Europa va depăşi performanţa economică a Statelor Unite, în patru ani de zile, consideră analiştii Saxo Bank, potrivit analizei trimestrială pentru pieţele globale.
În raportul citat se arată: "Asseturile europene, cu excepţia instrumentelor cu venit fix din Germania, intră în al doilea trimestru 2017 cu discounturi mai mari sau mai mici, în funcţie de nervozitatea legată de alegerile din Franţa şi Germania şi de aşteptările privind sfârşitul procesului de Brexit. Scenariul nostru favorit este că economia Europei o va depăşi pe cea a SUA în următorii patru ani, într-un contex în care prăpastia dintre percepţie şi realitate se adânceşte când vine vorba de asseturile europene, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru investitori, în trimestrul al doilea din 2017".
Steen Jakobsen, economist şef şi Chief Information Officer (CIO) Saxo Bank, a declarat: "Pe măsură ce înaintăm în trimestrul al doilea, apare tot mai evident cum discursul despre «instabilitatea Europei» va fi pus în umbră de grijile legate de SUA, tot mai accentuate de politicile comerciale ale lui Trump. Ceea ce neglijează, uneori, europenii, sau uită pur şi simplu, este capitalul politic uriaş investit în Europa şi moneda unică. Europa «stă» pe un surplus de cont curent, Banca Centrală Europeană arată semne că vrea să adopte politici mai puţin flexibile, iar economiile din Centrul şi Estul Europei continuă să performeze mai bine decât restul continentului, cu ritmuri de peste 3% anual, în medie."
Cu toate acestea, Jakobsen anticipează o recesiune în Europa, în următoarea perioadă, menţionând: "Chiar dacă toate aceste lucruri ne arată că Europa va performa mai bine decât SUA în trimestrul al doilea, previziunea noastră globală arată că este, totuşi, posibilă o recesiune în viitorul apropiat (12-18 luni), având în vedere că pulsul creditării a crescut odată cu inflaţia globală."
• Saxo Bank: "Franţa ar putea deveni neguvernabilă "
Alegerile prezidenţiale din Franţa vor fi, fără îndoială, unul dintre cele mai aşteptate şi urmărite evenimente din trimestrul al doilea, aşa că Saxo Bank îi sfătuieşte pe investitori şi traderi să analizeze alegerile legislative din iunie, care vor arăta o direcţie mai clară privind viitorul Franţei.
Christopher Dembik, şeful analizei macro Saxo Bank, spune: "În esenţă, vorbim de două scenarii posibile. Fie Marine Le Pen iese preşedinte, dar e lipsită de putere reală pentru că nu câştigă la legislative, fie Emmanuel Macron iese preşedinte, dar va avea serios de luptat cu o majoritate politică eterogenă. S-ar putea să avem o Franţă neguvernabilă."
Potrivit lui Peter Garnry, şeful strategiei pe equity Saxo Bank, PIB-ul Europei a înregistrat o creştere anuală de aproape 3%. Această creştere este determinată de condiţiile financiare îmbunătăţite, presiunea pe preţuri şi încrederea crescută a mediului de afaceri, apreciază analiştii băncii de investiţii, potrivit cărora contextul european este opus celui din SUA, unde acţiunile se devalorizează.
"Dacă Macron câştigă alegerile din Franţa, credem că acţiunile franceze vor depăşi performanţa celorlaltor acţiuni din Europa, în trimestrul al doilea", a mai menţionat Peter Garnry.
Analiştii Saxo Bank sunt de părere că după alegerile din Franţa, majoritatea factorilor de risc vor dispărea, piaţa de obligaţiuni devenind relativ stabilă.
Ole Hansen, şeful strategiei pe mărfuri Saxo Bank, apreciază că cel mai bun scenariu în trimestrul al doilea este ca petrolul Brent să se stabilizeze la 50 dolari/baril, fără să excludă o posibilă cădere, fie şi temporară, la 45 dolari/baril: "Reducem prognoza de preţ pe final de an la 58 dolari/baril, în speranţa că va scădea producţia şi va creşte cererea, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra preţului. Aurul, unde investitorii şi-au păstrat atitudinea rezervată prin poziţii speculative long, are nevoie de un dolar american bullish. Ne menţinem prognoza la 1.325 dolari/uncie şi, bazându-ne pe creşterea preţului la metale industriale, ne aşteptăm ca argintul să atingă 19 dolari/uncie".