USR şi PLUS vor fuziona, mâine, în cadrul unui congres organizat în premieră online, cu participarea a 3200 de delegaţi, câte 1600 de la fiecare partid. Potrivit protocolului agreat de conducerile celor două formaţiuni, publicat de g4media.ro, fuziunea va fi una prin absorbţie a PLUS de către USR.
Astfel, noua formaţiune se va numi USR, urmând ca, după rămânerea definitivă a sentinţei judecătoreşti de aprobare a protocolului de fuziune, în termen de maximum patru luni, să fie organizat primul congres al noii formaţiuni în cadrul căruia să fie adoptată şi noua denumire: USRPLUS.
Până la viitorul congres, conducerea noului USR va fi asigurată de Dan Barna şi Dacian Cioloş, în calitate de copreşedinţi, iar structurile de conducere centrale şi locale vor fi reunite.
Cei doi copresedinti vor exercita prin consens atributiile statutare aferente functiei de presedinte al USR si vor conduce alternativ sedintele Biroului National al USR.
În protocolul de fuziune se mai arată că primul congres al USR, care va fi convocat după rămânerea definitivă hotararii judecatoresti de aprobare a fuziunii dintre cele două partide, va dezbate prioritar mai multe directii potentiale de amendare a Statutului USR, printre care:
- criteriile de integritate si incompatibilitate si dispozitiile privind cumulul de functii;
- modalitati de dezvoltare a organizarii teritoriale a partidului;
- instituirea unei structuri responsabile cu elaborarea de politici publice ce vor fi insusite de catre partid, precum si cu asistarea reprezentantilor partidului in elaborarea unor astfel de politici;
- modificarea denumirii partidului in USRPLUS;
- dezvoltarea mecanismelor de promovare a competentei si principiului meritocratiei in alegerea/nominalizarea candidatilor pentru functii publice din partea partidului;
- organizarea integrarii filialelor USR Tineret si Generatia PLUS intr-o structura comuna;
- reorganizarea activitatii membrilor din Diaspora având la bază o structură care include mai multe filiale care acoperă fiecare o ţară sau grupuri de ţări.
Documentul ce urmează să fie adoptat la congresul comun de mâine prevede că la alegerile parlamentare cele două formaţiuni politice vor susţine candidaţi unici, care vor fi desemnaţi pe baza a două scenarii: conducerile judeţene ale celor două partide agreează candidaţii şi locurile pe listă sau, dacă nu cad la înţelegere, se organizează conferinţe judeţene în cadrul cărora candidaţii vor fi desemnaţi prin votul delegaţilor.
Protocolul de fuziune mai stabileşte că, după rămânerea definitivă a deciziei judecătoreşti, toţi membrii PLUS devin membri USR, dar ei nu vor putea fi suspendaţi sau excluşi din partid decât după viitorul congres al partidului. Totuşi, în cazuri excepţionale, Biroul Naţional (principala structură centrală de conducere a USR) va putea decide suspendarea sau excluderea unor membri provenind din PLUS.