Sancţiunile internaţionale, o binecuvântare pentru economia Rusiei?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 ianuarie 2022

Sancţiunile internaţionale, o binecuvântare pentru economia Rusiei?
Călin Rechea

Au trecut opt ani de când Statele Unite şi Uniunea Europeană aplică sancţiuni economice Rusiei. Rusia a răspuns la rândul ei cu sancţiuni, dar mai ales cu accelerarea unor programe naţionale de creştere a suveranităţii economice, în special prin programe de substituire a importurilor.

Un exemplu relevant îl reprezintă industria aeronautică civilă. În 2007 a fost lansat un program pentru construirea primului avion de pasageri de după căderea URSS, MC-21. Acesta a fost proiectat pentru a transporta până la 210 pasageri pe distanţe maxime de circa 6.400 km. Motoarele ar fi trebuit să vină de la Pratt & Whitney, iar aripile trebuiau fabricate din materiale compozite.

Sancţiunile impuse Rusiei au întârziat mult programul, dar nu l-au oprit. În prezent aripile compozite ale avioanelor MC-21 sunt produse în Rusia, în loc să fie importante, şi există şi o variantă locală de motorizare de la compania Aviadvigatel, PD-14. Avionul va intra în exploatare pe rute interne în septembrie 2022, după cum scrie Wikipedia.

Agricultura a fost unul dintre sectoarele principale în ceea ce priveşte aplicarea politicilor de substituire a importurilor şi asigurare a independenţei alimentare.

Reuters scria, în octombrie 2015, că rezultatele politicilor de substituire a importurilor vor avea nevoie de mulţi ani pentru materializare, iar aceste politici ar putea reprezenta o abordare greşită.

"Sancţiunile forţează fiecare ţară să se gândească la resursele interne de dezvoltare şi să acţioneze mai energic în acest sens", declara atunci vice-premierul rus Dvorkovich în cadrul Russia Investment Summit.

La conferinţă a participat şi Pascal Lamy, fost preşedinte al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care a subliniat că "politicile de substituire a importurilor aduc foarte rar beneficii pe termen lung deoarece contrazic principiile comerţului liber". În plus, "consumatorii vor plăti mai mult, iar performanţa economică de ansamblu se erodează pe fondul alocării deficitare a resurselor". Varianta sancţiunilor care blochează accesul la diferite produse şi servicii nu a fost luată în considerare.

Într-un raport de la Chatham House, din iunie 2016, cu titlul "Import Substitution and Economic Sovereignty in Russia" se arată că "legislaţia referitoare la substituirea importurilor a început să fie aprobată înainte ca Occidentul să anunţe sancţiunile aplicate diverselor sectoare economice", ceea ce arată "existenţa unei strategii pe termen lung".

În opinia autorilor, prin programele de substituire a importurilor "autorităţile doresc să schimbe natura integrării Rusiei în economia globală astfel încât să stimuleze economia naţională şi să crească securitatea naţională", prin ceea ce numesc "re-globalizare condiţionată".

A fost sau nu programul de substituire a importurilor o greşeală? Conform unor ştiri recente din presa internaţională, pe baza raportului "2021 Report on the Implementation and Enforcement of Russia's WTO Commitments" publicat pe site-ul United States Trade Representative (USTR), programul a avut succes.

Autoritatea comercială americană se plânge în raport că "Rusia a violat angajamentele asumate la intrarea în OMC prin interzicerea unor importuri şi politicile de substituire a importurilor", după cum scrie Reuters.

"Rusia implementează o politică industrială care are la bază principiile substituirii importurilor şi forţarea localizării", se subliniază în raport, unde se mai arată că "strategiile de substituire a importurilor pentru sectorul IT ridică, de asemenea, preocupări suplimentare privind tratamentul naţional şi substituirea importurilor".

La nivelul sectorului agricol "Rusia menţine restricţii ale importurilor care nu sunt bazate pe ştiinţă şi refuză să recunoască garanţiile şi facilităţile de export oferite de alte ţări", se mai arată în raportul USTR. Aici este vorba, în principal, de faptul că autorităţile ruse refuză să accepte importurile de produse agricole modificate genetic.

"Statele Unite vor investiga şi vor utiliza toate mijloacele adecvate pentru a menţine pieţele Rusiei deschise exporturilor din SUA", se mai accentuează în raportul trimis Congresului american.

Dar cum vor fi deschise mai mult pieţele, când administraţia Biden ameninţă cu aplicarea unor sancţiuni şi mai mari? Va fi trimis un nou Comandor Perry pentru a deschide forţat pieţele, aşa cum s-a întâmplat la mijlocul secolului al XIX-lea cu Japonia?

Acuzaţiile de încălcare a obligaţiilor asumate la intrarea Rusiei în OMC, în august 2012, sunt respinse de autorităţile de la Moscova, justificarea utilizată fiind aplicarea sancţiunilor economice din partea Occidentului.

Plângerile autorităţilor americane vin pe fondul unor plângeri similare ale autorităţilor Uniunii Europene. În cererea de consultare, publicată pe site-ul OMC în iulie 2021, se susţine că "impactul economic al măsurilor de substituire a importurilor este foarte semnificativ pentru companiile din UE".

Autorităţile comerciale europene sunt preocupate în special de tratamentul discriminatoriu al companiilor care participă la licitaţiile pentru achiziţii guvernamentale, de autorizaţiile de care au nevoie companiile ruseşti pentru achiziţia produselor industriale din surse externe, precum şi cotele naţionale aplicate achiziţionării unor produse din circa 250 de categorii.

În urma acuzaţiilor lansate de Statele Unite şi Uniunea Europeană, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a subliniat că "dacă cineva a violat regulile OMC, atunci este vorba despre SUA şi UE cu sancţiunile lor unilaterale", conform unei ştiri a agenţiei TASS.

"Reprezentantul comercial american fie că nu ştie sau a uitat faptul că programul de substituire a importurilor a fost adoptat ca răspuns pentru sancţiunile unilaterale, în special din partea UE, iar UE a adoptat acele sancţiuni în urma presiunilor Statelor Unite", a mai declarat Zaharova.

"Nerespectarea normelor, reglementărilor şi angajamentelor OMC dezavantajează lucrătorii şi firmele americane şi îi împiedică să concureze în condiţii echitabile", a declarat ambasadorul Katherine Tai, Reprezentantul Comercial al SUA.

Astfel de declaraţii înălţătoare fac, astfel, de neînţeles atitudinea autorităţilor de la Moscova. Probabil că o nouă rundă de sancţiuni îi va convinge pe ruşi să se rezume la extragerea petrolului şi gazelor şi să accepte concurenţa echitabilă propusă de autorităţile din Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru agricultură şi celelalte ramuri economice.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Cu cat este sanctionata mai mult, cu atat Rusia devine mai puternica din punct de vedere economic :)).

    Haideti sa fim seriosi si sa recunoastem ca viata rusului de rand a fost afectata de sanctiuni, chiar daca mai marii tari o duc bine in continuare. 

    Articolul lui Ben Madadi subliniaza foarte bine acest lucru.

    Din nefericire, domnule Rechea, in articolele dumneavoastra despre Rusia si China, va indepartati foarte mult de la spiritul critic pe care il aratati cand scrieti despre UE si SUA. 

    1. Si reversul este valabil.

      Cu cat fluxul de gaze dinspre Rusia catre Europa se reduce, cu atat se vor adopta alternative la acesta astfel incat pe viitor gazele rusesti sa nu mai fie indispensabile europenilor. 

      Cine castiga, in final? 

      Europa, pentru ca isi reduce dependenta energetica de Rusia si implicit controlul Rusiei asupra Europei (atat de dorit de Putin) devine insignifiant. Putin pierde bani si influenta, iar Europa castiga independenta (cu costurile aferente, care oricum s-ar fi produs, mai devreme sau mai tarziu). In fond, Europa nu duce lipsa de bani pentru ca are tiparnita ca si americanii. 

      Europa va fi nevoita sa accelereze ceea ce oricum trebuia sa faca. Nimic nou pentru ea. 

      Singurele "realizari" ale lui Putin vor fi accelerarea tranzitiei Europei de la gazele rusesti catre surse alternative (in principal energie verde si nucleara) si intarirea flancului estic al NATO. 

      Mari realizari, intr-adevar, dar nu pentru rusi. 

      Situatia actuala este o buna ocazie pentru trezirea momiilor care conduc Europa.

      Sa nu uitam de livrarile de GNL de la americani.

      ...

      Ce nu va convine Bursa? Ca CIA / SRI / SIE au propaganda ca economia Rusiei este praf in ultimii 23 de ani? Este adevarat.

      Cine repeta propaganda serviciilor ar fi fost destept macar sa o confirme economic. PIB-ul Rusiei a crescut de la 400 la 1700 mld dolari in ultimii 23 de ani. Este o realitate economica.

      Cum ar fi sa recunosti tu Alex, partizan al CIA si NATO, o organizatie responsabila pentru milioane de decese in conflagratiile pornite in ultimii zeci de ani.... remember Irak war?

      Cum ar fi sa recunosti ca scandalul din Ucraina este amplificat de Vest. Ucrainienii prin seful statului spune ca galagia vestului este disproportionata. 

      Stii de ce face asta Vestul? Pentru ca problema europenilor este alta. Este data de preturile crescute, inflatia galopanta, frigul, restrictiile demente si nestiintifice.

      Pentru a masca aceste probleme, protestele din Europa, s-a creat acest conflict artificial. 

    Din ciclul "Luati-l de pe mine, ca-l omor!".

    astept noi sanctiuni sa creasca si mai mult economia rusa, caci vreau sa emigrez acolo! D-le Rechea veniti cu mine?

    "Cand o face plopul pere si rachita micsunele spunea o data :conducatorul iubit" din Romania ca va ajunge capitalismul in aceasta tara. Asa e si in cazul gazului rusesc. De data aceasta , zicala lui Ceausescu mi se pare ce e adevarata nu ca si in cazul sau . Europa nu are cum sa scape in viitorul apropiat si chiar mediu de gazul rusesc. Dimpotiva. Deci gargara Europeana cu incalzirea globala si trecerea la energia verde ...functioneaza pe termen mediu si chiar lung doar in mintile bolnave ale unor cretini bogati care cred ca fac orice si oricum pe aceasta planeta . Ca de obicei in istorie , Europa pierde intotdeauna in cazul unui conflict intre marile puteri . Asta este lege. Apoi...om mai vedea.

    Da asta ce o fi? Un alt succes fulminant al respectivei economii. De aia cam toate companiilor rusesti folosesc Airbus. Cum ar fi sa nu mai aiba piese de schimb brusc

    1. Au champagne ruseasca, mai buna decit sampanski franceza.

      De ce n-ar avea motoare SNECMOV? E foarte bune. 

    ...

    Da, da, e foarte bine sa isi faca avioanele lor, eu unul le urez mult succes!

    As putea paria cu domnul Rechea (nu beau vodca) ca, fara binecuvintarea unor noi sanctiuni, MC-21 nu intra in exploatare in septembrie 2022. De fapt, nici cu binecuvintarea sanctiunilor, Poate a Sfintului Duh.

    Rusia ex-KGB-istului Putin a ajuns asa de jale ca nici spionajul industrial nu mai functioneaza. Iar fara contributia sa, a spionajului industrial, mareata tehnica sovietica a ramas la nivelul anilor 70. 

    1. Realitatea e diferită, din păcate pentru noi (românii).

      În ciuda propadandei occidentale deșănțate, Rusia ex-KGB-istului Putin a cunoscut un reviriment formidabil în ultimii 10 ani. Ideologic, economic și militar. Dacă în anii 90 Rusia era praf din toate punctele de vedere, regimul securist dictatorial al lui Putin a imprimat Rusiei o vivacitate și o eficiență de invidiat. Din punct de vedere economic Rusia are o datorie publică minusculă 15% PIB și e posibil să încheie 2021 chiar cu excedent bugetar. Militar, printr-o alocare în medie de 4% PIB au fost primii care au dezvoltat tehnologii moderne (rachete supersonice) și printr-o eficiență maximă (implicare militară nu foarte mare) a făcut praf strategia americană în Orient.

      Sancțiunile din 2014 au făcut Rusia independentă din punct de vedere al alimentației și au pavat drumul spre independență financiară (la ora actuală o potențială excludere a Rusiei din SWIFT ar faulta mai mult Europa decât Rusia). 

      Ca rusii sint independenti alimentar e o mare realizare a imperiului sovietic. Felicitari, tovarase!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb