Sârbu: Sistemul de irigaţii ar putea funcţiona pe 760.000 de hectare

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 mai 2009

Sârbu: Sistemul de irigaţii ar putea funcţiona pe 760.000 de hectare

Sistemul de irigaţii din România ar putea funcţiona pe 760.000 de hectare, în 2009, cu 200.000 de hectare mai mult decât în prezent, dacă vom avea la dispoziţie fondurile necesare de 100 de milioane de lei, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.

Domnia sa a explicat: "Avem posibilitatea să punem în funcţiune, în cel mai scurt timp, sistemul de irigaţii pe încă 200.000 de hectare, dacă vom primi banii necesari, circa 100 de milioane de lei. În prezent sistemul este în funcţiune pe doar 560.000 de hectare".

Potrivit Agerpres, ministrul a subliniat că, astăzi, va prezenta Guvernului strategia în domeniul irigaţiilor întocmită de ANIF împreună cu cei de la mediu, dar din păcate costurile estimate sunt extrem de mari.

Ilie Sârbu a declarat: "Institutul de proiectări de la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi cei de la ANMH au lucrat la o strategie în domeniul irigaţiilor, dar trebuie să regândim şi să restructurăm sistemul pentru că, aşa cum arată la ora actuală, costurile sunt foarte mari. Deşi avem o strategie, problema este dacă suntem dispuşi să investim, să luăm un împrumut din bancă pentru restructurarea sistemului pentru că numai în perioade de criză sau de secetă ne amintim că nu avem un sistem de irigaţii bine pus la punct".

Sârbu consideră îndreptăţite afirmaţiile preşedintelui Băsescu referitoare la funcţionalitatea sistemului de irigaţii din România, în condiţiile în care în ultimii patru ani, în guvernarea PNL, nu s-a făcut nimic în acest domeniu.

Ministrul Agriculturii a explicat: "Nu au făcut nimic timp de patru ani, deşi noi am lăsat în 2004 circa 1,5 milioane hectare funcţionale în sistemul de irigaţii şi am găsit în 2008 doar 60.000 hectare. Puteau ajunge la 3 milioane ha în patru ani, dar din păcate aici apare tragedia că nici nu s-a făcut nimic şi totul s-a distrus".

Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a irigat în această primăvară mai puţin de 10% din suprafaţă totală de 559.966 hectare contractată, în acest an, de Organizaţiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) şi de alţi beneficiari, respectiv o suprafaţă de 46.385,1 de hectare de terenuri agricole irigate până la data de 18 mai 2009. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, România se va confrunta şi în acest an cu temperaturi de peste 38-40 de grade şi cu secetă, dar numai în anumite zone din ţară şi nu la fel de intensă ca aceea din anul 2007. Specialiştii afirmă că, în acest an agricol, seceta ar putea afecta regiunile sud-estice, sudice şi estice ale ţării, ca urmare a temperaturilor ridicate şi deficitului de precipitaţii din perioadele critice, în special în anotimpul de vară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb