ŞAH Super echipă pentru Cupa Europeană a Cluburilor

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 4 octombrie 2022

Richard Rapport

Richard Rapport

Ţara noastră va fi reprezentată de o echipă foarte bună de şah în cea mai importantă competiţie europeană la nivel de cluburi. România participă, până pe 10 octombrie, la Cupa Europeană a Cluburilor de Şah, care va avea loc în localitatea austriacă Mayrhofen.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Superbet componenţa echipei masculine este una de cel mai înalt nivel: "Surpriza uriaşă este însă echipa masculină aliniată de ţara noastră în cea mai puternică întrecere şahistică a Europei - fostul campion mondial, Viswanathan «Vishy» Anand, cel mai bun jucător maghiar de şah, Richard Rapport, care de anul acesta va juca pentru România, cei mai buni doi şahişti români ai momentului, Bogdan Deac şi Constantin Lupulescu, cel mai promiţător junior român, David Gavrilescu, cel mai bun antrenor de şah al momentului, Ivan Sokolov şi senzaţia verii la Olimpiada de şah de la Chennai, juniorul de 16 ani, Dommaraju Gukesh. Alături de ei, vor juca şi Dieter Nisipeanu, singurul şahist român care a câştigat un campionat european de şah (în 2005) şi căpitanul echipei şi managerul secţiei de şah al CSU ASE, Tiberiu Georgescu. În echipa de feminin, vor juca Irina Bulmaga, Atalik Ekateria, Jovana Rapport, Dinara Saduakassova şi Marsel Efroimski".

Competiţia, ajunsă la ediţia a 37-a la masculin şi a 26-a la feminin, are loc la scurt timp după ce clubul CSU ASE a intrat în parteneriat cu grupul şi cu Fundaţia Superbet. De altfel, la Cupa Europeană a Cluburilor de Şah, supranumită şi "Liga Campionilor la Şah", campioana României va juca sub noua sa denumire - CSU ASE Superbet. Căpitanul echipei României, Marele Maestru internaţional Tiberiu Georgescu a declarat: "Este un dream team cu talente excepţionale naţionale şi internaţionale, coagulat de noii noştri parteneri. Cu toţi aceşti jucători valoroşi, România are mari şanse la un loc pe podium la această «Champions League' a Şahului»".

Magnus Carlsen, campionul mondial en-titre, va lupta alături de clubul Offerspill Chess Club (Norvegia). Fostul campion mondial, actualmente Deputy President al FIDE, Viswanathan Anand va debuta cu această ocazie în echipa CSU ASE Superbet. În competiţie sunt înscrise 70 de cluburi la categoria open şi 17 la categoria feminină, un total de 87 de cluburi (aproximativ 600 de persoane), ceea ce reprezintă un record de participanţi, după cum a ţinut să remarce directorul competiţiei, Johann Pöcksteiner.

De precizat că în contextul războiului din Ucraina, cluburile din Rusia şi Belarus nu participă în urma deciziei FIDE şi a Uniunii Europene de Şah. Jucătorii ruşi pot juca, dar sub un steag neutru.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. A ajuns această modă și în Liga europeana a șahului. Prin Superbet, echipele campioane ale noastre la fete și open au achiziționat niște nume fantastice ale șahului mondial.

    Sunt în special cu ochii pe Gukesh, incredibilul puști indian și pe Irina Bulmaga - în mare formă în ultima perioadă.

    Și pe Nisipeanu care revine să ne reprezinte. 

    1. Sunt un admirator al strategiei profesionistului Tiberiu Georgescu dar strategia aducerii a mai mult de un jucator strain la Superliga ,dar mai ales prezenta familiei Rapport la echipele nationale e de rau augur pentru juniorii romani de mare talent ; concret, de ce Dragos Antonica locul 4 sau Ema Obada locul 6 la mondialele recente ce motivatie ar mai avea sa reprezinte Romania, daca locurile de titulari la echipele nationale sunt deja ocupate ?!?

      Noua gasca a FRS, cu d'alde Ardeleanu si Gabriel Grecescu au promis "marea cu sarea" dupa ce au venit la ciolanul conducerii, dar in afara de premiile substantiale la Grand Prix-uri n-am vazut nimic nou pentru juniorii de viitor...

      La Superliga am vazut in schimb echipa veteranilor ieseni (proscrisi/trecuti la index, ce au avut "tupeul" sa conduca sahul romanesc prea multi ani, perioada in care au "slefuit" talente ca George Stoleriu, Mihnea Costachi, Miruna Lehaci sau Ema Obada) spulberand moftangii de la ASE, cu tot cu Bogdan Deac, iesit din forma...  

      Scuze, Bogdan Deac chiar Iasiul il reprezinta, dar coechipierii au facut differenta...

      E cu dus si intors strategia asta cu stranieri. Sa nu sa se intample la fel ca in Liga I la fotbal unde juniorii, chiar daca nu ii da afara talentul din casa, sunt lasati de izbeliste.

      Nu e cazul lui Obada si in special Antonica care par de viitor si au lasat o impresie buna la mondialele de juniori. 

      Ieri m-am uitat la stranierii ASE in jocul cu islandezii. Ce inseamna totusi diferenta de valoare. 

      M-a mirat lipsa lui Bulmaga care a dovedit in acest an o forma de invidiat.

    Daca nu ne descurcam fara straini,

    trebuia adus unul din Ucraina democratica, 

    si nu din Ungaria prieteni cu Putin.

    INACCEPTABIL si politic incorect.  

    1. Ai cam bunghit-o. Jucătorul meu preferat este mare și e ucrainean, Vasyl Ivanchuk, cu porecla Chucky, după porecla personajului animat din filmele horror.

      Chucky nu ar veni să joace pentru România nici dacă l-ar aduce Zele de mână:) 

      Cum sa vina daca lupta pe front eroic

      ptr.tara sa 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb