Şase mari bănci centrale şi-au redus dobânzile

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 octombrie 2008

Fed şi BCE au tăiat, fiecare, 0,50% din dobânda de referinţă

Şase mari bănci centrale din întreaga lume au decis, ieri, să coboare dobânda de referinţă, în contextul crizei financiare mondiale. Măsura, care reprezintă un efort comun fără precedent, a fost luată de Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA), Banca Centrală Europeană (BCE), Bank of England (BoE), Banca Suediei (Riksbank), Banca Elveţiei şi Bank of Canada.

BCE a coborât dobânda de referinţă la 3,75%, Fed la 1,5%, BoE la 4,5%, Banca Suediei la 4,25%, Banca Elveţiei la 2,50%, cea a Canadei la 2,50%. În toate cazurile, reducerea a fost de 0,50%.

Totodată, China şi-a redus dobânzile pentru a doua oară în decurs de trei săptămâni. Dobânda cheie a băncii centrale din China a ajuns la 6,93% (-0,27%). Banca centrală a Japoniei nu a putut coborî dobânda cheie, aceasta fiind deja la un nivel foarte scăzut: 0,5%.

"Băncile centrale au cooperat în acţiuni concertate fără precedent, cum ar fi furnizarea de lichiditate, pentru temperarea presiunilor de pe pieţele financiare", anunţă un comunicat comun al Băncii Centrale Europene şi Bank of England.

BCE avertizează, însă, că recenta intensificare a crizei financiare a majorat riscurile ce ameninţă creşterea economică, fapt ce determină o micşorare în continuare a riscurilor la adresa stabilităţii preţurilor.

Analiştii sunt de părere că, în sfârşit, băncile centrale ale lumii au realizat gravitatea situaţiei şi este posibil ca măsura de ieri să nu fie ultima.

În urma deciziei băncilor centrale de reducere a dobânzilor, dolarul s-a depreciat faţă de euro. Moneda SUA a avut un curs de 1,3651 unităţi/euro la ora 8:57 a.m., pe piaţa din New York, faţă de 1,3588 la finele zilei anterioare.

Austria garantează în totalitate depozitele bancare

Austria va asigura o garanţie nelimitată pentru depozitele bancare. Propunerea guvernului în acest sens, care trebuie aprobată de Parlament, vine ca urmare a deciziei miniştrilor Finanţelor din Uniunea Europeană de a ridica de la 20.000 de euro la 50.000 de euro pragul de garantare a depozitelor persoanelor particulare, în caz de faliment al unei bănci

Guvernul lituanian a decis, ieri, să urce la 100.000 de euro plafonul pentru garanţiile la depozitele populaţiei. Până în prezent, Lituania garanta numai 22.000 de euro sau echivalentul acestora în monedă locală. Măsura a fost luată pentru un an.

ING preia depozitele britanicilor la unele bănci islandeze

"ING Groep" NV, cea mai mare societate de servicii financiare din Olanda, va cumpăra depozite retail în valoare de peste 3 miliarde de lire sterline (5,24 miliarde de dolari) deţinute de clienţii britanici ai băncilor islandeze "Kaupthing Bank" - care a primit finanţare de la banca centrală, şi "Landsbanki Islands" - naţionalizată marţi. ING va prelua depozite de 2,5 miliarde de lire de la divizia britanică a "Kaupthing Bank" şi de 538 milioane de lire de la "Heritable Bank", aparţinând "Landsbanki Islands". Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb