Scădere masivă a cererii pentru creditele ipotecare şi de consum din zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 februarie 2023

Scădere masivă a cererii pentru creditele ipotecare şi de consum din zona euro
Călin Rechea

Ultimul sondaj trimestrial al Băncii Centrale Europene privind creditarea din zona euro arată o accelerare a scăderii cererii din partea gospodăriilor populaţiei, atât la nivelul creditului ipotecar cât şi la nivelul creditului de consum (vezi graficul).

În cazul cererilor pentru credite ipotecare din T4 2022, 50% dintre băncile participante la sondaj au raportat o scădere, faţă de 38% în trimestrul anterior, iar 27% au raportat o scădere considerabilă, faţă de 11% în T3 2022. Creşteri ale cererii au fost raportate de 3% dintre bănci, în timp ce 20% au raportat o cerere neschimbată.

În aceste condiţii, procentul net al cererii pentru creditele ipotecare a fost de -74% în ultimul trimestru al anului trecut, un nou minim record, după -42% în trimestrul anterior. Noul record se află semnificativ sub minimul anterior, de -63%, care s-a înregistrat în perioada crizei financiare globale.

Conform definiţiei de la BCE, procentul net reprezintă diferenţa dintre ponderea băncilor care au raportat "creştere" şi "creştere considerabilă" a cererii şi ponderea celor care au raportat "scădere" şi "scădere considerabilă".

Raportul de la BCE subliniază că declinul accelerat al cererii a fost determinat, în principal, de nivelul dobânzilor, încrederea redusă a consumatorilor precum şi deteriorarea pers­pectivelor de pe pieţele imobiliare rezidenţiale.

Pentru creditele de consum, procentul net al cererii a scăzut până la -29%, cel mai redus nivel de la criza financiară globală, cu excepţia minimului record de -71% înregistrat în perioada pandemiei.

"Băncile şi-au înăsprit substanţial criteriile de aprobare pentru împrumuturile acordate firmelor şi gospodăriilor", se mai arată în raport, din cauza "percepţiilor privind creşterea riscurilor, a toleranţei mai reduse faţă de risc şi a creşterii costurilor de finanţare".

La nivelul creditului acordat firmelor, procentul net al băncilor care au raportat o înăsprire a condiţiilor de creditare a crescut până la 26%, de la 19% în T3 2022, pe fondul unor creşteri relativ apropiate în ceea ce priveşte firmele mici (21%, de la 19%) şi firmele mari (21%, după 17%).

O valoare mai ridicată s-a înregistrat doar în perioada crizei datoriilor suverane din zona euro.

Cererea netă a creditelor din partea firmelor a scăzut în aceste condiţii cu 24 de puncte procentuale, până la -11%, de la +13% în trimestrul precedent.

În raportul de la BCE se precizează că declinul cererii de credite din partea firmelor a depăşit aşteptările băncilor.

"Băncile îşi înăspresc standardele de creditare şi cererea pentru credite scade, ceea ce arată că vom asista la o scădere semnificativă a consumului şi investiţiilor", a declarat un economist de la Capital Economics pentru Financial Times pe marginea informaţilor de la BCE.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. BOOM!

    1. LAG!

      Not yet! 

      s c cret 

      este in desfasurare boom cost de trai si restrangere artificiala!

      cand crapa costul de trai si baloni speculativ de "pret cerut per cost" atunci vb. 

      PS: nu inca! 

      s c cret 

      Crapă creditarea, apar primele scăderi de prețuri, averigii citesc și extrapolează, așteaptă scăderile. Daca ei așteaptă, cine mai cumpără? Țugurlanii nu se mai califică, de asta a scăzut cererea de ipotecare.

      te anunta somajul pe minime in EUROPA cand va crapa CREDITAREA = trebuie sa fie pe maxime!

      momentan e crack up boom! 

      imi mentin INCA argumentul! 

      Creditul mai are cv fitil! 

      Saltarea dobanzilor de acum sunt in spatele puterii de cumparare; poate sa aibe dobanzile cv ciclitate dar inca nu a consumapt puterea de cumparare. Ii trebuie minim 3-4-5 ani max ca sa o topeasca si sa bage piata in exasperare; plus ca in unele piete sunt economii guverne ce sunt pe deficit ciclic su deficit real -deci car ca populatia ca procent din pib are cv economii pe care guvernele le vor specula sa le topeasca accelerat in credit speculativ. Un bun exemplu este ROMANIA! - se vede din satelit cum gu"vierm"nantii favorizeaza speculare in pietele locale. 

      Noi si China ce avem atatea panouri cu "case si apartamente" la vanzare! 

      E clar ca e hora speculativa... vedem cat tine! - am o banuiala ca va tine cv si va baga populatia in disperare de cost de trai; chiar daca multe case vor sta si stau artificial goale in piete! 

      Vedeti vizierele de bloc in orase, vedeti la taxe si impozite .... se vede din satelit favorizarea restrangerii artificiale de stocuri pe impingere costuri in piata. - acest fenomen duce la boom specula chirii pe minim 3-4 ani in fata! si pe urma convulsie si prabusire. 

      s c cret 

    Europa a pornit la vale,

    economia si bunastarea va scadea,

    numai ritmul este mai incert  

    asteptam injumatatirea pretului la ipotecare. Daca banca nu te crediteaza, de unde bani sa cumperi la preturi de speriat?

    1. eu astept injumatatirea pretului la ipoteca in GRAME AUR sa pot vinde din dentineri de aur si sa cumpar imo la greu.

      pana atunci nu cumpar imo cumpar aur cu levier. (lei aur) 

      S c cret 

      La ce instrumente cu levier în lei aur te referi? Avem etf-uri gold în lei?

      El și minoritarii.

      adica, pe romaneste, astepti explozia pretului la aur....cumulat cu picarea celui la imobiliare

      yep!

      s c ret 

      azi aurul a picat 2.8%, argintul 5%. "c cret" vb doa0, din putzu gandirii, probabil n-a cumparat in viatza lui vreun cfd sau etf pe silver sau gold...

    Lucrez pentru o banca occidentaloida si pot sa confirm datele BCE.

    Am lucrat cat doi intre Mai 2020 si Aprilie 2022. 

    In 23 Iunie 2022 a expirat TLTRO III prin care BCE platea dobanzi bancilor care luau bani cu imprumut pentru a'i livra mai departe in economie.

    Acum nici nu mai este nevoie de volume de credite, bancile castiga foarte bine doar din crestere "din pix" a dobanzilor, castiguri care compenseaza foarte bine scaderea volumelor creditelor. 

    spargerea balonului imobiliar va fi ultima problema pentru cei care vor muri de foame la propriu. Dar solutii se gasesc intotdeauna, grupei de muritori de foame din X le zici ca aia din Y vor s-o plimbe pe ma-sa. Si asta din mosi-stramosi. Daca se incaiera e si mai misto, raman mai putini, cu datorii mai mari si cu ura intre ei si mai mare....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb