Câştigul salarial mediu nominal net a fost în august de 1.339 lei, în scădere cu 16 lei (-1,2%) faţă de luna iulie, informează un comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Faţă de nivelul de 1.339 lei al salariului mediu net, cel mediu nominal brut a fost în august de 1.846 lei, tot cu -1,2% mai mic faţă de luna precedentă.
Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 0,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 92,3%.
Indicele câştigului salarial real pentru luna august 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,6%.
În comparaţie cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 113,3%, cu 1,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2010.
Cea mai mare scădere a salariului mediu net în sectorul bugetar în lunile iulie şi august, după aplicarea reducerilor pentru restabilirea echilibrului bugetar, a fost de 25% în învăţământ, 20% în sănătate şi asistenţă socială şi 13,9% în administraţie publică, faţă de nivelul din iunie 2010.
În sectorul bugetar s-au înregis-trat scăderi ale câştigului salarial mediu net în august faţă de luna precedentă în activităţile de învăţământ (-6,2%), sănătate şi asistenţă socială (-0,5%).
În activitatea de administraţie publică, câştigul salarial mediu net a crescut cu 1,2% în luna august ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, a primelor de vacanţă ori a sumelor din alte fornduri (inclusiv pentru perioade anterioare).
În general, specifică INS, în luna august 2010, în majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în luna precedentă, urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), a intrării în şomaj tehnic şi a dificultăţilor financiare din sectorul economic.
Datele lunare privind câştigul salarial şi efectivul de salariaţi provin de la un eşantion de 25000 unităţi economico-sociale.