Guvernul a decis ieri majorarea salariului minim brut pe ţară de la 3300 lei cât este în prezent, la 3700 lei de la 1 iulie 2024, ceea ce reprezintă o creştere de 12,12%, faţă de luna iunie. Astfel, dacă în iunie tariful orar este de 19,96 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,33 ore pee lună, din luna iulie 2024 tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru de 168 ore/lună.
Referitor la măsura luată de Guvern, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat: "Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajaţi din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajaţii primesc în plus 284 de lei pe lună. Astfel facem un pas important pentru a ne apropia de nivelul cerut de directiva privind salariul minim european. Ministerul Muncii şi partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în luna noiembrie. Formula stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii".
Potrivit notei de funfamentare a hotărârii de guvern, în acest moment beneficiază de salariul minim brut garantat în plată 760.000 de angajaţi, ceea ce reprezintă un procent de 13,9 % din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 salariaţi. Funcţionarii din cadrul Guvernului susţin că noua majorare a salariului minimi brut va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru şi va avea impact asupra creşterii consumului cu o influenţă şi asupra importului bunurilor de consum.
În documentul citat se precizează: "Creşterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariaţi(femei, tineri,etc.). Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influenţează, pe lângă cei 1.871.266 de salariaţi direct afectaţi, şi mult mai multe drepturi şi obligaţii, cum ar fi:
- modificarea salariului de baza minim brut pe ţară determină creşterea contribuţiei pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.(3));
- modificarea salariului de baza minim brut pe ţară determină creşterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - art.98)".
Oficialii guvernamentali mai afirmă că măsura creşterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerţul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie, majorarea urmând a avea un impact asupra creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă.
Pe lângă creşterea valorii salariului minim brut, Guvernul a majorat în şedinţa de ieri, cu 2,5 miliarde lei, schema de ajutor de stat IMM Plus care ajunge astfel la un plafon total de 15 miliarde lei. De suma alocată ieri, vor beneficia 2300 de noi companii, faţă de cele 11.500 finanţate iniţial prin IMM Plus.