timp sa facă lumina. Are 1000 de procese penale și civile , doar nu credeți ca va scapa basma curată din toate?! O sa ajungă in puscarie Fratila care fura la toate meciurile de fotbal .Banii din blaturi i-a investit pe Bursa. L a țepui inclusiv pe Gigi Becali care și-a trimis recuperatorii după el. Fratila și astăzi dacă ii vede pe Fane Dediu și pe Cătălin Smarandescu se ascunde prin parcări după masini sau prin boscheți .

      ...

    Fratila candidat la primaria Constantei!!! Cine dracu il voteaza pe asta???

    ...

    1. DNA-ul care afost foarte vigilent cu paguba de 120000 lei " produsa " de Dragnea , nu isi baga nasul si in afacerile de milioane ale lui Fratila corcolite de ASF?

      ...

    Băieților de la pct. 3. Grupul Fercală a realizat anul trecut Un profit de 300%, cf raportărilor din bilanț . Sa vedem anul acesta ce se contabilizeaza de acești “ competenti cinstiti”

    1. Da, sif transilvania in ultimi ani ,din profitul realizat , noua ,amarastenilor, ne.a distribuit paie in ochi.S.a supus ca profitul l.au repartizat ptr cresterea, ,,capitalului,, propriu, deci ptr noi cei mici si multi , dividendul a fost ZERO.Rog DNA sa se autosesizeze in verificarea

      modului de repartizare a profituui, in toti anii. 

      Ar trebui băgați toți la puscarie ăștia cu SIF urile . Nu am mai auzit de asemenea hotii și nenorociri și scandaluri și procese peste procese si reclamații peste reclamatii, cum se petrec pe la SIF urile astea. Nu face nimeni nicio ancheta serioasă? Sa ii ia pe toți la verificat. De ce nu da niciun SIF niciun dividend ? Își împart ei intre ei profitul și nu ii întreabă nimeni nimic. Astia merita tocati in fiecare zi pana se va găsi cineva sa ii ancheteze ca nu pot merge așa lucrurile la nesfârșit , țara asta nu e un sat fără caini.

      Am auzit ca SIF Oltenia da dividende si ASF vrea sa-i amendeze pentru asta.

    A facut cineva vreo plangere la organele abilitate ? Doar sa vorbim fara sa facem concret ceva, nu merge !

    ...

    Sper ca gluma asta cu fratila șef peste un SIF sa sfârșească repede . Alffel ASF intra in zona de ridicol maxim!

    1. ASF nu se teme nici de ridicol, nici de puscarie.

      Marcu crede ca daca e nou, pe el n-o sa-l bage. Se inseala.

      Fratila se visează acum primarul Constanței . Sa vedeți după alegeri când o sa se trezească ca l-au votat 4 persoane cum o sa facă plangeri tuturor candidaților, guvernului pentru organizarea alegerilor ca el cu astăzi ocupa. Nu a trecut prin niciun loc fără sa facă plangeri , sesizări , scandaluri și procese. Trebuie sa nu fi sănătos la cap sa te anturezi sau sa ai de aface cu Fratila .Nu pot sa înțeleg cum domnul Marius Moldovan care părea un om onorabil, poate sa se alieze cu cineva de teapa lui Fratila.

      Ciolanul, domnule, ciolanul...

      Tocmai am zis, ma-ta daca sta in Constanta si daca are ceva in cap , nu ca tine !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb