Şantajul, ultimul instrument de politică monetară al BCE?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 noiembrie 2020

Călin Rechea

BCE ar putea să-şi reducă sprijinul pentru ţările împovărate de datorii ale zonei euro pentru a le "motiva" să accepte creditele oferite în cadrul programului de redresare de 750 de miliarde de euro, cunoscut sub numele Next Gene­ration EU.

Acesta este rezumatul unui articol recent de la Reuters, unde se arată că "BCE ar putea să ofere o susţinere mai puţin generoasă pentru guvernele îndatorate".

Până în prezent, cea mai mare parte a "susţinerii" este reprezentată de cumpărarea obligaţiunilor emise de guvernele din zona euro, astfel încât să fie menţinute sub control costurile de finanţare.

Pentru sprijinirea unor guverne falimentare de la periferia zonei euro, cum sunt cele ale Italiei sau Spaniei, Banca Centrală Europeană a înlăturat orice obstacol din calea sa, inclusiv cele prevăzute în tratatele fundamentale ale UE, odată cu lansarea programului PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme).

Tocmai succesul acestui program, în cadrul căruia nu există limite pentru achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale, reprezintă acum o problemă, întrucât ţări precum Spania sau Portugalia nu şi-au arătat cu destul entuziasm interesul pentru creditele oferite de Comisia Europeană.

Motivul este simplu: condiţiile impuse pentru primirea fondurilor, dar şi obligativitatea direcţionării acestora către anumite sectoare, cum ar fi digitalizarea sau economia verde.

Dilema BCE a fost "transmisă" agenţiei Reuters de patru surse anonime din cadrul instituţiei.

"BCE a cumpărat în mod excesiv obligaţiunile Italiei şi Spaniei în cadrul PEPP şi a forţat, astfel, scăderea randamentelor până nivelul anterior pandemiei, însă a făcut mai puţin atractive împrumuturile în cadrul programului Next Generation EU", mai scrie agenţia de ştiri.

Cu câteva zile înainte de publicarea articolului de la Reuters, problema a fost abordată şi într-o scurtă analiză de la Peterson Institute for International Economics (PIIE), unde se afirmă că "Europa de Sud va regreta că nu primeşte acum creditele de la UE".

Refuzul este determinat de "condiţionalitatea reformelor", după cum arată autorul Jacob Funk Kirkegaard, care susţine că "Spania, Italia şi alte ţări par să nu fie îngrijorate de pericolul care planează asupra situaţie lor financiare".

Oare să fie de vină "certitudinea" că vor fi "salvate" oricum, deoarece altfel se va ajunge la dezintegrarea instantanee a zonei euro?

După ce subliniază că nu trebuie să se teamă nimeni de condiţiile "ataşate" creditelor din Programul de redresare, economistul de la PIIE ajunge la o concluzie similară celei prezentate de sursele anonime de la BCE pentru Reuters: "încăpăţânarea acestor ţări va face mult mai puţin probabilă continuarea achiziţiilor de obligaţiuni pe scară largă, iar aceasta va conduce la creşterea costurilor de finanţare, urmate de accentuarea presiunilor asupra bugetelor naţionale".

În secţiunea dedicată limbii engleze de pe site-ul StackExchange este prezentată originea expresiei "aveţi un loc frumos aici, ar fi păcat să i se întâmple ceva", des întâlnite în filmele cu mafioţi, care explică persoanelor şantajate de ce trebuie să plătească taxa de protecţie.

O variantă a expresiei, "aveţi o ţară frumoasă, ar fi păcat să i se întâmple ceva", apare pe contul de Twitter al unei economist de la Vienna Institute for International Economic Studies, Philipp Heimberger, care arată că "reducerea susţinerii din partea BCE se poate transforma foarte rapid într-o situaţie foarte urâtă".

"Sunt împotriva oricăror intervenţii ale băncilor centrale pe pieţele de capital, dar şi mai mult împotriva unor astfel de constrângeri", scrie profesorul finlandez Tuomas Malinen referitor la implicaţiile ştirii de la Reuters.

Se pare că altceva nu a mai rămas în "trusa cu instrumente" a Băncii Centrale Europene, după cum arată tot profesorul de la Universitatea din Helsinki într-o declaraţie separată. În opinia sa, "de-a lungul anilor, băncile centrale au creat condiţiile în care preţurile de pe pieţele de capital au fost distorsionate până la un nivel care înainte era inimaginabil", iar "acesta este riscul cel mai puţin înţeles".

Dar este credibilă o astfel de "neînţelegere" a unui risc sistemic de importanţă crucială tocmai din partea băncilor centrale, care nu contenesc să ne asigure de competenţa şi integritatea lor? Deloc. Profesorul Malinen încearcă doar să fie politicos, deşi este prea târziu pentru aşa ceva.

Mai mult, toate aceste intervenţii ale BCE pe pieţe şi politica monetară deosebit de relaxată încă de la introducerea monedei unice, au fost în zadar.

Aceasta este concluzia, exprimată sub o altă formă, desigur, unui articol recent din revista Cambridge Journal of Economics, care îl are printre co-autori şi pe Philipp Heimberger.

Sub titlul "Se dezintegrează zona euro? Divergenţă macroeconomică, polarizarea structurală, comerţ şi fragilitate", autorii arată că "documentează procesul divergenţei şi polarizării la nivelul ţărilor care au aderat la zona euro în primii doi ani".

Concluzia este că, atâta vreme cât ţările de la periferie au modele de creştere diferite şi sunt marcate de polarizarea structurală, divergenţa macroeconomică va continua în zona euro şi "nu putem aştepta materializarea unui proces natural de convergenţă".

Autorii subliniază că este nevoie de "politici industriale active" pentru "stimularea unui proces de convergenţă din punct de vedere al activităţii inovatoare şi a capacităţii tehnologice", iar în final arată că "politicile industriale trebuie să fie aplicate în combinaţie cu investiţiile publice şi politicile progresiste de redistribuire, astfel încât să fie susţinut un nivel adecvat al cererii agregate în toate ţările zonei euro".

Din păcate, astfel de propuneri reprezintă doar deschizători de drumuri pentru iluzii totalitare deosebit de periculoase, fără efecte asupra performanţelor economice din UE.

Nu are UE deja nenumărate programe în toate domeniile, mai trebuie încercată şi dezvoltarea planificată şi coordonarea la nivel de UE a sectoarelor industriale?

Şi cum se poate face acest lucru, când toate eforturile din ultimul deceniu, inclusiv pornirea tiparniţei, au fost îndreptate tocmai către evitarea reformelor structurale şi menţinerea în viaţă a firmelor zombi?

Dar, mai ales, cum va funcţiona o industrie europeană modernă şi atent coordonată în condiţiile trecerii pe scară largă la producerea electricităţii din surse caracterizate nu doar de o densitate energetică deosebit de scăzută, ci şi de o disponibilitate aleatoare la nivelul consumatorilor?

În aceste condiţii, parcă utilizarea şantajului ca instrument de politică monetară nici nu mai reprezintă o grozăvie aşa de mare.

Este aproape sigur că o dobândă împinsă mai adânc în teritoriul negativ şi o tiparniţă mai rapidă vor fi piloni suficienţi de solizi şi de durabili pentru a asigura dezvoltarea pe termen lung a ţărilor europene.

Mai trebuie doar ca toată lumea să înţeleagă că ar fi păcat să se întâmple ceva unor ţări aşa de frumoase şi aşa de unite prin idealurile cetăţenilor lor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sunt voci care sustin ca Germania isi repatriaza accelerat aurul pentru ca se pregateste pentru o posibila „dezmembrare„ a monedei euro pe termen mediu-lung si vrea sa fie pregatita ca sa treaca rapid la moneda proprie.

    Odata cu noul mecanism pt respectarea statului de drept negociat zilele trecute intre Parlamentul EU si Consiliul European ne putem astepta sa reinceapa lupta pt bugetul UE. Noul mecanism pt statul de drept nu necesita vot unanim, deci Polonia si Ungaria nu vor mai avea drept de veto. Dar, Ungaria si Polonia pot santaja UE prin blocarea bugetului UE pt 2021-2027, unde votul trebuie sa fie unanim. Aprecierea euro fata de dolar pare acum mult prematura avand in vedere luptele politice care se vor duce, dar si impactul brexitului asupra economiei EU si mai ales UK.  

    Daca vom intra in 2021 fara un buget votat este posibil sa reinceapa lupta si pe celalalt front, adica intre tarile „frugale„ si tarile care se bazeaza doar pe cresterea datoriilor si care nu au fost si nu sunt in stare sa faca nici un fel de reforme structurale.

    Este evident ca ne indreptam spre o noua criza a datoriilor tarilor UE si singura necunoscuta este doar momentul in care se va declansa aceasta criza. 

    1. Ai dreptate in ceea ce spui,dar sa nu uiti un lucru: Europa a trecut prin multe crize de-a lungul timpului si de fiecare data existau prezicatori care-i anuntau dezmembrarea si sfarsitul! Dar,SURPRIZĂ!! Uniunea Europeana este aici si va rezista in timp! Stii de ce? Pe de o parte nu exista alternativa mai buna,unitatea este singurul lucru care ne poate salva! Pe de alta parte,la fiecare criza majora,Europa a facut un pas inapoi si dupa aceea doi inainte! La cate cate crize am traversat noi europenii in ultimul timp,aproape ca am devenit imuni !!

      Intrebarea este cand se vor satura tarile contributoare si , unele dintre ele „frugale„, sa le tina in spate pe cele care le santajeaza? Este evident ca niciodata Italia nu-si va face ordine si nu-si va plati datoriile. Spania, Franta etc si-au crescut enorm datoriile in 2021. Deficitele bugetare vor fi uriase si in 2022.

      Chiar azi premierul Ungariei, Viktor Orban, a trimis o scrisoare oficiala prin care anunta Comisia Europeana ca va bloca bugetul UE pe 2021-2027 daca se implementeaza mecanismul de control al statului de drept.  

      La un moment dat Germania, Austria, Olanda isi vor spune , ok, avem piata unica, exportam ,dar astia chiar nu fac nimic sa se restructureze, chiar nu le pasa, ba chiar ne mai si santajeaza ca nu avem de ales decat sa mergem inainte si pun in pericol tot ceea ce am construit pana acum.  

      Si vor spune hai sa ne intoarcem la marca austro-germana, paritate 1 la 1 cu euro in prima zi si sa-i lasam pe astia sa-si devalorizeze moneda euro, ca noi o sa ne platim lejer datoriile pe care le avem in euro. Este adevarat ca o sa pierdem la exporturi ca dispare piata unica, dar o sa expulzam toti imigrantii si noi ne descurcam. Companiile germane auto care-l tin in spate pe Viktor Orban isi vor inchide portile si toata lumea o ia de la zero. Hai sa-i vedem si pe astia ce fac atunci ...

      NU uita ca se discuta deja despre o Europa cu doua viteze, ceea ce este doar varianta mai soft a ceea ce am scris eu mai sus. Sa nu crezi ca astia sunt prosti si ca vor accepta sa fie santajati la nesfarsit... 

    PrintYME-mailMai mare|Mai micComentarii 

    Arhiepiscopul catolic, Noua Ordine Mondială și ”Marea Resetare” prin Covid-19: Un mijloc de impunere a unei „dictaturi a sănătății” 

    Într- o scrisoare deschisă adresată președintelui american Donald Trump și publicată în 2 noiembrie pe site-ul katolisches.info.de, arhiepiscopul catolic și fost nunțiu apostolic (ambasador al orașului Vatican) în SUA, Carlo Maria Viganò, descrie măsurile globale împotriva pandemiei de COVID-19 ca un mijloc de impunere a unei „dictaturi a sănătății”. În scrisoare, el susține faptul că în spatele măsurilor guvernamentale de combatere a pandemiei se află, în realitate, planul ascuns de implementare a unei „Mari Resetări” (Great Reset), planificate pentru primul trimestru al anului 2021. 

    În opinia lui Viganò, acest plan este condus de Deep State, o putere întunecată, invizibilă pentru public. Forumul Economic Mondial servește doar ca un fel de cadru oficial pentru proiectul planificat. În acest sens, alegerile prezidențiale din SUA de marți nu au fost doar o alegere între diferiți oameni și partide, ci despre „viitorul umanității”. 

    „Vedem cum șefii de stat și unii lideri religioși încurajează aceasta sinucidere a culturii occidentale și a sufletului creștin, în timp ce drepturile de bază ale cetățenilor și credincioșilor sunt refuzate, în numele unei urgențe de sănătate care apare din ce în ce mai mult ca instrument pentru acreditarea unei tiranii inumane fără chip“. Iar majoritatea șefilor de state și de guverne ale lumii sunt doar „complici și executori”, mai crede Viganò. 

    În spatele lor se află „personalități fără scrupule”, care nu numai că au finanțat Forumul Economic Mondial, ci și așa-numitul „Eveniment 201”. Acesta este un exercițiu de pandemie din toamna anului 2019, susținut de Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, cu sprijinul Forumului Economic Mondial și al Fundației Bill și Melinda Gates. S-ar ținti „implementarea unui program de vaccinare împotriva COVID-19 și COVID-21, sponsorizat de Bill Gates în cooperare cu cele mai importante companii farmaceutice”. 

    Arhiepisco pul italian mai susține că, „în afară de interesele economice enorme care îi determină pe susținătorii Great Reset, introducerea vaccinării va merge mână în mână cu introducerea unui pașaport de sănătate și a unui ID digital, cu posibila urmărire permanentă a întregii populații mondiale”. 

    Această Great Reset ar fi prevăzută pentru primul trimestru al anului 2021. În acest scop, „sunt planificate alte blocaje, justificate oficial de un presupus al doilea și al treilea val de pandemie”. Procedând astfel, „o criză economică globală este provocată într-un mod inteligent”, susține Viganò, în scrisoarea sa deschisă. 

    El menționează și „complicitatea presei mainstream, în a face tranziția către Noua Ordine Mondială aproape nedureroasă și neobservată”. Cu toate acestea, „ies la iveală tot felul de înșelăciuni, scandaluri și crime”. 

    „Până de curând a fost ușor să fie calomniați criticii drept teoreticieni ai conspirației”, mai scrie arhiepiscopul. 

    „Dar astăzi puteți vedea că aceste planuri cumplite sunt realizate, până în cel mai mic detaliu. De exemplu, nimeni nu s-a gândit până în februarie anul curent, că cetățenii din orașele noastre vor fi arestați doar pentru că au ieșit în stradă să respire, au vrut să-și păstreze afacerea deschisă sau să meargă duminica la biserică”. 

    Arhiepiscopul continuă: „Și în timp ce politicienii se baricadează în palatele lor și emit decrete […], afacerile eșuează, magazinele se închid, iar oamenii sunt împiedicați să trăiască, să călătorească, să lucreze și să se roage. Consecințele psihologice dezastruoase ale acestei operațiuni sunt deja vizibile, în primul rând în sinuciderile antreprenorilor disperați sau la copiii noștri, separați de prietenii și colegii de clasă și urmând cursurile acasă singuri ,în fața computerului.” 

    Viganò a avertizat deja, în luna mai, prin apelul său „Veritas liberabit vos” (Adevărul vă va elibera), despre „intențiile întunecate” din spatele măsurilor anti-Covid-19, puse în aplicare de Organizația Mondială a Sănătății și de numeroase guverne. 

    Apelul a fost urmat de reacții și critici severe. Printre altele, a fost criticat faptul că referințele sale sunt nedefinite și e neclar, cine ar fi „inamicul invizibil”, sau „puterile străine” care vizează un guvern mondial. 

    Conferința Episcopală germană s-a distanțat, de asemenea, de apel. Președintele acesteia, episcopul Georg Bätzing, a subliniat la acea vreme că evaluarea pandemiei de către Conferința Episcopală era fundamental diferită de conținutul apelului lui Viganò. 

    Episcopul de Ruhr, Franz-Josef Overbeck, a explicat că „biserica poate aduce o contribuție clară la depășirea crizei Corona, folosind solidaritatea ca semn clar al determinării de a lucra pentru binele comun și justiția socială”. Acest lucru contrazice poziționarea „acelor populiști și a altor teoreticieni ai conspirației, care doresc să vadă toate eforturile de limitare a pandemiei, ca un pretext pentru a se stabili o tiranie tehnocratică odioasă și pentru a șterge civilizația creștină”. 

    Carlo Maria Viganò s-a născut la 16 ianuarie 1941, la Varese în Italia. A absolvit Universitatea Papală Gregoriană și Academia Diplomatică Papală, fiind diplomat emerit al Sfântului Scaun. Arhiepiscopul catolic Viganò a fost și nunțiu apostolic (ambasador al orașului Vatican) la Washington D.C. și în Nigeria. 

    incepand din mai-iulie 2021 cu manifestare din a 2-a jumatate a lunii septembrie o sa inceapa sa bantuie default-ul printre tarile europene.

    si nici mama BCE nu o sa le mai salveze.  

    sa vad atunci cum moneda euro si zona euro (sau UE) raman in picioare...  

    pana pe la jumatatea lui 2021 usd e slab si euro isi face de cap .. mai apoooi ... mai vedem :)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb