Scad cotaţiile grâului şi porumbului la Bursa din Chicago

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 august 2022

Scad cotaţiile grâului şi porumbului la Bursa din Chicago

Ucraina a reluat exporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagră

Cotaţiile futures ale grâului şi porumbului au scăzut ieri, la Bursa din Chicago, după ce Ucraina a reluat exporturile de cereale pe mare odată cu plecarea primei nave încărcate cu porumb din portul Odesa. Livrările au fost reluate în baza unui acord internaţional semnat cu Rusia, luna trecută, la Istanbul.

Pe fondul speranţelor că exporturile ucrainene de cereale pe mare vor fi reluate la scară largă după ce au fost blocate de invazia rusă, preţul grâului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 2,6% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,86 dolari/buşel la ora locală 08.11, iar cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 2,9%, la 6,02 dolari/buşel.

Ministerul turc al Apărării a anunţat ieri, conform AFP: "Nava cargo Razoni sub pavilion panamez a părăsit portul Odesa la ora 06.17 GMT, cu destinaţia portul Tripoli din Liban. Nava este aşteptată să sosească la Istanbul în 2 august şi îşi va continua drumul spre destinaţie, după inspecţiile efectuate la Istanbulul".

Potrivit ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, nava este încărcată cu 26.000 de tone de porumb. Kubrakov a subliniat: "Astăzi, Ucraina, alături de parteneri, face încă un pas către prevenirea foametei în lume. Prima navă cu cereale a plecat din port. Datorită sprijinului tuturor ţărilor partenere şi ONU am putut să implementăm integral acordul semnat la Istanbul. În porturile din regiunea Odesa sunt alte 16 nave care aşteaptă să plece. Aceste nave au fost blocate de la debutul invaziei ruseşti. Deblocarea porturilor va aduce venituri în valută de cel puţin un miliard de dolari în economie şi va crea oportunitatea pentru sectorul agricol să înceapă să îşi facă planuri pentru sezonul de anul următor".

Rusia şi Ucraina au semnat, la data de 22 iulie, la Istanbul, un acord pentru crearea unor culoare securizate care să permită exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul este valabil timp de 120 de zile, timp în care pot fi transportate cele aproximativ 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene, înaintea strângerii noii recolte.

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului Comun de Coordonare, care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul, conform acordului semnat în 22 iulie.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat ieri dimineaţă plecarea primului vas cu cereale din portul Odesa, considerând că aceasta este "o realizare colectivă a Centrului Comun de Coordonare".

Biroul ONU a precizat: "Asigurarea că cerealele şi produsele alimentare existente pot ajunge pe pieţele globale este un imperativ umanitar. Prima plecare a unei nave cu cereale este o realizare colectivă a Centrului Comun de Coordonare înfiinţat la Istanbul sub auspiciile Naţiunilor Unite. Secretarul general speră că aceasta va fi prima dintre multele nave comerciale care se deplasează în conformitate cu acordul semnat, iar reluarea livrărilor va aduce stabilitatea şi uşurarea atât de necesare securităţii alimentare globale, în special în cele mai fragil context umanitar".

Ucraina este considerată "coşul de pâine al Europei", în condiţiile în care furnizează 10% din grâul mondial, 12-17% din porumbul şi 50% din uleiul de floarea soarelui din lume.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe din Ucraina: "Reluarea exporturilor de cereale este o uşurare pentru lume"

Reluarea exporturilor de cereale ucrainene, pentru prima dată după începerea invaziei ruse, este "o uşurare pentru lume", a declarat ieri ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, potrivit AFP şi DPA.

"Lumea răsuflă uşurată în această zi, în special amicii noştri din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, întrucât primele cereale ucrainene părăsesc Odesa după luni de blocadă rusă. Ucraina a fost întotdeauna un partener de încredere şi va rămâne aşa dacă Rusia respectă partea sa de acord", a scris Kuleba pe Twitter, potrivit Agerpres.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 190 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 203,12 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.26 atingea 202,71 euro.

----------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a coborât cu 2,4% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 101,44 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a scăzut cu 3,1%, la 95,57 dolari barilul la ora locală 08.18.

--------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,5%, la 1.790,10 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 08.18, cea spot - cu 0,4%, la 1.772,51 dolari/uncie.

--------------------

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a apreciat ieri că plecarea primei nave încărcate cu cereale ucrainene din portul Odesa, conform termenilor acordului de la Istanbul, este un fapt "pozitiv", transmite AFP.

Reprezentantul Kremlinului a adăugat că reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este şi "o bună ocazie de a testa eficienţa" înţelegerii încheiate de Moscova cu Kievul, în urma medierii ONU.

"Să sperăm că acordurile vor fi aplicate de toate părţile şi că mecanismele vor funcţiona eficient", a adăugat Peskov, potrivit Agerpres.

--------------------

"Uniunea Europeană şi NATO au salutat ieri plecarea din Ucraina a primei nave cu cereale şi au cerut "aplicarea integrală" a acordului încheiat la Istanbul pentru reluarea exporturilor ucrainene, relatează AFP.

"Este vorba despre o primă etapă foarte importantă şi binevenită şi aşteptăm cu nerăbdare punerea în aplicare a ansamblului acordului cu reluarea exporturilor ucrainene către clienţii din lumea întreagă afectaţi de criza alimentară" provocată de blocarea porturilor ucrainene de către Rusia, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a mulţumit la rândul său Turciei pentru "rolul central" jucat în încheierea acestui acord.

"Aliaţii NATO susţin cu fermitate aplicarea integrală a acordului vizând atenuarea crizei alimentare mondiale provocate de războiul Rusiei în Ucraina", a subliniat Stoltenberg într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, notează Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb